Oι δύο χειριστές του μονοκινητήριου που κατέπεσε, φαίνεται πως δεν είχαν λάβει άδεια από την Πολεμική Αεροπορία για προσγείωση στο Μάλεμε των Χανίων, καθώς ούτε και έγκριση προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Σούδας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ Χανίων, ο κυβερνήτης είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης με προορισμό το Μάλεμε και αυτό είχε αυτόματα εγκριθεί από το σύστημα. Ωστόσο, δεν είχε πάρει ad hoc (επί τούτου) άδεια από την Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου να πραγματοποιήσει την πτήση.

Επίσης, είναι βέβαιο ότι δεν υπήρχε έγκριση για προσγείωση σε κανένα από τα δύο αεροδρόμια, του Μάλεμε και της Σούδας.

Σημειώνεται ότι η Πολεμική Αεροπορία χειρίζεται τις πτήσεις από και προς το ανενεργό, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αεροδρόμιο. Δίνονται εγκρίσεις κάθε έξι μήνες για συγκεκριμένου τύπου αεροπλάνα.

Χανιά: Δεμένοι στις θέσεις τους βρέθηκαν οι πιλότοι

Οι δύο άτυχοι πιλότοι του διθέσιου αεροσκάφους που κατέπεσε στη θάλασσα του Μάλεμε, στην Κρήτη, βρέθηκαν δεμένοι στις θέσεις τους, γεγονός που μαρτυρά ότι δεν έκαναν κάποια κίνηση για τον απεγκλωβισμό τους.

«Παρακολούθησα το στίγμα του στο κινητό και είδα ότι ήταν χαμένο και μετά πήρα τηλέφωνο και το έμαθα». Στα δραματικά αυτά λόγια συμπυκνώνεται ο πόνος του γιου του πιλότου, Θεόδωρου Πάντου, που βρήκε τραγικό τέλος δεμένος στα καθίσματα του μονοκινητήριου αεροσκάφους το οποίο έπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Μάλεμε, στην Κρήτη.

«Ήταν πολύ ξαφνικό, δεν...δεν...δεν...Πολύ κοντά στην ακτή, ρηχά. Τώρα τι να λέμε, δεν... Και εκπαιδευμένος» τόνισε στο Mega ο γιος του πιλότου.

«Τώρα μιλάμε για άνθρωπο με καλή εμπειρία δηλαδή. Με εμπειρία και αγάπη για αυτό το πράγμα. Ο πατέρας μου ήταν χρόνια, από μικρός» συμπλήρωσε.

«Το λάτρευε, του άρεσε. Τώρα τι να πω; Τρομερός άνθρωπος» υπογράμμισε με βαθιά λύπη.

Παράλληλα, βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα το Mega φέρεται να κατέγραψε τη στιγμή από την πτώση του αεροσκάφους.


Τα ερωτήματα για τη μοιραία πτώση του μονοκινητήριου στο Μάλεμε με τους δύο νεκρούς

Στην ακτή εκβράστηκαν τα συντρίμμια του μικρού αεροσκάφους, το οποίο κατέπεσε το βράδυ της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή του Μάλεμε, στην Κρήτη μόλις λίγα μέτρα από το αεροδρόμιο της αερολέσχης.

Το υπερελαφρυ διθέσιο αεροπλάνο τύπου Σαβάνα, ανελκύστηκε από γερανό προκειμένου να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο και να τεθεί στο «μικροσκόπιο» επιτροπής εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα διερευνήσουν τα αίτια της τραγωδίας με θύματα τον κυβερνήτη Θεόδωρο Πάντο και τον συγκυβερνήτη Κωνσταντίνο Καραμπίνη 60 και 61 ετών.

Η θάλασσα ξεβρασε το μοιραίο αεροσκάφος

Ο πρώτος ήταν πρόεδρος και ο δεύτερος μέλος της Αερολέσχης Δυτικής Αθήνας, αλλά το βασικότερο, ήταν δυο πολύ καλοί φίλοι που δυστυχώς έμελλε να αφήσουν την τελευταία τους πνοή κάνοντας το αγαπημένο τους χόμπι.

Όπως αναφέρουν ειδικοί, κάτι δεν πήγε καλά στον προγραμματισμό της πτήσης των δυο φίλων από το αεροδρόμιο στην Κωπαίδα προς τα Χανιά, με αποτέλεσμα να φτάσουν Χανιά ενώ νύχτωνε, κάτι που δεν γίνεται για αυτού του είδους τα μικρά αεροσκάφη που δεν διαθέτουν κατάλληλα όργανα για την νύχτα.

Και επιπλέον το μεγάλο ερωτηματικό αφορά στον λόγο για τον οποίο επέλεξαν να μην προσγειωθούν στο διεθνές αεροδρόμιο Χανίων αλλά στο αεροδρόμιο του Μάλεμε το οποίο δεν λειτουργεί την νύχτα.

Το μικρό αεροπλάνο της αερολέσχης Δυτικής Αθήνας, είχε απογειωθεί από την Κωπαίδα με προορισμό τα Χανιά και είναι άγνωστο το γιατί προσπάθησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μάλεμε αντί για το αεροδρόμιο Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες όταν έφτασαν στην περιοχή είχε νυχτώσει και προκειμένου να προσγειωθούν, ο πιλότος έκανε μια στροφή πάνω από το Κολυμπάρι, προσεγγίζοντας τον διάδρομο προσγείωσης από την πλευρά της θάλασσας, αλλά ξαφνικά κατέπεσε σε κοντινή απόσταση από την ακτή.