Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού  αναμένεται από το βράδυ της Παρασκευής (17/11/2023), με την εισβολή ενός ψυχρού μετώπου στη χώρα από τα βορειοδυτικά προς τα δυτικά κεντρικά και τα βόρεια.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 16-11-2023, βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια-βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο πρόκειται να προκαλέσει το Σαββατοκύριακο επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε σχεδόν όλη τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο στα κεντρικά και βόρεια και την Κυριακή και στην υπόλοιπη χώρα.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκύριακο (18-19/11/2023):

1. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 8 με 9 και πρόσκαιρα με ριπές έως 10 Μποφόρ θα πνέουν από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (18-11-23) στα δυτικά και βαθμιαία και στα ανατολικά. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Κυριακής (19-11-23).

2. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου (18-11-23) έως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα πολύ νωρίς το πρωί στη Θράκη.

Αρναούτογλου: "Μην υποτιμήσετε τη σφοδρότητα των βοριάδων"

Ο Σάκης Αρναούτογλου επέστρεψε στα κοινωνικά δίκτυα με μια διαφορετική ανάρτηση. Ο γνωστός μετεωρολόγος προειδοποιεί για τη σφοδρότητα που θα έχουν οι βοριάδες το Σάββατο, οι οποίοι θα είναι παγεροί και θα ρίξουν αισθητά τη θερμοκρασία.

Ο Σάκης Αρναούτογλου επισημαίνει τους κινδύνους που κρύβουν οι χαμηλές θερμοκρασίες για την υγεία και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Ειδικότερα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση αγγειακών αντιστάσεων, καρδιακή ισχαιμία, ακόμα και έμφραγμα του μυοκαρδίου.

«Φίλες και φίλοι, προσοχή! Μην υποτιμήσετε σας παρακαλώ τη σφοδρότητα των βοριάδων το Σάββατο σε αρκετές περιοχές της χώρας και κυρίως του Βαρδάρη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και τους γύρω νομούς, όπου εκτός από σφοδροί-επίπεδα θύελλας (με πολύ πιθανές αρκετές πτώσεις δέντρων) θα είναι και παγεροί ρίχνοντας παράλληλα την αισθητή θερμοκρασία (θερμοκρασία δηλαδή που αισθάνεται κάποιος, ανάλογα με την υγρασία, τη θερμοκρασία και την ταχύτητα του ανέμου που επικρατούν) σε πολύ χαμηλά επίπεδα κατά περιόδους, ίσως κοντά και στο μηδέν ακόμα και στο κέντρο της Θεσ/νίκης!

Όπως τονίζουν οι γιατροί σε τέτοιες περιπτώσεις, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνια νοσήματα, με νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος καθώς η απότομη έκθεση στις χαμηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται και με σωματική καταπόνηση, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα καρδιακής ισχαιμίας, όπως θωρακικό πόνο, αλλά ακόμα και έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Επίσης, ο οργανισμός για να προστατευτεί από το κρύο και να μειώσει τις απώλειες θερμότητας προκαλεί αγγειόσπασμο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αγγειακές αντιστάσεις, αλλά και η αρτηριακή πίεση».