«Έχω μεγάλη ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, δεν μπορώ να δεχθώ ότι κάποιος χάθηκε και κανείς δεν τον ψάχνει», δηλώνει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ο ιδιωτικός ερευνητής Χάρης Βεραμόν, λίγες μόλις ώρες μετά τις τρεις συλλήψεις για την υπόθεση της διπλής δολοφονίας στην Κυψέλη με θύματα την 23χρονη Φαίη Μπακογιώργου και μία 67χρονη γυναίκα.

Μία πρωτοφανής υπόθεση, για την εξιχνίαση της οποίας ο ίδιος και οι συνεργάτες του έβαλαν τη δική τους σφραγίδα. Η περίπτωση του Χάρη είναι από αυτές που αποκαλούμε ιδιαίτερες, μιας και ο νεαρός ιδιωτικός ερευνητής ξεκίνησε με όνειρο την υποκριτική. Δάνεισε τη φωνή του σε μεταγλωττισμένες ταινίες, ωστόσο μέσα του γνώριζε ότι τελικά όλα αυτά δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλει. «Η σκέψη έγινε πράξη όταν πήρα την απόφαση να παρακολουθήσω μαθήματα ανακριτικής και δικαστικής ψυχολογίας. Έψαχνα ήδη παλιές υποθέσεις όταν αποφάσισα το 2020 να δημιουργήσω το δικό μου κανάλι στο YouTube με το όνομα “Ίχνη στο σκοτάδι”. Οι έρευνές μου έως τότε ήταν επιφανειακές και γενικές. Με την εκκίνηση του καναλιού άρχισα να κάνω εντατικές έρευνες για ανεξιχνίαστες υποθέσεις», δηλώνει ο ιδιωτικός ερευνητής.

Οι τρεις σοβαρές υποθέσεις

Άμεση εμπλοκή, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Χάρης Βεραμόν, έχει σε τρεις σοβαρές υποθέσεις έως τώρα: «Η μία είναι αυτή της Δήμητρας Ζήρδα, μία υπόθεση για την οποία εγώ και οι συνεργάτες μου τρέξαμε πολύ ώστε να καταφέρουμε να βρούμε την άκρη του νήματος. Δουλέψαμε μεθοδικά μία υπόθεση που είχε μπει στα συρτάρια της Δικαιοσύνης και αυτή τη στιγμή περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία προκειμένου να φτάσουμε στην έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης για συγκεκριμένα πρόσωπα (σ.σ. η Δήμητρα Ζήρδα είχε βρεθεί νεκρή τον Ιούνιο του 2019 στην περιοχή Γαλάζια Νερά στη Δράμα. Μετά τις έρευνες του Χάρη Βεραμόν διαπιστώθηκε ότι στραγγαλίστηκε προτού εγκαταλειφθεί νεκρή στο ρυάκι).

Η δεύτερη υπόθεση αφορά την εξαφάνιση του ορκωτού λογιστή Διονύση Ακτύπη. Εξαφανίστηκε το 2013 και έπειτα από τα αποτελέσματα της δικής μου έρευνας ξεκίνησε προανάκριση. Δυστυχώς, εδώ δεν είχα συγκατάθεση από κάποιο συγγενικό πρόσωπο, άρα δεν μπορούσα να έχω συνήγορο της οικογένειας για να κάνει τις νομικές ενέργειες. Το ότι η υπόθεση άνοιξε είναι καθαρά χάρη στις προσπάθειες τις δικές μας.

Και τέλος, είναι η υπόθεση της Ολυμπίας Κηρύκου. Πρόκειται για μία γυναίκα η οποία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στις 11 Νοεμβρίου του 1995», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χάρης Βεραμόν. Βέβαια, έχει ασχοληθεί και με άλλες υποθέσεις, όπως με την υπόθεση Δροσάκη, όπου ένα ζευγάρι εξαφανίζεται μυστηριωδώς το 1991 και έκτοτε δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο ούτε για το ζευγάρι ούτε και για το όχημά τους.

«Ποιος την πυροβόλησε»

Όπως αναφέρει μιλώντας στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», συμμετοχή είχε και στις έρευνες που αφορούσαν την υπόθεση της γυναικοκτονίας με θύμα την Έφη Τσιχλάκη: «Με είχε προσεγγίσει ένας ξάδελφός της. Σε αυτή την υπόθεση ο σύζυγός της υποστηρίζει ότι ήταν στο μπάνιο και μόλις βγήκε από αυτό βρήκε τη σύζυγό του νεκρή, πυροβολημένη, χωρίς να έχει ακούσει τον παραμικρό θόρυβο. Εκεί κάναμε μια πολύ καλή έρευνα, αναδείξαμε όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν το προφανές, ότι είναι έγκλημα, αλλά και ποιος την πυροβόλησε». «Από νωρίς είχα καταλάβει ότι μου αρέσει η έρευνα», δηλώνει με χαμόγελο ο ιδιωτικός ερευνητής και συνεχίζει: «Από μικρός μού άρεσε να ψάχνω πράγματα. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι μπορούσα να εργαστώ πάνω σε αυτό το αντικείμενο μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Μπήκα στη διαδικασία να φτιάξω ένα κανάλι στο YouTube και σιγά σιγά να γνωρίσει ο κόσμος τη δουλειά μου. Έχω μεγάλη ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, δεν μπορώ να δεχθώ ότι κάποιος χάθηκε και κανείς δεν τον ψάχνει. Αυτό είναι ένα βασικό μου κίνητρο.

Με ενοχλεί. Ξεκίνησα το κανάλι μου με 300 ακολούθους και κατέληξα να έχω σήμερα πλέον 25.000 φανατικούς που παρακολουθούν τις εκπομπές μου. Πρόκειται για μαγνητοσκοπημένες εκπομπές στις οποίες μιλούν και αναλύουν τα ευρήματα επιστήμονες από διάφορους τομείς της ιατροδικαστικής και της έρευνας». Στις έρευνες για τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις ο ιδιωτικός ερευνητής δεν είναι μόνος του. Πλαισιώνεται από μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να φαίνονται, μεταξύ αυτών εγκληματολόγοι, κοινωνιολόγοι, διάφοροι επιστήμονες που συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στις έρευνες.

Βιβλίο με εγκλήματα

Σύντομα θα εκδοθεί το βιβλίο με ανεξιχνίαστες υποθέσεις και στυγερά εγκλήματα, του οποίου πρόσφατα ολοκλήρωσε τη συγγραφή ο Χάρης Βεραμόν. Πιθανόν να συμπέσει με την παρουσίαση ενός ντοκιμαντέρ στο οποίο περιλαμβάνονται άγνωστες πτυχές της υπόθεσης Παγκρατίδη. Πρόκειται για τον Αριστείδη Παγκρατίδη που κατηγορήθηκε ως ο υπαίτιος μιας σειράς δολοφονικών και ληστρικών επιθέσεων σε ζευγάρια στο δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη το 1959. «Το πρώτο 45λεπτο βίντεο αφορά τη δράση του αποκαλούμενου “δράκου του Σέιχ Σου” και τις ιατροδικαστικές γνωματεύσεις της εποχής. Το δεύτερο 45λεπτο βίντεο είναι μια φανταστική δουλειά, επαγγελματική παραγωγή, με πολλούς εξωτερικούς συνεργάτες, τεχνικούς, αλλά και ηθοποιούς. Υπάρχουν σκηνικά, οχήματα εποχής, αναπαράσταση του αποσπάσματος που εκτελεί τον Παγκρατίδη. Όλα έχουν γίνει βάσει των πραγματικών διαλόγων που προκύπτουν από τα πρακτικά της δίκης». Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ρωτήσαμε τον ιδιωτικό ερευνητή τι θα ήθελε, επαγγελματικά μιλώντας, για το μέλλον: «Θέλω πραγματικά μια δική μου εκπομπή στην τηλεόραση. Κυρίως να έχω την οικονομική στήριξη του καναλιού στις έρευνές μου. Αυτή τη στιγμή ό,τι κάνω το κάνω από τις οικονομίες μου. Δεν θα έλεγα “όχι” σε συνεργασίες, δεν θα είχα πρόβλημα να συνεργαστώ με την Αγγελική Νικολούλη. Θα το έκανα ευχάριστα».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή