Μια μακρά όσο και εμπεριστατωμένη έρευνα για την ανεύρεση των ονομάτων των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν υπέρ πατρίδος κρύβεται πίσω από τα επιβλητικά εγκαίνια του Μνημείου των Αθανάτων του Έθνους στου Παπάγου, όπου πλέον είναι χαραγμένα τα ονοματεπώνυμα 121.692 ιστορικώς καταγεγραμμένων πεσόντων στα πεδία των μαχών από το 1830 μέχρι το 1974. Ανεξαρτήτως βαθμών, τίτλων και ιδιοτήτων που έφερε ο καθένας.


Η ηράκλεια προσπάθεια για να βρεθούν και οι 121.692 Αθάνατοι

Αυτή ήταν η συλλογή και η πιστοποίηση των ονομάτων που αναγράφηκαν στο μνημείο. Για τον σκοπό αυτόν συγκροτήθηκε μία σχετική επιτροπή ιστορικών και στελεχών των Διευθύνσεων Ιστορίας και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία χρειάστηκε περισσότερους από έξι μήνες προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της. Ουσιαστικά, πρόκειται για το επιστέγασμα μιας ηράκλειας προσπάθειας, δεδομένου ότι για τη λεπτομερή καταγραφή των νεκρών ηρώων του έθνους οι ιστορικοί, τα αρμόδια στελέχη έπρεπε να ανατρέξουν και να εξετάσουν ένα πλήθος αρχείων και πηγών, σε αρκετές περιπτώσεις να διασταυρώσουν τα ευρήματα και ταυτόχρονα να τα βάλουν και σε αλφαβητική σειρά.

Διαβάστε ακόμα: Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους: Άναψε η φλόγα για 121.692 πεσόντες στα πεδία των μαχών (Εικόνες)


Έρευνα σε 2.500.000 έγγραφα, χάρτες, σχεδιαγράμματα και φωτογραφίες

Παράλληλα, όσο επιμηκυνόταν χρονικά η έρευνα τόσο δυσκόλευε αντίστοιχα και η προσπάθεια, δεδομένου ότι οι σχετικές πηγές είτε μειώνονταν είτε γίνονταν λιγότερο αξιόπιστες και οπωσδήποτε ήταν ελάχιστες οι αναφορές ή δεν υπήρχαν καν. Επίσης, μελετήθηκε εξονυχιστικά αρχειακό υλικό τεράστιου όγκου και δεδομένων. Αυτό αποτελείτο από περίπου 2.500.000 έγγραφα, χάρτες, σχεδιαγράμματα και φωτογραφίες. Το μεγαλύτερο μέρος του (1.500.000 έγγραφα) ευτυχώς είναι ήδη ψηφιοποιημένο και καταγεγραμμένο σε βάση δεδομένων, ιδιαίτερα από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού. Για την τεκμηρίωση του αρχειακού υλικού χρησιμοποιήθηκε το Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής, το οποίο προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις της δομής του συγκεκριμένου αρχείου.

Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες ήταν πιο εύκολη η πρόσβαση σε ιστορικά δεδομένα παλαιοτέρων χρόνων, ενώ όπως μας μεταφέρθηκε πολλοί από τους μελετητές, ψάχνοντας ανάμεσα στις αναφορές και τις διαταγές, αναγκάστηκαν να «ξαναζήσουν» ιστορικές εποχές και μάχες παλαιοτέρων ετών ξεχασμένων στο ντουλάπι της Ελληνικής Ιστορίας. Το αρχειακό υλικό λοιπόν, αυτό που καταγράφηκε και μελετήθηκε, έδωσε τα ονόματα που καταγράφηκαν και φάνηκαν χθες στο Μνημείο των Αθανάτων.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή