Μάστιγα τα περιστατικά κακοποίησης: Αρρωστηµένες βιντεοσκοπήσεις, βιασµοί, µαστροπεία και εκµετάλλευση κάθε είδους σοκάρουν την κοινωνία - Τι εξήγηση δίνει η ΕΛ.ΑΣ.
Τα περιστατικά κακοποίησης φαίνεται να εκτοξεύονται από την καραντίνα κι έπειτα
Αποτροπιαστικά βίντεο, που ισοπεδώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη και εξαφανίζουν κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας, χαρακτηρίζουν οι αστυνοµικοί το οπτικό υλικό που βρήκαν φορτωµένο στο ιδιωτικό κανάλι που διατηρούσε στο YouTube ο Λ.Κ.
Ο 42χρονος άνδρας είχε εντοπίσει δύο νέους µε έντονη νοητική υστέρηση και τους υπέβαλλε σε πραγµατικά βασανιστήρια για χάρη του κοινού του καναλιού του, το οποίο πλήρωνε για να δει την 21χρονη κοπέλα να χτυπά τον 25χρονο, και εν συνεχεία ο 42χρονος να τους επιτίθεται µε ηλεκτρικό εκκενωτή και να τους εξευτελίζει µέσω της κακοποίησης.
Αύξηση των περιστατικών κακοποίησης αναφέρει η Αστυνομία
Οι αρρωστηµένες καταστάσεις που καλούνται να διαχειριστούν οι αστυνοµικοί, µετά την καραντίνα, έχουν αυξηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγµα και η περίπτωση του 61χρονου άνδρα, ο οποίος φαίνεται πως συµφώνησε να φιλοξενήσει για λίγες ηµέρες µια κοπέλα γνωστού συντοπίτη του, στο σπίτι του στη Χαλκίδα. Πλην όµως, όπως καταγγέλλει η κοπέλα, ο 61χρονος τη βίαζε συστηµατικά επί πέντε ηµέρες, την κακοποιούσε και την άφηνε χωρίς νερό και φαγητό.Τα περιστατικά ανθρώπινης κακοποίησης δεν έχουν τελειωµό. Μόλις πριν από περίπου τρεις εβδοµάδες ένας αστυνοµικός φέρεται να εκβίαζε και να εξέδιδε µια νεαρή αλλοδαπή κοπέλα. Αν και αρχικά την είχε πάρει -υποτίθεται- υπό την προστασία του για να τη γλιτώσει από το να πουλάει το κορµί της σε περαστικούς, σε κεντρικούς δρόµους της Αθήνας, εν συνεχεία έδειξε το πραγµατικό του πρόσωπο. Της έκλεινε ο ίδιος ερωτικά ραντεβού µε πελάτες, ενώ φαίνεται πως την πήγαινε στο σηµείο συνάντησης ακόµη και µε το περιπολικό της υπηρεσίας του. Η γυναίκα έπεφτε θύµα βιασµού ακόµη και από τον ίδιο, ενώ όταν αντιδρούσε, την ξυλοκοπούσε.
Οι αιτίες σύμφωνα με την Αστυνομία
Τέτοια περιστατικά, σύµφωνα µε αξιωµατούχους του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., υπήρχαν ανέκαθεν. Ωστόσο, τα στατιστικά φαίνονται να εκτοξεύονται από την καραντίνα κι έπειτα. Οι αιτίες, σύµφωνα µε την Αστυνοµία, είναι πολλές, µε σηµαντικότερη αυτή που αφορά το οικονοµικό αδιέξοδο πολλών γυναικών, κυρίως αυτών που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού. Το εύκολο και γρήγορο χρήµα είναι ένα κίνητρο για όσες επιλέξουν αυτόν τον τρόπο ζωής, λένε οι αστυνοµικοί, όµως για άλλες γυναίκες, που έπεσαν θύµατα εκβιασµού, αυτή η... δουλειά είναι µονόδροµος.
Οπως συµβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δράστες ζητούν διαρκώς όλο και περισσότερα έσοδα, αναγκάζοντας τα θύµατά τους να εκδίδονται σε περισσότερους πελάτες ηµερησίως, µέχρι που οι γυναίκες αυτές φτάνουν στα όριά τους και βρίσκουν τη δύναµη να καταγγείλουν τα όσα φρικτά ζουν.
Τα εύκολα θύματα
Την ευκολία µε την οποία πέφτουν θύµατα επιτήδειων νεαρά παιδιά, ειδικά αυτά που αντιµετωπίζουν κάποιου είδους αναπηρία, επισηµαίνει µιλώντας στην «Α» της Κυριακής η ψυχολόγος ∆ήµητρα Ζάφειρα. «Συχνά, επιστηµονικά µιλώντας, προξενεί εντύπωση πόσο εθισµένοι στη βία είµαστε, πόσο η βία προκαλεί ικανοποίηση σε µερικούς. Ενώ το διαδίκτυο είναι ένα πολύ χρήσιµο εργαλείο, µπορεί ανά πάσα στιγµή να λειτουργήσει αρνητικά. Είναι σαν το µαχαίρι, άµα το πιάσεις από τη λάµα θα κοπείς, άµα το πιάσεις από τη λαβή θα κάνεις κάτι χρήσιµο». Για την κ. Ζάφειρα, «όταν το παιδί δεν είναι κοντά στην οικογένεια, µπορεί να κάνει πολλά πράγµατα για τα λεφτά. Εάν δεν του πει κάποιος γονιός ότι δεν παίρνουµε λεφτά, τα παιδιά νοµίζουν πως κάνουν κάτι σπουδαίο και το παίρνουν σαν επιβράβευση. Πρέπει να χρησιµοποιούµε σωστά το διαδίκτυο, αλλά κυρίως να µιλάµε στα παιδιά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν».
Το διαδίκτυο
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Ψηφιακής Εγκληµατολογίας, Κέλλυ Ιωάννου, µιλώντας στην «Α» της Κυριακής εστίασε στους θεατές αυτών των καναλιών: «Οι περισσότεροι από αυτούς που παρακολουθούν τέτοιο υλικό είναι νεαρά άτοµα ή έφηβοι.Ολη αυτή η διαδικασία, η χυδαία συµπεριφορά, ξεκίνησε µέσα από τα παιχνίδια στο διαδίκτυο. Πολλοί gamers µεγαλώνοντας σε ηλικία αντελήφθησαν πως δεν είχαν επιρροή στα νεαρά άτοµα και το... γύρισαν σε youtubers, παρουσιάζοντας ακόµη και σε 24ωρη βάση τέτοιου είδους απάνθρωπες εικόνες». Ρωτήσαµε την κ. Ιωάννου για ποιο λόγο κάποιος να βλέπει δύο ανθρώπους να χτυπά ο ένας τον άλλο: «Κατ’ αρχάς, από περιέργεια, για να δουν πώς θα νιώσουν, να δουν εάν θα έχουν κάποιου είδους σοκ, να εξετάσουν τα όρια των πρωταγωνιστών. Αλλοι το βλέπουν σαν µια µορφή διασκέδασης. Κάποιοι µπαίνουν γιατί θεωρούν πως εισέρχονται σε µια κοινότητα, συµµετέχουν σε έναν διάλογο, νιώθουν ότι ανήκουν κάπου, ότι µοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες-διαστροφές, τις ίδιες επιθετικές συµπεριφορές». Αλλοι πάλι, καταλήγει η καθηγήτρια Ψηφιακής Εγκληµατολογίας, το βλέπουν ως διέξοδο από τα δικά τους προβλήµατα, ξεφεύγοντας για λίγο από τον δικό τους πόνο.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής