Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ακόμη και ως βαθιά αντιφατικά τα ευρήματα της έρευνας την οποία διενήργησε η εταιρεία Focus Bari σχετικά με τις αντιλήψεις για τα συστήματα υγείας τις οποίες δηλώνουν οι πολίτες σε 27 χώρες όλου του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Πρόκειται για ευρήματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης, κυρίως από την αντιπολίτευση, η οποία συνηθίζει να απαξιώνει σφόδρα την παρούσα κατάσταση του δημοσίου συστήματος Υγείας της χώρας μας, παρά το γεγονός ότι αυτή η ακραία απαξίωση δεν συμβαδίζει με τις αντιλήψεις των κατοίκων της χώρας μας, τουλάχιστον όπως αυτές καταγράφονται σε τέτοιες ποσοτικές έρευνες της κοινής γνώμης.

Σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνει ότι το ελληνικό σύστημα Υγείας βρίσκεται σε κρίση

Πώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων κατοίκων της Ελλάδας, μόνον, δηλώνει ότι το ελληνικό σύστημα Υγείας βρίσκεται σε κρίση, περίπου το 40% των ιδίων, μόνον, πιστεύουν ότι η ανεπαρκής χρηματοδότηση ευθύνεται  για τα προβλήματα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα, ενώ, την ίδια στιγμή, μόνον περίπου το 33% των ερωτηθέντων κατοίκων της χώρας μας εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο η εθνική κυβέρνηση χειρίζεται το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης;

Αυτά τα ευρήματα προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τη νέα έρευνα της εταιρείας Focus Bari, σε συνεργασία με την IRIS Market Research Worldwide, με τίτλο «Έκθεση για την Υγειονομική Περίθαλψη - Παγκόσμια Μελέτη Εμπιστοσύνης Κοινού 2023», η οποία υλοποιήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε 27 χώρες του κόσμου.

Τι λένε οι πολίτες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών

Σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας, λοιπόν, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της Ιρλανδίας, σχεδόν οι μισοί πολίτες στην Ελλάδα, και πάνω από τέσσερις στους δέκα στον Παναμά και τη Ρουμανία πιστεύουν ότι το σύστημα υγείας της χώρας τους βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης.

Όσον αφορά στα αίτια των προβλημάτων στα συστήματα υγείας, τα δύο τρίτα κατηγορούν την αναποτελεσματική διαχείριση (63%), ενώ το ένα τρίτο του κοινού τα αποδίδει σε ανεπαρκή χρηματοδότηση (36%). Στην Ελλάδα, η κρίση στο Σύστημα Υγείας λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης εκφράζεται μόνον από το 41% των πολιτών.

Κατά μέσο όρο, λίγο λιγότεροι από τέσσερις στους δέκα πολίτες των 27 χωρών, τις οποίες αφορά η έρευνα, εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο η εθνική κυβέρνηση της χώρας τους

χειρίζεται το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης. Μάλιστα, τα επίπεδα της έγκρισης ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των χωρών: είναι υψηλότερα στη Νότια Κορέα (74%), την Ινδονησία (69%) και την Ινδία (68%) και χαμηλότερα στη Βουλγαρία (17%), τον Παναμά (19%) και την Πολωνία (23%). Τα επίπεδα εμπιστοσύνης είναι γενικά υψηλότερα στη Νότια Κορέα, την Ινδία και την Ισπανία και τα χαμηλότερα στη Βουλγαρία, τον Παναμά και την Ελλάδα.