Επιρρεπείς στα ατυχήματα είναι οι οδηγοί που δεν βρίσκονται… σε καλή μέρα. Το Virginia Tech Transportation Institute κατήρτισε μια μελέτη οδικής συμπεριφοράς από την οποία προκύπτει πως όσοι πιάνουν τιμόνι λυπημένοι, θυμωμένοι ή κλαίγοντας οδηγούν με επιθετικό τρόπο και γίνονται επικίνδυνοι στον δρόμο.


Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στα τροχαία

Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι παράγοντες που σχετίζονται με την οδήγηση, όπως η κόπωση, οι λανθασμένοι χειρισμοί, η απόσπαση της προσοχής, ενώ είμαστε θυμωμένοι ή λυπημένοι, παίζουν ρόλο στο 90% περίπου των τροχαίων. Επιπλέον, η ασφαλής οδήγηση απαιτεί να χρησιμοποιείται το σύνολο των νοητικών ικανοτήτων. Για παράδειγμα, όταν ο οδηγός μιλάει στο κινητό τηλέφωνο, το ένα χέρι κρατάει το τηλέφωνο και το μυαλό είναι στη συζήτηση. Παρόλο που τα μάτια του οδηγού είναι στον δρόμο, δεν «βλέπει» τι συμβαίνει περιφερειακά του οχήματος.

Οι νέοι ειδικά που δεν έχουν μεγάλη οδηγική εμπειρία θα πρέπει να αποφεύγουν να οδηγούν όταν βρίσκονται σε έντονη συναισθηματική πίεση, καθώς η επιθετική οδήγηση είναι πιο συχνή και έντονη στη νεανική ηλικία και μειώνεται με την ενηλικίωση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), καθημερινά περίπου 1.000 νέοι κάτω των 25 ετών χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα παγκοσμίως, αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 30% του συνόλου των ατόμων που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σε τροχαίο.