Πνευμονία που χτυπάει αποκλειστικά τα παιδιά και έχει εξαπλωθεί στην Κίνα, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία, αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης .Ειδικότερα ο κ. Μαγιορκίνης με ανάρτησή του μίλησε για την  «μυστηριώδη» πνευμονία που «χτυπάει» σχεδόν αποκλειστικά παιδιά στην Κίνα τον τελευταίο καιρό αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης δίνει πληροφορίες σχετικά με την «μυστηριώδη» πνευμονία γράφοντας για τα συμπτώματα της. Μεταξύ των όσον αναφέρει ο  κ. Μαγιορκίνης στα κλινικά σημεία είναι ο πυρετός και τα πνευμονικά οζίδια. Δεν αναφέρεται βήχας ή κάποια βαριά κλινική εικόνα αρχικά, και για αυτό αναφέρεται ως «περιπατητική πνευμονία». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως έχει ζητήσει ενημέρωση για τα περιστατικά στην Κίνα. 

Διαβάστε επίσης: Μαγιορκίνης στο parapolitika.gr για τη γρίπη των πτηνών: Πολύ υψηλή θνητότητα, αλλά δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη:

 «Σε συνέχεια της χθεσινής  ανάρτησής μου για την μυστηριώδη πνευμονία στα παιδιά στην Κίνα αποδελτιώνω και σχολιάζω τις πληροφορίες που έρχονται από διάφορες ειδησεογραφικές πηγές:

Συμπτώματα-κλινικά σημεία: 1) πυρετός, 2) πνευμονικά οζίδια. Δεν αναφέρεται βήχας ή κάποια βαριά κλινική εικόνα αρχικά, και για αυτό αναφέρεται ως «περιπατητική πνευμονία» (walking pneumonia).

Έκταση του φαινομένου: 1) Αναφέρεται σε τουλάχιστον δύο πόλεις, 2) Είναι φαινόμενο που εκτυλίσσεται αρκετές εβδομάδες, 3) αναφέρεται πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία από τα περιστατικά

Πόσο σοβαρό είναι: 1) Η Telegraph αναφέρει ανώνυμες πηγές για πολύ λίγους θανάτους, 2) H China Daily αναφέρει γιατρό από νοσοκομείo του Πεκίνου όπου λέει ότι υπάρχουν κάποια σοβαρά περιστατικά και κάποια που είναι κρίσιμα, αλλά στο νοσοκομείο του δεν είχαν θανάτους προς το παρόν. Ο ίδιος ιατρός αναφέρει νοσηλεία 7 με 14 ημέρες.

Αφορά και τους ενήλικες; Το promed αναφέρει δασκάλους που αναπτύσσουν πνευμονία.

Ποιο είναι το ανησυχητικό σημείο:

Το ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία που να έχει απομονωθεί μέχρι σήμερα αν και έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες. Αυτό είτε σημαίνει ότι όντως πρόκειται για άτυπες πνευμονίες που απλά έχουν έξαρση αυτήν την περίοδο λόγω αναστροφής των μέτρων, ή πρόκειται για ένα νέο αίτιο που εξαιτίας της ταυτόχρονης έξαρσης των υπόλοιπων ιώσεων έχει υποτιμηθεί και δεν έχει ελεγχθεί επαρκώς.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει πιο αναλυτική πληροφόρηση και σίγουρα θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για την πηγή και την σοβαρότητα του φαινομένου».

Σε συνέχεια της χθεσινής ανάρτησής μου για την μυστηριώδη πνευμονία στα παιδιά στην Κίνα αποδελτιώνω και σχολιάζω τις...

Δημοσιεύτηκε από Gkikas Magiorkinis στις Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023