«Οι καταγγελίες για νοθευμένο ελαιόλαδο έχουν αυξηθεί λόγω και της ανόδου της τιμής του προϊόντος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90, 1 και την εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» ο Γενικός Διευθυντής του ΕΦΕΤ Παναγιώτης Βασιλόπουλος. Κάλεσε τους καταναλωτές να προμηθεύονται ελαιόλαδο μέσα από νόμιμα
σημεία πώλησης,  ενώ είπε πως στις λαϊκές οι παραγωγοί δεν πωλούν ελαιόλαδο αλλά μόνο οι πλανόδιοι.

Όπως είπε ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, νόθευση του τροφίμου είναι η προσθήκη στο τρόφιμο πιο ευτελών οικονομικά υλικών προκειμένου να υπάρχει κέρδος.  Ανέφερε πως στο ελαιόλαδο μπορεί να γίνεται ανάμειξη σπορέλαιου ή να βάφεται με μια φυσική χρωστική τη χλωροφύλλη.


Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή του ΕΦΕΤ Παναγιώτη Βασιλόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1 

Με αφορμή τις καταγγελίες που δέχεται ο ΕΦΕΤ για νοθεία στο ελαιόλαδο

«Δεχόμαστε καταγγελίες και διαμαρτυρίες, το φαινόμενο έχει οξυνθεί τον τελευταίο καιρο λόγω της ανόδου της τιμής του ελαιολάδου.

Η νόθευση ενός τροφίμου είναι η προσθήκη στο τρόφιμο πιο ευτελών οικονομικά υλικών προκειμένου να υπάρχει κέρδος. Δηλαδή για το ελαιόλαδο μπορεί να γίνεται ανάμειξη σπορέλαιων τα οποία είναι φθηνότερα με κάποια μικρή ποσότητα ελαιολάδου και βάφονται με μια φυσική χρωστική, τη χλωροφύλλη, για να παρουσιάζονται ως ελαιόλαδο.

Ο καταναλωτής μπορεί να προστατευτεί εάν επιλέγει να προμηθεύεται το ελαιόλαδο που θέλει μέσα από νόμιμα σημεία πώλησης, εγκεκριμένα που είναι τα μαγαζιά λιανικής ή τα τυποποιητήρια. Στις λαϊκές αγορές πολλές φορές δεν πωλούν οι παραγωγοί ελαιόλαδο αλλά διάφοροι πλανόδιοι οι οποίοι εκμεταλλεύονται την λαϊκή αγορά για να παρασύρουν τους καταναλωτές».