Για 16η ημέρα νοσηλεύεται η άτυχη 16χρονη Μαρία, η οποία έπεσε θύμα υπερβολικής χρήσης νοθευμένων ναρκωτικών, σε σπίτι στον Βύρωνα στις 5 Νοεμβρίου. Το νεαρό κορίτσι παλεύει στη ΜΕΘ του «Ερυθρού Σταυρού», ενώ οι γιατροί, ειδικότερα τις πρώτες ώρες της νοσηλείας, έδωσαν μάχη για να την επαναφέρουν στη ζωή.

Τώρα η 16χρονη βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση, ενώ είχε εμφανίσει ακόμη και πνευμονική ανεπάρκεια. Σημειώνεται πως πρόκειται για την κόρη γνωστού δημοσιογράφου, με την οικογένεια της νεαρής να βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, προσπαθώντας να διαχειριστεί την αγωνία της. «Όταν έψαχνα να τη βρω, με ειρωνεύτηκαν τηλεφωνικά. Και ήξερα ότι την κρατούσαν και μιλούσαν αυτοί στο τηλέφωνο. Γνωρίζω πολλές φορές, όταν η κόρη μου ήθελε να έρθει σπίτι, όταν ήταν με αυτούς, ασκούσαν ψυχολογική πίεση και δεν την άφηναν να γυρίσει, παρά τη θέλησή της» είπε η μητέρα της στον Alpha.

Την ίδια στιγμή, ενώπιον του ανακριτή μεταφέρθηκαν χθες συνολικά πέντε νεαροί, εκ των οποίων δύο ανήλικοι, οι οποίοι εμπλέκονται στο περιστατικό που έθεσε σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή της 16χρονης. Οι πέντε νεαροί κατηγορούνται για διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών, για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης λόγω διακίνησης ναρκωτικών σε ανήλικη, για σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία και για την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί όπλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι πέντε αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Δύο εξ αυτών κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, ενώ δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και μία κοπέλα ελεύθερη χωρίς όρους.

Αστυνομικές πηγές, πάντως, αναφέρουν πως στα σπίτια των νεαρών σε Δάφνη και σε Καισαριανή και σε αποθήκη στη Γλυφάδα είχαν βρεθεί 3,56 γραμμ. ηρωίνης, 5,76 γραμμ. κάνναβης, 229 γραμμ. άγνωστης ουσίας σε πλαστικό μπουκάλι, δύο μεταλλικοί τρίφτες, συσκευή καπνίσματος, θραύστης υαλοπινάκων, μαχαίρι μήκους 17 εκ. και τέσσερα κινητά τηλέφωνα.

Γνωστοί στις Αρχές

Οι ίδιες πηγές, πάντως, αναφέρουν πως οι περισσότεροι νεαροί που συνελήφθησαν είναι γνωστοί στις ελληνικές αρχές. Οι πιτσιρικάδες είχαν συλληφθεί επανειλημμένως για παρόμοιες υποθέσεις, ωστόσο δεν συνετίστηκαν και παρέμειναν στο δρόμο των ναρκωτικών και της διακίνησης. Ένας από αυτούς κυκλοφορούσε με το όνομα «Yayo». Είναι 21 ετών, αλβανικής καταγωγής, και από τον Ιούνιο του 2022 έχει συλληφθεί συνολικά τέσσερις φορές. Ενδεικτικά, στις 21 Ιουνίου πέρυσι είχε συλληφθεί από αστυνομικούς του ΤΑ Βύρωνα για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Εβδομάδες αργότερα και συγκεκριμένα στις 13 Αυγούστου είχε συλληφθεί από αστυνομικούς του ΤΑ Ακροπόλεως και πάλι για ναρκωτικά. Τότε είχε συλληφθεί μαζί του και ο δεύτερος κατηγορούμενος στην τελευταία υπόθεση, ο «Lori», 18χρονος επίσης αλβανικής καταγωγής. Ένα χρόνο αργότερα, στις 9 Αυγούστου, τα δύο προαναφερθέντα άτομα είχαν συλληφθεί και πάλι, αυτή τη φορά από το ΤΑ Ομονοίας. Η τραγική ειρωνεία είναι πως ο 21χρονος «Yayo» συνελήφθη ξανά μόλις είκοσι ημέρες πριν από το περιστατικό με τη 16χρονη. Ήταν στις 14 του περασμένου Οκτωβρίου όταν οι αστυνομικοί του ΤΑ Γλυφάδας τον συνέλαβαν για ναρκωτικά.

Τώρα, όσον αφορά την περίπτωση του 18χρονου «Lori», εκτός από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, ο ίδιος είχε συλληφθεί μεμονωμένα και στις 21 Απριλίου του 2022 από το ΑΤ Χαλανδρίου για παράβαση του νόμου περί όπλων και στις 29 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου από το ΤΑ Γλυφάδας για ναρκωτικά. Φέτος, στις 11 Αυγούστου, συνελήφθη για τελευταία φορά από το ΤΑ Παγκρατίου, πάλι για ναρκωτικά. Σε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις είχε συλληφθεί και ένας με το όνομα «Βασίλης» ή «Αλβανός», επίσης για ναρκωτικά. Πρόκειται για τον τρίτο κατηγορούμενο στην υπόθεση της 16χρονης.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται ακόμη ένας 27χρονος άστεγος με το προσωνύμιο «Αντρίκος» και η 16χρονη «Keisi». Ο πρώτος είχε συλληφθεί το 2017 και το 2018 για κλοπή, το 2019 για φθορά ξένης ιδιοκτησίας και το 2022 για ναρκωτικά. Η δεύτερη είχε συλληφθεί στις 14 Σεπτεμβρίου φέτος για ναρκωτικά, ενώ νωρίτερα, στις 7 Απριλίου πέρυσι, είχε συλληφθεί για κλοπή.

Τα ηχητικά

Η Ασφάλεια Αθηνών έχει δεκάδες ενδείξεις για τη διακίνηση και την αλόγιστη χρήση ναρκωτικών που φέρονται να έκαναν οι νεαροί, ενώ στα κινητά τους βρέθηκαν και συνομιλίες που πραγματικά δυσκολεύουν τη θέση τους. Παράλληλα, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, στην απευκταία περίπτωση που η 16χρονη δεν καταφέρει να επιβιώσει στην κρίσιμη μάχη που δίνει, το κατηγορητήριο των πέντε νεαρών θα διογκωθεί εκθετικά.

Από τις συνομιλίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σημειώνεται πως σε μία από αυτές, στις 7 Νοεμβρίου, ένας από αυτούς στέλνει φωνητικό μήνυμα στον άλλο, λέγοντάς του: «Αδερφέ, μόλις σχολάσεις πέρνα από εδώ που ήσουνα χθες και, άμα μπορείς, να φέρεις μόνο χασίσι, ρε φίλε, αυτό». Στη συνέχεια του στέλνει φωνητικά μηνύματα στα οποία λέει «τα υπόλοιπα θα τα πούμε από κοντά», «όταν τα δεις πέρνα από εδώ γιατί θα κλείσει το κινητό μου και δεν έχω να φορτίσουμε». Ακολουθούν και αλλά φωνητικά μηνύματα, στα οποία ο ίδιος αναφέρει: «Αδερφέ, ούτε για μισή ωρίτσα, ένα τεταρτάκι δεν μπορείς να περάσεις; Σε παρακαλώ, να μιλήσουμε κιόλας». Ενώ στις 8 Νοεμβρίου ένας κατηγορούμενος λέει στον άλλο ότι θα του παραδώσει ποσότητα κάνναβης «ένα τσιγάρο».

Δημοσιεύθηκε στην Ontime