Τεράστιο κύκλωμα επιτηδείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εξαρθρώθηκε από τις αστυνομικές αρχές. Οι δράστες "πουλούσαν" έρωτα σε γυναίκες μέσα από το διαδίκτυο, αδειάζοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κυριών.

Πρόκειται για 12 άτομα, αφρικανικής καταγωγής, οι οποίοι εντόπιζαν γυναίκες μέσω Facebook, συστήνονταν ως γιατροί και αφού τους έταζαν έρωτες και αγάπη, κατάφεραν να ξαφρίσουν πάνω από 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», από την έρευνα προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2021 είχαν απλώσει τα δίχτυα τους στο διαδίκτυο, εξαπατώντας ανυποψίαστες γυναίκες.

Τις προσέγγιζαν μέσω Messenger, ως γιατροί, οι οποίοι εργάζονταν σε διεθνείς οργανισμούς. Αν κάποια γυναίκα έδειχνε ενδιαφέρον για να βοηθήσει, ξεκινούσαν τακτική επικοινωνία, μέσω γραπτών μηνυμάτων, στη συνέχεια τις έπειθαν ότι είναι ερωτευμένοι μαζί τους και ότι συνάπτουν πλατωνικό ερωτικό δεσμό.

Παρίσταναν ότι είναι πλούσιοι από επιφανείς οικογένειες

Φέρεται να έλεγαν επίσης στα θύματά τους ότι είναι πλούσιοι και κατάγονταν από επιφανείς οικογένειες και ξεδίπλωναν την απάτη με δύο τρόπους. Είτε λέγοντας ότι λόγω ενός προβλήματος δεν έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, είτε ότι επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα και πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές. Ζητούσαν έτσι βοήθεια από τις πλατωνικές συντρόφους τους και άρπαζαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Φέρονται να τους υπόσχονταν δε ότι όταν επιλυόταν το πρόβλημα θα ερχόντουσαν στην Ελλάδα για να τις συναντήσουν και να ζήσουν τον έρωτά τους. Κάποιες από τις γυναίκες πείστηκαν και τους κατέβαλαν χρηματικά ποσά. Η συνολική λεία ανέρχεται σε 206.738 ευρώ.

Πώς συνέλαβαν τη σπείρα

Η αποκάλυψη της απάτης ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 2022 μετά από δύο μηνύσεις που κατέθεσαν σε βάρος τους μια 42χρονη και μια 77χρονη γυναίκα.

Και οι δύο προσκόμισαν στις αρχές emails που είχαν ανταλλάξει με τους δράστες και αποδεικτικά καταθέσεων στους λογαριασμούς που τους υποδείκνυαν.

Από την έρευνα προέκυψε πως οι κατηγορούμενοι προέβαιναν σε αναλήψεις των χρηματικών ποσών μέσω ΑΤΜ που βρίσκονται σε περιοχές τόσο του ευρύτερου κέντρου των Αθηνών (πλ. Αμερικής, Αχαρνών, Πατησίων), όσο και της πόλης της Θεσσαλονίκης (Βασ. Όλγας, Μοναστηρίου, Εγνατίας, Διοικητηρίου).

Μάλιστα, διαπιστώθηκε πως οι κατηγορούμενοι - δικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών διέμεναν πέριξ των προαναφερόμενων περιοχών, ωστόσο στη συνέχεια απομακρύνθηκαν.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για «Εγκληματική Οργάνωση και Απάτη σε βαθμό κακουργήματος από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση».

"Ντρέπομαι, μου έκλεψαν τη ζωή μου"

Στις «Αλήθειες με τη Ζήνα» μίλησε η 77χρονη που έπεσε θύμα της αδίστακτης σπείρας.

Όπως είπε την προσέγγισε μέσω Facebook κάποιος που της παρουσιάστηκε σαν γιατρός, ο οποίος εργάζεται στην εμπόλεμη ζώνη στην Υεμένη. Άρχισε να της μιλά για την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή και κατάφερε να τη συγκινήσει αναφέροντας τις τεράστιες ανάγκες που έχουν τα παιδιά εκεί.

Για να την πείσει για τα όσα έλεγε της έστελνε φωτογραφίες υποτίθεται από εκεί που βρισκόταν, δήθεν email από το γραφείο του Γ.Γ του ΟΗΕ, Γκουτέρες, και κάποια στιγμή, άρχισε να της πουλά και έρωτα.

«Πούλησα ένα μαγαζί που είχα και του έστειλα 152.000 ευρώ. Αυτά τουλάχιστον μπορώ να αποδείξω με τις επιταγές που του έκοψα. Τα χρήματα όμως ήταν παραπάνω γιατί μου έλεγε ότι χρειαζόταν βοήθεια κι εγώ πούλησα κάποια τιμαλφή και άλλα αντικείμενα αξίας», είπε η 77χρονη και κατέληξε:

«Είμαι μια ήσυχη γυναίκα, δεν έχω δώσει ποτέ δικαιώματα. Ντρέπομαι για ό,τι συνέβη. Μου έκλεψαν τη ζωή μου».