«Το επιχείρημα των Βρετανών ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι πιο ασφαλή στη Βρετανία έχει καταρρεύσει», τόνισε ο Αυγουστίνος Γαλιάσος, μέλος της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας επιπλέον την προσωπική του εκτίμηση πως «ο Ρίσι Σούνακ είναι σε πανικό, γιατί νομίζει ότι σε περίπτωση που έκανε συζήτηση με τον πρωθυπουργό θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και όλοι θα ζητούσαν τα κλεμμένα αντικείμενα από την Αφρική, από την Ινδία, από το Μουσείο», ενώ παράλληλα σημείωσε πως η Ελλάδα ζητάει μόνο τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τίποτε άλλο.

Επιπλέον, ο Αυγουστίνος Γαλιάσος αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση της βρετανικής επιτροπής, στην οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Οι κινήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού αυτό που καταφέρνουν είναι να αποδυναμώσει την υπόθεσή τους, για να κρατήσουν ακόμα τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο. Το αίτημα για επανένωση παραμένει στο τραπέζι, όπως ακριβώς έγινε πριν από 40 χρόνια», ενώ υπενθύμισε και τη «συμβολική δράση» της επιτροπής, με την οποία συγκέντρωσαν από δωρεές από Έλληνες και από Βρετανούς 30.000 λίρες «για να ευχαριστήσουμε την κυβέρνηση τη βρετανική, που κράτησε τα Γλυπτά, τα φρόντισε, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα. Την ευχαριστούμε που τα κράτησε και τα φρόντισε τα τελευταία 100 χρόνια, αλλά είναι η ώρα να γυρίσουν πίσω στη φυσική τους παρουσία».

Αυγουστίνος Γαλιάσος: «Η ελληνική πλευρά ποτέ δεν έκανε λόγο για αλλαγή νομοθεσίας»

Ερωτηθείς για την ανθρωπογεωγραφία της επιτροπής, ο Αυγουστίνος Γαλιάσος τόνισε πως αποτελείται κυρίως από Βρετανούς. Ουσιαστικά ξεκίνησε με προτροπή της Μελίνας Μερκούρη το 1983, έχει διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίου από το Cambridge, στην Οξφόρδη, ακόμα και Οσκαρικούς ηθοποιούς, τη Βικτόρια Χίσλοπ, ενώ ο ίδιος είναι ο μοναδικός Έλληνας γιατί έχει βρετανικό διαβατήριο, διαφορετικά δεν μπορούσε να είναι μέλος.

Διαβάστε ακόμα: Guardian: ''Ελληνική τραγωδία για Σούνακ - Βάρβαρος ο τρόπος που η Βρετανία χειρίζεται τη διαμάχη για τα Γλυπτά''

«Οι διαπραγματεύσεις και οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στο Βρετανικό Μουσείο συνεχίζονται», τόνιζε την ίδια ώρα η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Νατάσα Καντζάβελου, υπογραμμίζοντας πως «η ελληνική πλευρά ποτέ δεν έκανε λόγο για αλλαγή νομοθεσίας, γι' αυτό ήταν έκπληξη η αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γαλιάσος, υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία 150 χρόνια, που υπάρχουν συζητήσεις και το Βρετανικό Μουσείο μιλάει και ο Τζορτζ Όσμπορν παρέθεσε ένα δείπνο τις τελευταίες μέρες και το έκανε μέσα στην αίθουσα όπου είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα και αυτό είναι πάρα πολύ συμβολικό.