Με το τυποποιημένο λάδι να έχει εκτοξευτεί σε υψίπεδα κόστους που θυμίζουν πόλεμο και τους παραγωγούς να κοστολογούν 140 ευρώ τον τενεκέ (των 20 λίτρων ή 17 κιλών), οι κλέφτες προσπαθούν να μπουν σε ελαιώνες, κυρίως σε περιοχές με αφθονία όπως η Καλαμάτα, και να εξασφαλίσουν τις ελιές τους, οι οποίες πια θυμίζουν σβόλους χρυσού, τζάμπα. Οι φύλακες έχουν γνώση, αλλά η πανουργία έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο, αφού οι κλέφτες χρησιμοποιούν πια "σιωπηλά πριόνια", προκειμένου να μπαίνουν στους ελαιώνες και να κλέβουν χωρίς να ακούγονται. 

Τι αναφέρει το ρεπορτάζ του MEGA: Πληθαίνουν τα περιστατικά κλοπής στους ελαιώνες με φόντο την αστρονομική τιμή που έχει φτάσει το ελαιόλαδο.



Πολλοί από τους επιτήδειους καταφέρνουν με αθόρυβο τρόπο να κλέψουν ελιές, συνήθως μέσα στη νύχτα, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Αποτέλεσμα: οι ιδιοκτήτες το επόμενο πρωινό αντικρίζουν τους ελαιώνες τους ρημαγμένους.

Το MEGA αποκαλύπτει το εργαλείο που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να επιτελέσουν το έργο τους. Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα ηλεκτρικό πριόνι. Με αυτό κόβουν αθόρυβα τις κλάρες, τις φορτώνουν σε αγροτικό όχημα και γίνονται… καπνός.