Ταξιδεύοντας από την Ευρώπη προς τη χώρα μας, ο «Αlexis» έγινε «Oliver», αλλά εκτός από το όνομα ο… χαρακτήρας του δεν θα αλλάξει. Φέρνει τσουχτερό κρύο, ισχυρές βροχές και καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής στα ηπειρωτικά ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα.

Οι μετεωρολόγοι

Τα… βαφτίσια δεν τελειώνουν εδώ: «Πολικό αεροχείμαρρο» χαρακτήρισε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης το σύστημα που μέσω Αδριατικής κατεβαίνει προς τη χώρα μας. «Θα έχουμε βροχές και καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, από το απόγευμα θα φυσάει βόρειος άνεμος, ενώ θα σημειωθούν και χιόνια μέχρι και χαμηλά προς τη Βόρεια Ελλάδα. Τέλος, ο καιρός θα βελτιωθεί την Κυριακή, όμως το κρύο θα παραμείνει μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας», σύμφωνα με τον ίδιο. «Σκανδιναβικό κρύο» πρέπει να περιμένουμε, σύμφωνα με τον Γιώργο Τσατραφύλλια. Ο μετεωρολόγος προβλέπει για σήμερα ισχυρές καταιγίδες σε δυτικά, Θράκη, Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο, Δωδεκάνησα και ανέμους μέχρι 10 μποφόρ.

Η πρόγνωση για την Κυριακή:

► Ισχυρές καταιγίδες το πρωί σε Ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα.

► Βορειοδυτικοί άνεμοι μέχρι 10 μποφόρ και στη στεριά των παραπάνω περιοχών. Εξασθένηση από το απόγευμα.

► Χιονοπτώσεις νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά ορεινά, στα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα και σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

► Εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας κατά 12-14 βαθμούς Κελσίου. Χαρακτηριστικά: Αθήνα 7, Θεσσαλονίκη 3, Κοζάνη -3 (Κυριακή ξημερώματα).

► Ισχυρός παγετός στη Βόρεια Ελλάδα το πρωί. Μάλιστα για τα μέσα της εβδομάδας προβλέπει νέα επιδείνωση. Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, θα μεσολαβήσει ένα διάλειμμα τη Δευτέρα, με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και τα νότια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές με βαθμιαία βελτίωση. Το απόγευμα προβλέπεται σταδιακή αύξηση των νεφώσεων στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και στα βόρεια θα σημειωθεί παγετός τοπικά ισχυρός.