Η κακοκαιρία τύπου «Π», που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες αρκετές περιοχές της χώρας, έχει προκαλέσει συναγερμό στον κρατικό μηχανισμό. Αναμένονται βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, ακόμα και λασποβροχές, όπως λέει στο parapolitika.gr ο γνωστός μετεωρολόγος και βουλευτής της Ν.Δ., Γιάννης Καλλιάνος.

«Από σήμερα το βράδυ θα είναι τα προεόρτια της κακοκαιρίας από την περιοχή των βορείων Επτανήσων, όπου αργά το βράδυ σήμερα θα εκδηλώνονται βροχές και κατά τόπους καταιγίδες», λέει στο parapolitika.gr ο γνωστός μετεωρολόγος και βουλευτής της Ν.Δ., Γιάννης Καλλιάνος.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα επικαιροποιήθηκε και το έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), με τα τελευταία στοιχεία για το πώς θα κινηθεί ακριβώς αυτή η κακοκαιρία «Π» πάνω από τη χώρα, η οποία αναμένεται να είναι σύντομη αλλά σφοδρή.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας:


Οι χάρτες του Meteo

Σε ενημέρωση του Meteo σχετικά με το κύμα κακοκαιρίας που θα επηρεάσει τη χώρα μας το επόμενο 24ωρο, συστήνεται στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, καθώς αναμένονται:

  • Χαλαζοπτώσεις με πιθανότητα για χαλάζι σχετικά μεγάλου μεγέθους, απόψε στα Βόρεια Επτάνησα και την Ήπειρο και το Σάββατο (04.11.2023) σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, και σε νησιωτικά τμήματα του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων κατά τα τρίωρα 05:00 – 08:00, 11:00 – 14:00 και 14:00 – 17:00 του Σαββάτου, 4 Νοεμβρίου.

 

KakokairiaP_XartisMeteo1
KakokairiaP_XartisMeteo2
KakokairiaP_XartisMeteo3

 

  • Υψηλός κυματισμός με σημαντικό ύψος κύματος άνω των 4 μέτρων το Σάββατο 04/11 στο Βόρειο Αιγαίο, λόγω των θυελλωδών νοτίων ανέμων, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί:

 

KakokairiaP_XartisMeteo4

 

Κακοκαιρία-εξπρές με βροχές και καταιγίδες

«Φαίνεται ότι αύριο θα είναι μια αρκετά δύσκολη μέρα για αρκετές περιοχές της χώρας. Θα έχουμε μια κακοκαιρία-εξπρές διάρκειας 24 ωρών, με κύρια χαρακτηριστικά τις μπόρες, τις βροχές, τις καταιγίδες, τις τοπικές χαλαζοπτώσεις, τους ισχυρούς νοτιάδες που θα φτάσουν τα 7 έως και 9 Μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο και τη σκόνη από την Αφρική», αναφέρει στο parapolitika.gr ο γνωστός μετεωρολόγος και βουλευτής της Ν.Δ., Γιάννης Καλλιάνος.

Όπως εξηγεί, «Θα είναι δηλαδή ένα καιρικό κοκτέιλ που θα είναι αρκετά έντονο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Θα βρέξει και στο Ιόνιο, δηλαδή στα Επτάνησα όλα, και στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές από την Πελοπόννησο μέχρι και τη Θράκη. Αλλά και τις κεντροβόριες περιοχές του Αιγαίου και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αργότερα, όπως πιο έντονες θα είναι οι καταιγίδες σε τμήματα των Επτανήσων, της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Δυτικής Πελοποννήσου και αργότερα στις περιοχές Κεντροανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπως και στη Δυτική Θεσσαλία θα έχουμε έντονες βροχές κατά περιόδους».

«Οι δείκτες αστάθειας, στις προαναφερθείσες περιοχές, που θα έχουμε έντονα φαινόμενα, είναι αρκετά αυξημένοι, έως πολύ αυξημένοι. Που σημαίνει ότι προμηνύουν έντονες καταιγίδες σε αυτές τις περιοχές, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ακόμα και για πλημμυρικά φαινόμενα σε αυτά τα τμήματα», σημειώνει επίσης ο γνωστός μετεωρολόγος και βουλευτής της Ν.Δ., Γιάννης Καλλιάνος.

Βροχές και στην Αττική

«Προφανώς θα βρέξει και στην Αττική. Θα βρέξει και στην ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες και στην ανατολική Πελοπόννησο. Τις περιοχές δηλαδή που δεν είναι υψηλού κινδύνου», λέει στο parapolitika.gr ο Γιάννης Καλλιάνος. «Θα έχουμε και τοπικές καταιγίδες σε αυτές τις περιοχές, ωστόσο τα φαινόμενα δεν θα είναι τόσο έντονα που τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές να προβληματίσουν», προσθέτει.

Πότε θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα

«Αργότερα, αργά το βράδυ του Σαββάτου, τα φαινόμενα θα μετακινηθούν και θα απασχολούν μόνο περιοχές των νησιών του νότιου, νοτιοανατολικού Αιγαίου. Και προς το ξημέρωμα της Κυριακής και των Δωδεκανήσων. Και από το πρωί της Κυριακής και στη συνέχεια το κύμα της κακοκαιρίας αυτό θα αποτελέσει παρελθόν», αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος και βουλευτής της Ν.Δ., Γιάννης Καλλιάνος.

Πώς θα είναι ο καιρός το Σάββατο

«Μην περιμένουμε καθόλη τη διάρκεια της αυριανής ημέρας να επικρατεί συννεφιά και βροχές. Δεν θα βρέχει δηλαδή συνεχώς, θα έχουμε και ανά διαστήματα βελτιωμένο καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Απλώς κατά τη διάρκεια που οι νεφώσεις θα είναι πυκνές, θα έχουμε αυτές τις μπόρες και τις καταιγίδες», εξηγεί στο parapolitika.gr ο γνωστός μετεωρολόγος.

Ισχυροί άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες και λασποβροχές

Ο γνωστός μετεωρολόγος και βουλευτής της Ν.Δ., Γιάννης Καλλιάνος, λέει επίσης: «Θα έχουμε νοτιάδες όπως είπαμε στα πελάγη, 6 με 7 Μποφόρ στο Ιόνιο και 7 με 8 στο Αιγαίο. Και μάλιστα στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάσουν και τα 9 Μποφόρ. Με αποτέλεσμα ο συνδυασμός ισχυρών βροχοπτώσεων και ισχυρών νοτιάδων να χρειάζεται κάποια προσοχή, και από τον κρατικό μηχανισμό, αλλά και από τους πολίτες. Ιδιαιτέρως άνθρωποι που μένουν σε ισόγεια και υπόγεια θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή.

Η θερμοκρασία θα είναι καλή, στους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη ίσως δούμε και 30άρια, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ζεστός και “μαλακός” καιρός. Και οι περισσότερες από τις βροχές, ιδιαιτέρως στην ανατολική και νότια Ελλάδα, θα είναι και λασποβροχές λόγω της σκόνης που θα έρθει από την Αφρική».

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης που εκδόθηκε στις 02-11-2023/13.00 Β επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ το μεσημέρι της Παρασκευής. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα μας με έντονες βροχές και καταιγίδες.

Συγκεκριμένα, η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει από τις απογευματινές ώρες σήμερα Παρασκευή (03-11-23) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (05-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια με επέκταση των φαινομένων στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή (03-11-23)

α. Από τις απογευματινές ώρες στην περιοχή της Κέρκυρας-Παξών.

β. Από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Στερεά.

Το Σάββατο (04-11-23)

α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.

β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Κυριακή (05-11-23)

α. Τις πρωινές ώρες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Β. Από το πρωί του Σαββάτου οι νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στα ανατολικά, ακόμα και πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, φθάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται πρόσκαιρα εντάσεις έως και 9 μποφόρ.