Αλλάζει εκ νέου το σκηνικό του καιρού στη χώρα μετά τη –φυσιολογική για την εποχή– πτώση της θερμοκρασίας και τη βελτίωση που παρουσίασε ο καιρός τις προηγούμενες ημέρες.

Βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται σε μεγάλο μέρος της δυτικής, νότιας και ανατολικής χώρας σήμερα. Αιτία για την αλλαγή του καιρού είναι η νοτιοανατολική κίνηση μιας διαταραχής στη μέση τροπόσφαιρα από τη Βορειοδυτική Ευρώπη προς την περιοχή της Μεσογείου και η ανάπτυξη επιφανειακού χαμηλού στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου.

Από σήμερα, Τετάρτη (22/11), αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, τη δυτική Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την ανατολική Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 21 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε ακόμα: Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από την επιδείνωση του καιρού - Στο κάδρο και η Αττική

To νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ

Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός σήμερα (Τετάρτη 22-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, τα νότια της χώρας καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Α. Σήμερα Τετάρτη (22-11-23)

α. Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
β. Πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στη νότια Πελοπόννησο, τη δυτική Κρήτη και τις Κυκλάδες.
γ. Από το μεσημέρι στα ανατολικά και στα νότια (κυρίως θαλάσσια - παραθαλάσσια) τμήματα της Θράκης.

Β. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν τη νύχτα της Τετάρτης (22-11-23) προς την Πέμπτη (23-11-23).

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για σήμερα, κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η αθροιστική βροχόπτωση που αναμένεται την Τετάρτη 22/11.


Meteo: Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν έντονα σήμερα Τετάρτης (22/11)

Βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται σε μεγάλο μέρος της δυτικής, νότιας και ανατολικής χώρας σήμερα Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αιτία για την αλλαγή του καιρού είναι η νοτιοανατολική κίνηση μιας διαταραχής στη μέση τροπόσφαιρα από τη βορειοδυτική Ευρώπη προς την περιοχή της Μεσογείου και η ανάπτυξη επιφανειακού χαμηλού στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου.

Πιο αναλυτικά, αύριο αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά, στη νότια Πελοπόννησο, στην Αττική, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες, στη νότια Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στα νησιά του ανατολικού και βορείου Αιγαίου και στη Θράκη.

Επίσης, πιθανώς ισχυρές βροχές και καταιγίδες να σημειωθούν στα Δωδεκάνησα, στα νησιά του ανατολικού και βορειοανατολικού Αιγαίου και στο βόρειο Ιόνιο, όπου είναι πιθανό να συνοδεύονται από σημαντικά ύψη βροχής. Υπάρχει μικρή πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους σε τμήματα του Ιονίου και του Αιγαίου.

Θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι στα πελάγη με εντάσεις 5-6 Μποφόρ και τοπικά στο ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 7 Μποφόρ.

Τέλος, θα υπάρξει σημαντική άνοδος των ελάχιστων θερμοκρασιών της τάξης των 5-7 βαθμών, λόγω της επικράτησης νότιων ανέμων και της μεταφοράς θερμότερων αερίων μαζών.

Οι βροχές και οι καταιγίδες προς τις πρωινές ώρες της Πέμπτης είναι πιθανό να ενταθούν πρόσκαιρα σε τμήματα της Θράκης.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για αύριο κατατάσσεται στην κατηγορία 3 (σημαντική).

Αρναούτογλου: Προειδοποίηση για όσους σχεδιάζουν ταξίδια στα Βαλκάνια το Σαββατοκύριακο

Με ισχυρές νεφώσεις θα ξεκινήσει ο καιρός της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, ο οποίος τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή στα Δωδεκάνησα.

Ειδικότερα, από το πρωί έως και το μεσημέρι θα πέσουν μπόρες και καταιγίδες στα Δωδεκάνησα και στα δυτικά, στην Αττική, στις Κυκλάδες σε Ροδόπη και Έβρο.

Από το μεσημέρι και μετά οι βροχές και οι καταιγίδες θα διατηρηθούν στα δυτικά, αλλά και στα νότια τμήματα της Θράκης. Κακοκαιρία θα επικρατεί και στα Δωδεκάνησα, ενώ το βράδυ αναμένονται νέα φαινόμενα στα δυτικά, στα βόρεια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η θερμοκρασία αναμένεται το μεσημέρι να φτάσει στα κεντρικά στους 22 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια από 14 έως 18°C και στα νότια στους 24°C. Στα δυτικά η θερμοκρασία θα φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου και στα ανατολικά τους 19°C.

Στην Αττική από το πρωί θα έχει βροχές και καταιγίδες, αλλά από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξει ένα πέρασμα από βροχές και μέχρι το βράδυ θα κυριαρχήσει η συννεφιά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου φαινόμενα θα κάνουν την εμφάνισή τους στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας, με το σκηνικό να χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα μουντό.

Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, αλλά στα δυτικά και τα ανατολικά θα πέσουν διάσπαρτες μπόρες.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι αρκετά πολύπλοκος. Αρχικά θα κάνει την εμφάνισή της μια σοβαρή επιδείνωση με βροχές και θυελλώδεις νοτιοδυτικούς ανέμους. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σάκης Αρναούτογλου, δεν αποκλείεται να υπάρξει και πάλι κάποιο πρόβλημα με τον απόπλου. Από το απόγευμα και μετά και κυρίως το βράδυ, ο καιρός θα κάνει... στροφή. Τα χιόνια θα πλησιάζουν, καθώς θα έρθει ο πολύ ψυχρός βοριάς από τα Βαλκάνια.

Αργά το βράδυ και πηγαίνοντας προς Κυριακή, το σύστημα θα φτάσει στη βόρεια Ελλάδα και θα προλάβει να μετατρέψει τις βροχές σε χιονοπτώσεις, ακόμη ίσως και στα ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ο υδράργυρος θα υποχωρήσει σημαντικά και η αισθητή θερμοκρασία στις περιοχές που θα επηρεαστούν από την «επέλαση» των βοριάδων θα είναι κοντά στους 5-6 βαθμούς Κελσίου ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Πάντως, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ σημείωσε ότι, επειδή η τροχιά αυτού του βαρομετρικού χαμηλού δεν είναι 100% σίγουρη, λεπτομέρειες θα υπάρχουν τα επόμενα 24ωρα. «Σας καλώ να παρακολουθείτε τον καιρό και τις επόμενες ημέρες», σημείωσε.

Επίσης, ο Σάκης Αρναούτογλου προχώρησε και σε μια ανάρτηση στο Facebook, με την οποία έκανε λόγο για πανβαλκανική επιδείνωση του καιρού και προειδοποίησε -όπως και στο δελτίο της ΕΡΤ- όσους σχεδιάσουν να ταξιδέψουν στις βόρειες γειτονικές της Ελλάδας χώρες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

Αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στη Νότια Πελοπόννησο, στην Αττική, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες, στα νότια της Κρήτης, στα Δωδεκάνησα, στα νησιά του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου και στη Θράκη. Οι βροχές και οι καταγίδες κατά τόπους στα Δωδεκάνησα, στα νησιά του Ανατολικού και Βορειοανατολικού Αιγαίου και στο Βόρειο Ιόνιο θα είναι έντονα και πιθανώς θα συνοδεύονται από σημαντικά ύψη βροχής. Μικρή πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους υπάρχει σε τμήματα του Ιονίου και του Αιγαίου. Οι βροχές και οι καταιγίδες προς τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 23/11 είναι πιθανό να ενταθούν πρόσκαιρα σε τμήματα της Θράκης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 2 έως 17, στην Ήπειρο από 7 έως 18 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 6 έως 18, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 21 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 18, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 13 έως 17-18 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 14 έως 21 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 22-23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ και τοπικά στο Ανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 7 μποφόρ.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με τοπικές βροχές και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη σποραδικές καταιγίδες (κυρίως στα θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα). Από μεσημέρι τα φαινόμενα στα ανατολικά και στα νότια (κυρίως θαλάσσια - παραθαλάσσια) τμήματα της Θράκης θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές κατά διαστήματα. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά τόπους μέχρι το μεσημέρι, πρόσκαιρα ισχυρές στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο.
Τα φαινόμενα από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές μέχρι το μεσημέρι στη δυτική Κρήτη και τις Κυκλάδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα νοτιοανατολικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες και από το απόγευμα τοπικές βροχές και πιθανώς το βράδυ μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με βροχές κατά διαστήματα και μέχρι τις απογευματινές ώρες στα ανατολικά και νότια σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 23-11-2023
’στατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τοπικές βροχές και κυρίως τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και στο βόρειο και το ανατολικό Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα σταματήσουν.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και μόνο στα βορειοανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Βαθμιαία εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια και θα κυμανθεί από 09 έως 19 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24-11-2023
Στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 25-11-2023
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, τη Θράκη και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές. Στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις τις βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 26-11-2023
Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα με σταδιακή βελτίωση και ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.