Την ώρα που το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων φαίνεται πως αποτελεί κοινό πεδίο δράσης και πίεσης προς την κυβέρνηση για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση.

Οι πρώτες νομικές ενέργειες για την υπόθεση των υποκλοπών

Ο πολύπειρος εισαγγελικός λειτουργός εδώ και περίπου δέκα ηµέρες µελετά τον ογκωδέστατο φάκελο, που περιλαµβάνει 11 δικογραφίες, µεταξύ των οποίων αυτές των Νίκου Ανδρουλάκη, Θανάση Κουκάκη, Χρήστου Σπίρτζη και Ολγας Γεροβασίλη. Μάλιστα, µόλις του διαβιβάστηκε η δικογραφία, έγινε από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη και η πρώτη νοµική ενέργεια, µε την κατάθεση υποµνήµατος, µέσω του οποίου ζητεί, µεταξύ άλλων, να συνεχιστεί η έρευνα από το σηµείο όπου την άφησαν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών. Στα χέρια του ο κ. Ζήσης έχει την πρώτη ύλη που είχαν συγκεντρώσει οι δύο εισαγγελείς, οι οποίοι είχαν εξετάσει πάνω από 60 µάρτυρες για την υπόθεση, µεταξύ των οποίων και υπαλλήλους της ΕΥΠ.

Αντίστοιχα είχαν προβεί και στην υποβολή αιτηµάτων δικαστικής συνδροµής στις ΗΠΑ, προκειµένου να εντοπίσουν τα ηλεκτρονικά ίχνη των µηνυµάτων που φέρονται να παγίδευσαν τις τηλεφωνικές συνοµιλίες των καταγγελλόντων πολιτικών και δηµοσιογράφων, αφού οι εταιρείες που φέρονται να απέστειλαν τα µηνύµατα που εµφανίστηκαν στα κινητά των καταγγελλόντων δηλώνουν έδρα στις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία από τη μέχρι τώρα έρευνα

Από τη µέχρι σήµερα έρευνα προκύπτουν συµβάσεις εταιρειών µε την ΕΥΠ, αλλά και εταιρείες που εµφανίζουν οικονοµικές συναλλαγές µε την Ιntellexa. Ωστόσο, δεν φαίνεται µέχρι σήµερα να προκύπτει ύποπτη σύµβαση, αφού τα ποσά είναι πολύ µικρότερα της αξίας του Ρredator.

Πάντως, όπως αναφέρει αρµόδια πηγή στην «Α» της Κυριακής, υπήρξαν σηµαντικές καθυστερήσεις σε απαντήσεις που ζητούσαν οι δύο εισαγγελείς από υπηρεσίες και εταιρείες, κάποιες εκ των οποίων αγνόησαν επιδεικτικά τη ∆ικαιοσύνη. Ενδεχοµένως ένας ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός να µπορέσει να ασκήσει µεγαλύτερη πίεση προκειµένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες, όπως για παράδειγµα να ζητήσει την άµεση ολοκλήρωση από την Οικονοµική Αστυνοµία της ανάλυσης του οικονοµικού προφίλ φυσικών και νοµικών προσώπων, που είχαν αιτηθεί οι δύο εισαγγελείς πρωτοδικών, µε σκοπό να διαπιστωθεί αν από εκεί προκύπτουν στοιχεία ικανά να δώσουν νέα ώθηση στην έρευνα.

Διαβάστε ακόμα: Παρέμβαση Αρείου Πάγου: Αναβαθμίζεται η έρευνα για τις παρακολουθήσεις - Ανατίθεται σε αντεισαγγελέα

Η παρέµβαση

Η προκαταρκτική που διεξαγόταν επί 1,5 έτος από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών, Αγγελική Τριανταφύλλου και Κώστα Σπυρόπουλο, άλλαξε προ δύο εβδοµάδων χέρια έπειτα από παρέµβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη. Στις 23 Οκτωβρίου η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, µε παραγγελία της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζήτησε να διαβιβαστούν στον Αρειο Πάγο οι σχετικές δικογραφίες, αφού πρόκειται για υπόθεση «µείζονος σηµασίας» και λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωσή της «υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των ερευνώµενων εγκληµάτων».

Μόλις τρεις ηµέρες νωρίτερα, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, η ΑΔΑΕ είχε απαντήσει αρνητικά σε αίτηµα των δύο εισαγγελέων να ελεγχθεί το εάν είχαν κινηθεί από την ΕΥΠ διαδικασίες άρσης απορρήτου για τα 92 τηλέφωναστόχους του Predator. Η απάντηση στο συγκεκριµένο ερώτηµα θεωρείται «κλειδί», αφού θα φανερώσει το αν υπήρχε κοινό κέντρο παρακολούθησης, µε ό,τι αυτό µπορεί να συνεπάγεται για την απόδοση ποινικών ευθυνών, όχι σε επίπεδο ιδιωτών, αλλά και σε επίπεδο κρατικών αξιωµατούχων. Βέβαια, η Α∆ΑΕ µε τη νέα της σύνθεση αποφάσισε κατά πλειοψηφία (4-3) ότι δεν µπορεί να απαντήσει στο ερώτηµα, επικαλούµενη τη γνωµοδότηση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2023 είχε γνωµοδοτήσει ότι «η Α∆ΑΕ δεν έχει αρµοδιότητα να ενηµερώνει πολίτες για τυχόν παρακολούθησή τους για λόγους εθνικής ασφάλειας».

«Τείχος µυστικότητας»

Η Α∆ΑΕ ύψωσε «τείχος µυστικότητας» και ταυτόχρονα, πάλι µε πλειοψηφία (4- 3), ενηµέρωσε ότι την αρνητική απάντησή της θα την κοινοποιήσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία λίγες ηµέρες αργότερα αφαίρεσε τη δικογραφία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, αναβαθµίζοντας -τυπικά τουλάχιστοντην έρευνα. Την ώρα που συµβαίνουν όλα αυτά, καλούνται στις 9 Νοεµβρίου ως ύποπτοι για διαρροή στοιχείων της έρευνας για τις υποκλοπές τέσσερα πρώην και νυν µέλη της Α∆ΑΕ, µεταξύ των οποίων η νοµικός Κατερίνα Παπανικολάου, η θητεία της οποίας είχε λήξει και αντικαταστάθηκε πρόσφατα, και ο καθηγητής του Πανεπιστηµίου Πειραιά, Στέφανος Γκρίτζαλης.

Η υπόθεση αποτελεί «παρακλάδι» της έρευνας που είχε διατάξει και διεξαγάγει τον Αύγουστο του 2022 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, µε αφορµή δηµοσιεύµατα που ανέφεραν ότι στοιχεία από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκου Ανδρουλάκη, και του δηµοσιογράφου Θανάση Κουκάκη διέρρευσαν σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ. Μετά την παροχή εξηγήσεων, η δικογραφία θα «επιστρέψει» στην Εισαγγελία, προκειµένου να αξιολογηθεί το περιεχόµενο των εξηγήσεων και να αποφασιστούν τα επόµενα βήµατα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής