Αναμενόταν να συρρεύσει κόσμος αυτήν την Black Friday στα καταστήματα των ελληνικών μεγαλουπόλεων και μπορεί να μη θύμιζε σε κίνηση την αντίστοιχη ημέρα του 2017, παρ' όλα αυτά οι υπάλληλοι καταστημάτων που διαφήμισαν τις προσφορές τους είχαν φόρτο εργασίας το πρωί της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου και το ίδιο επρόκειτο να συμβεί και το απόγευμα. 

Το κέντρο της Αθήνας γέμισε από κόσμο που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις προσφορές και περίμενε υπομονετικά σε εισόδους καταστημάτων, εντός χώρων υπήρχε... μποτιλιάρισμα, ειδικά στα δοκιμαστήρια ρούχων, ενώ και οι λοιπές ελληνικές κοσμοπόλεις, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Πάτρα και η Κρήτη, ήταν ολοζώντανοι οργανισμοί, με τους πολίτες να θέλουν να ψωνίσουν φτηνά στο πλαίσιο μιας μέρας που τείνει να γίνει παραδοσιακή στα ημέτερα

Athina_Black_Friday_1
Athina_Black_Friday


Ενδεικτική ήταν η εικόνα σε κατάστημα αθλητικής ένδυσης στη συμπρωτεύουσα, καθώς δεκάδες άνθρωποι βρίσκονταν έξω από κατάστημα αθλητικής ένδυσης πριν καν αυτό ανοίξει. 



Η ιστοσελίδα thesstoday κατέγραψε την κίνηση σε εμπορικό κέντρο στην πόλη, με τους ανθρώπους να προσομοιάζουν σε σμήνη. 

thessaloniki-black-friday
thessaloniki-black-friday1


Black Friday: Σπρωξίματα έξω από μαγαζί στη Λάρισα

Στην Αθήνα, η κίνηση δεν θύμιζε εκείνη του 2017, αλλά ήταν μεγαλύτερη των προηγούμενων χρόνων, αν αναλογιστεί κάποιος, κιόλας, ότι το 2022 ήταν ουσιαστικά το πρώτο έτος μετά το 2019 που η Black Friday υφίστατο για τα καταστήματα. Και τώρα, βέβαια, οι καταναλωτές έκαναν ηλεκτρονικά τις παραγγελίες τους, καθώς, όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του MEGA, δύο στους τρεις παρήγγειλαν ηλεκτρονικά. 

Athina_Black_Friday_4
Athina_Black_Friday_3


Ίδιο μοτίβο με εκείνο της Θεσσαλονίκης παρατηρήθηκε και στη Λάρισα, καθώς πολλοί άνθρωποι, κάθε ηλικίας, περίμεναν μετά... σπρωξιμάτων, ειδικά τη στιγμή που ανέβαιναν τα ρολά, στην είσοδο καταστήματος γνωστής αλυσίδας γυναικείων και αντρικών ρούχων, που διαφήμιζε τις προηγούμενες μέρες εκπτώσεις έως και 40%.

Σε όλη την επικράτεια παρατηρήθηκαν καταναλωτές να υπολογίζουν τα έξοδα και το αν τηρούνται οι εκπτώσεις πριν διαβούν τον... Ρουβίκωνα του ταμείου. Αυτό παρατηρήθηκε τόσο στην Αθήνα όσο και στην Πάτρα. 

Τα προϊόντα που εξαντλήθηκαν

Κάποια προϊόντα, πάντως, είχαν την τιμητική τους, παρότι οι εκπτώσεις δεν ήταν της τάξης του 50%. Στο MEGA αναφέρθηκε ότι τζιν παντελόνι σε γνωστό πολυκατάστημα εξαντλήθηκε, καθώς από τα 150 ευρώ κατέβηκε στα 95 ευρώ. Ηλεκτρικό σκούτερ έγινε ανάρπαστο, καθώς από τα 598 ευρώ έφτασε να πωλείται στα 479 ευρώ. Τηλεόραση 43’’ από τα 699 ευρώ βγήκε σε προσφορά στα 399 ευρώ, με μεγάλη αλυσίδα να ενημερώνει το μεσημέρι πως τα αποθέματα εξαντλήθηκαν. Το ίδιο συνέβη με κινητό τηλέφωνο, που από τα 299,89 ευρώ κατέβηκε στα 189 ευρώ.

Στα καλλυντικά, οι εκπτώσεις κυμαίνονται από 40 έως 50%. Κραγιόν από τα 23 ευρώ ήταν σε προσφορά στα 13,80 ευρώ. Παλέτα σκιάς ματιών από τα 45 ευρώ στα 27 ευρώ και μια πούδρα γνωστής εταιρείας από τα 38 ευρώ στα 19 ευρώ.



Η Black Friday, όμως, παραμένει η μέρα που την τιμητική τους έχουν οι ηλεκτρικές συσκευές και η φετινή δεν ήταν εξαίρεση στον κανόνα. Η τιμή σκούπας που από τα 529 ευρώ κατέβηκε στα 359 αποδείχθηκε άκρως ελκυστική. Το ίδιο και ένα στεγνωτήριο ρούχων, που από τα 629 έπεσε στα 479 ευρώ, αλλά και ένα λάπτοπ που από τα 1.199 ευρώ βγήκε σε προσφορά στα 798,99 ευρώ.

Σε κατάστημα αλυσίδας με γυναικεία ρούχα, οι περισσότερες πωλήσεις αφορούσαν ένα παλτό που από τα 99,95 ευρώ ήταν στην κρεμάστρα στα 59,97. Μπλούζες που από τα 17,95 κατέβηκαν στα 9,99 και ένα φόρεμα που από τα 39,95 ευρώ ήταν σε προσφορά στα 23,97.

Επόμενο στοίχημα για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων είναι το Σαββατοκύριακο και η Cyber Monday την ερχόμενη Δευτέρα, όταν αναμένεται συνέχιση των εκπτώσεων με τα προϊόντα που έχουν απομείνει.