Eλλάδα και Τουρκία είναι κοντά σε συμφωνία για αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, κάτι για το οποίο θα συζητήσουν οι δυο πλευρές στο Ανώτατο Συμβούλιο που θα γίνει σε δύο εβδομάδες στην Αθήνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δελτίου του Star

Η διασύνδεση αυτή είναι μία γραμμή μήκους περίπου 268 χιλιομέτρων που θα συνδέει το Babaeski στην Τουρκία με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της Νέας Σάντας στην Κομοτηνή και καταλήγει στη Βουλγαρία.



Πρόκειται για τριμερή συνεργασία. Η ηλεκτρική διασύνδεση είχε εξεταστεί το 2010. Ακολούθησαν, όμως, χρόνια όπου η ένταση στα ελληνοτουρκικά έφτασε στο «κόκκινο». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, σε 17 ημέρες που θα έρθει στην Ελλάδα η αντιπροσωπεία της Τουρκίας, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Φραγκογιάννης και Ακσαπάρ θα συμφωνήσουν στην επικαιροποίηση αυτής της συμφωνίας.

Όπως διαμηνύουν θέλουν να αυξήσουν την δυναμική της συγκεκριμένης διασύνδεσης και τον όγκο της αμφίδρομης ροής ενέργειας.

«Μαθαίνουμε ότι έγινε ήδη μια προ-εργασία στο πλαίσιο της λεγόμενης “θετικής ατζέντας" και τώρα θα "κλειδώσει" το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας» ανέφερε στο ρεπορτάζ της η διπλωματική συντάκτρια του Star.