Βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας φέρνει η κακοκαιρία τύπου «Π» που καταφθάνει με άγριες διαθέσεις στη χώρα, με τους μετεωρολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον όγκο νερού που αναμένεται.

Διαβάστε ακόμα: Κακοκαιρία τύπου "Π": Έρχεται έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ αύριο το μεσημέρι - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία για έντονα φαινόμενα το Σάββατο

Γιάννης Καλλιάνος: Μεγάλη ανησυχία για τις καταιγίδες το Σάββατο

Την ανησυχία του για τον καιρό του Σαββατοκύριακου εξέφρασε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, κάνοντας λόγο για καταιγίδες και πλημμυρικά φαινόμενα. Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει πως ανησυχεί ιδιαίτερα για τις καταιγίδες το Σάββατο. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ο όγκος του νερού που θα πέσει ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα και πλημμυρικά φαινόμενα. Ο ίδιος σημειώνει, πάντως, ότι δεν θα βρέξει παντού με την ίδια ένταση. «Για παράδειγμα, η Αττική θα είναι από τις περιοχές που θα δεχτεί πιο λίγο νερό σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να ομολογήσω ότι ανησυχώ για τον καιρό του προσεχούς Σαββάτου. Οι δείκτες αστάθειας για την ημέρα αυτή είναι ιδιαίτερα ανεβασμένοι, που σημαίνει ότι οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι τόσο ισχυρές που θα οδηγήσουν πιθανότατα σε πλημμυρικά φαινόμενα. Δεν θα βρέξει παντού με την ίδια ένταση. Για παράδειγμα, η Αττική θα είναι από τις περιοχές που θα δεχτούν πιο λίγο νερό σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Τα πιο έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, στα βόρεια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ αναμένεται να βρέξει στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Επίσης, οι άνεμοι (νοτιάδες) θα φτάσουν και τα 8 Μποφόρ στα πελάγη (κυρίως στο Αιγαίο). Η κακοκαιρία αυτή θα έχει διάρκεια 24 ώρες», γράφει στην ανάρτησή του ο Γ. Καλλιάνος.

Νίκος Καντερές: Ιδιαίτερα ανησυχητικά τα στοιχεία

Την ανησυχία του για τον όγκο του νερού που θα πέσει σε αρκετές περιοχές της χώρας εξέφρασε και ο γνωστός μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της ΕΜΥ Νίκος Καντερές.

Όπως είπε, τα μέχρι στιγμής μετεωρολογικά δεδομένα είναι αρκετά ανησυχητικά. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως αυτή η κακοκαιρία δεν φαίνεται να χτυπά με σφοδρότητα την πολύπαθη Θεσσαλία, ενώ η έντασή της θα είναι μικρή στην Αττική.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Προ των πυλών η κακοκαιρία "Π"

Η κακοκαιρία τύπου «Π» βρίσκεται προ των πυλών, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο οποίος έκανε λόγο για έντονα καιρικά φαινόμενα σε μεγάλο μέρος της χώρας. Ο μετεωρολόγος ξεκαθάρισε πως δεν θα επηρεαστεί όλη η χώρα από τη μεταβολή του καιρού κι έτσι σε αρκετές περιοχές το σκηνικό θα παραμείνει ως έχει.

Όπως εξήγησε, από την κακοκαιρία θα επηρεαστούν η Δυτική Ελλάδα, τα βόρεια ηπειρωτικά, καθώς και το βορειοανατολικό Αιγαίο, σχηματίζοντας στον χάρτη το ελληνικό γράμμα «Π», καθώς περιοχές που βρίσκονται στο εσωτερικό του θα μείνουν ανεπηρέαστες. Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο βαρομετρικό χαμηλό εκδηλώνεται κυρίως σε περιοχές της Ιταλίας και δεν μπορεί να περάσει την οροσειρά της Πίνδου για να εισέλθει πιο κεντρικά. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν σταδιακά την Παρασκευή, ωστόσο μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται ένα πιο οργανωμένο κύμα κακοκαιρίας, που θα φέρει βροχές σε μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, η κακοκαιρία αναμένεται να περάσει γρήγορα.

Γιώργος Τσατραφύλλιας: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τύπου "Π"

Την ίδια ώρα, ο μετεωρολόγος του Alpha Γιώργος Τσατραφύλλιας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook παρουσιάζει μια εικόνα προς ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το τι ακριβώς είναι η κακοκαιρία «Π» που θα μας απασχολήσει το Σαββατοκύριακο.

Προβλέπει, λοιπόν, ότι θα επηρεάσει τις εξής περιοχές: Μακεδονία, Θράκη, Ιόνιο, Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο.