Του Δημήτρη Μαρκόπουλου, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πράγματα και θαύματα συμβαίνουν στον Δήμο της Αθήνας με τα έργα που υποτίθεται ότι απευθύνονται στους δοκιμαζόμενους Ελληνες νέους επιχειρηματίες. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», πάνω από 60 εκατ. ευρώ που είχε δώσει η πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου, στον Δήμο της Αθήνας από το ΕΣΠΑ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Γιώργου Καμίνη δεν έχουν καταλήξει στους σκοπούς για τους οποίους προορίζονταν. Κι αυτό είτε λόγω ανικανότητας των φορέων του Δήμου, που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το ΕΣΠΑ, είτε για άλλους λόγους διαχείρισης. Πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρονται στη μικρή έως ανύπαρκτη εμπειρία στελεχών του πρώτου Δήμου της χώρας σε τέτοιες δράσεις, ιδιαίτερα όταν αφορούν τις επονομαζόμενες start up επιχειρήσεις.

Αλλοι πάλι στέκονται στον φορέα Innovathens, το κέντρο αξιοποίησης που δημιούργησε ο δήμαρχος με μια στενή ομάδα συνεργατών του για να βοηθήσει τις νέες, καινοτόμες εταιρείες να αναδείξουν τη δουλειά τους και να βρουν χρηματοδότηση. Αυτός ο φορέας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, δημιούργησε στο Γκάζι, σε ένα παλιό εργοστασιακό κτίριο, χώρο φιλοξενίας start up εταιρειών, νομίζοντας πως απλώς και μόνο αυτό το κτίριο είναι αρκετό για να υπάρξει καινοτομία.

Πέραν, όμως, αυτής της δράσης και μερικών μικροσεμιναρίων και ημερίδων ουδέν άλλο έγινε, παρά τα εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν. Δηλαδή, δεν έγινε καμία προσπάθεια σύνδεσης ταων εταιρειών αυτών με την αγορά. Πηγές της αγοράς, μάλιστα, ως παράγοντα καθυστέρησης αναφέρουν ιδιωτικά σχήματα πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία κυριολεκτικά έχουν αλώσει το εν λόγω πρόγραμμα, που φιλόδοξα ξεκίνησε, αλλιώς όμως εξελίχθηκε.

«ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ».

Χαρακτηριστική, για παράδειγμα, είναι η περίπτωση της ιδιωτικής εταιρείας Crowd Policy του πρώην συνεργάτη του κυρίου «Μαζί τα φάγαμε», Θόδωρου Πάγκαλου. Αναφερόμαστε στον άνθρωπο που χειρίστηκε την έκδοση του επίμαχου βιβλίου του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παπανδρέου, κ. Μιχάλη Ψαλλίδα, ο οποίος μάλιστα υπήρξε και διορισμένος συνεργάτης του κ. Πάγκαλου στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης. «Συνεργός» του σε αυτή την εταιρεία είναι κι ένας άλλος γνωστός ΠΑΣΟΚος, με θητεία στα υπουργεία Προεδρίας και Εσωτερικών, διορισμένος το 1990 στο Πολυτεχνείο και κατόπιν, με τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σημίτη, γενικός διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας, διαχειριστής στην Κοινωνία της Πληροφορίας, συντονιστής του τμήματος Πληροφορικής του ΠΑΣΟΚ (2004-2009), σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στο opengoverment και από τον Οκτώβριο του 2013 διορισμένο μέλος του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ.

Ο λόγος για τον Θεόδωρο Καρούνο, ο οποίος βρίσκεται να κάνει δουλειές στην κρατική τηλεόραση, αλλά και με ιδιωτικό σχήμα να ασχολείται με το ΕΣΠΑ του Δήμου της Αθήνας. Μαζί με τους παραπάνω και ο επίσης «πράσινος» Γιώργος Καραμανώλης. Ολοι συμμετέχουν στη διαχείριση προγραμμάτων για τα οποία πλήθος νέων επιχειρηματιών καταγγέλλουν πως δεν απευθύνονται με σωστό τρόπο σε μια αγορά διψασμένη και πηγαίνουν επιλεκτικά σε συγκεκριμένα κέντρα, λόγω της ανοχής του κ. Καμίνη. Κύκλοι της πολυπληθούς κοινότητας των start up εταιρειών, μάλιστα, μιλούν για «πολιτικά συμβόλαια» που έχουν να κάνουν με την εκλογή του κ. Καμίνη, καθώς η παραπάνω ομάδα ανθρώπων της πληροφορικής υπήρξαν στενοί του συνεργάτες κατά τον προεκλογικό του αγώνα.
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι δυνατόν αυτή η ομάδα να διαχειρίζεται ως ιδιώτης σύμβουλος προγράμματα εκατομμυρίων, να έχει παταγωδώς αποτύχει και να παραμένει στη θέση της.
Επίσης -σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται- μεγάλα ερωτήματα εγείρονται για το κατά πόσο η Crowd Policy διαθέτει την επαγγελματική επάρκεια για τόσο σύνθετα έργα, τα οποία ήδη κρίνονται ως αποτυχημένα.

Ιδιοκτήτης εστιατορίου ο επικεφαλής

Το ίδιο σύστημα ανθρώπων επιδιώκει να αναλάβει δουλειές και από τη ΝΕΡΙΤ, αλλά και το ΕΣΠΑ του ΤΕΕ. Τέτοια είναι, όμως, η ανοργανωσιά του φορέα, ώστε πηγές αναφέρουν πως επικεφαλής του είναι ιδιοκτήτης εστιατορίου στον Κεραμεικό, με ενεργό δράση στις ζυμώσεις της Κεντροαριστεράς. Θα πρέπει να τονίσουμε πως το Innovathens γεννήθηκε από τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με έξι συνδέσμους καινοτόμων επιχειρήσεων. Είναι, όμως, ένα σχήμα ανοιχτό σε κάθε συνεργασία, που προέρχεται από τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό κόσμο.
Στεγάζεται στο κτίριο «Αεριοφυλάκιο 2» της «Τεχνόπολις», το οποίο διαμορφώθηκε ειδικά για να αποτελεί χώρο έμπνευσης και ερεθισμάτων και εντάχθηκε στο ΠΕΠ Αττική 2007-2013, στον άξονα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής». Ηδη, πάντως, πολλές από τις 317 καινοτόμες επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατά καιρούς θεωρούν πως δεν έχουν υπάρξει οι δράσεις εκείνες που τους είχαν υποσχεθεί, ενώ δίδεται βοήθεια προς εταιρείες που κινούνται στο περιβάλλον Καμίνη και ασχολούνται με τα δρώμενα της Κεντροαριστεράς.