Τον τελευταίο καιρό πολλοί είναι οι επιτήδειοι που φιλτράρουν χρησιμοποιημένα ηλιέλαια, που ήδη έχουν τηγανιστεί, βάζουν χρώμα για να ξεγελάσουν οπτικά και τα συσκευάζουν με σήματα πασίγνωστων εταιρειών και στη συνέχεια τα διοχετεύουν στην αγορά ως έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

Γιατροί και χημικοί μίλησαν στο MEGA και εξήγησαν τόσο τη μεθοδολογία των δραστών όσο και τους κινδύνους για την υγεία, από την κατανάλωση τέτοιων νοθευμένων λαδιών που πλασάρονται στους καταναλωτές ως έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, με χαμηλή οξύτητα.

Μιλώντας στο MEGA, υπεύθυνος εργαστηρίου στη Θεσσαλονίκη αποκάλυψε ότι οι διαπιστωμένες περιπτώσεις νοθείας εκτοξεύτηκαν στα ύψη από τη μέρα που οι τιμές του ελαιόλαδου άρχισαν να ανεβαίνουν. Ο επίτιμος καθηγητής χημείας του Αριστοτελείου μας εξηγεί τι κάνουν σπείρες το τελευταίο διάστημα για να νοθεύσουν λάδια χαμηλής ποιότητας και να τα πλασάρουν ως παρθένα ελαιόλαδα.

Τα δείγματα που φτάνουν στο εργαστήριο της Θεσσαλονίκης -σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA- είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά, τέτοια εποχή. Με τους ειδικούς να εστιάζουν καταρχήν στο χρώμα που αποκαλύπτει ένα μέρος της αλήθειας.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: 

Φέρνουν ηλιέλαιο από την… Βουλγαρία και το συσκευάζουν για ελαιόλαδο

Παρά τις συλλήψεις και τους ελέγχους που συνεχίζονται, οι επιτήδειοι όπως φαίνεται συνεχίζουν τη δράση τους απτόητοι.

Κάποιοι φέρνουν ηλιέλαιο από τη γειτονική Βουλγαρία και το συσκευάζουν στην Ελλάδα όπως έκαναν πατέρας και γιος σε αυτό το εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη κι άλλοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια, με λάδια που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.

Όπως εξηγούν στο MEGA γιατροί και χημικοί, η εξαπάτηση είναι το μικρότερο κακό για τον καταναλωτή.  Και όλα αυτά, την ώρα που η τιμή του ελαιόλαδου παραμένει στα ύψη, με τους παραγωγούς να φοβούνται ότι τα λίγα αποθέματα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε νέες ανατιμήσεις.

Πώς θα διακρίνετε το νοθευμένο λάδι

Η χημικός, Ιφιγένεια Χριστοπούλου, μίλησε στο MEGA για το πώς γίνεται η αναγνώριση του νοθευμένου λαδιού. «Πολλές φορές βάζουν χρώμα στο ηλιέλαιο. Άλλες φορές βάζουν ποσοστά ηλιέλαιο ή σπορέλαιο στο παρθένο ελαιόλαδο».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:


Με πληροφορίες από MEGA