Από τους πιο ζεστούς μήνες ήταν ο φετινός Νοέμβριος, όχι σε σύγκριση με τους χειμωνιάτικους μήνες, αλλά σε σύγκριση με τα τελευταία 15 χρόνια. Ειδικότερα, σύμφωνα με το εθνικό αστεροσκοπείο ο φετινός Νοέμβριος ήταν ο πιο ζεστός των τελευταίων 15 ετών, ενώ η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα

Δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, όμως η άνοιξη συνεχίζεται και μετά τον θερμότερο Νοέμβριο των τελευταίων 15 ετών.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίας με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται 2,5°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα καταγράφονται στη Θεσσαλία, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Μάλιστα, στο Σίσι Λασιθίου ο υδράργυρος στις 4 Νοεμβρίου είχε σκαρφαλώσει στους 35 βαθμούς Κελσίου, σημειώνοντας πανευρωπαϊκό ρεκόρ.

Ελάχιστες μέρες όμως χρειαστήκαμε βαριά ρούχα και θέρμανση, καθώς προς το παρόν υπάρχουν μόνο μικρά διαλείμματα κρύου.

 «Είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής και είναι κάτι το οποίο θα βιώνουμε με μεγαλύτερη συχνότητα κι εδώ και στο μέλλον. Φαίνεται ότι το 2023 θα είναι απο τα πιο θερμά έτη στην ιστορία του πλανήτη μας. Η Μεσόγειος έχει χαρακτηριστεί ως ένα hot spot της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Θοδωρής Γιάνναρος, εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όσοι χαίρονται πάντως με το καλοκαίρι μέσα στον χειμώνα μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν ακούγοντας τις εκτιμήσεις των επιστημόνων για τις μελλοντικές επιπτώσεις.

Θα δούμε χειμώνα τα Χριστούγεννα; Η απάντηση θα έρθει τις επόμενες ημέρες για τη χώρα μας από τους ειδικούς, εκτιμάται ωστόσο πως οι μέρες με τις υψηλές θερμοκρασίες θα είναι πολύ περισσότερες απο τις ψυχρές.