Μοντέλο προαιρετικής επιπλέον απασχόλησης για ένα έως τρία χρόνια μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά στους γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά και του ΕΦΚΑ, με προοπτική να επεκταθεί στο σύνολο του δημόσιου τομέα και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Η τριετής απασχόληση θα μπορεί να αναλαμβάνεται εθελοντικά, χωρίς κάποια τροποποίηση στους μισθούς των απασχολούμενων μετά το 67ο έτος της ηλικίας τους και εφόσον εργάζονται σε θέσεις-κλειδιά που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του κοινού, την Υγεία και άλλες κοινωφελείς δράσεις.

Τι προβλέπεται


Ήδη, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «ρυθμίσεις για την πανδημία και την κοινωνική συνοχή» και στα άρθρα 56-61, που βρίσκεται από προχθές σε διαβούλευση, έχουν μπει ρυθμίσεις για την επέκταση και την παράταση των συμβάσεων και των ορίων ηλικίας γιατρών, που έπρεπε να αποχωρήσουν στο τέλος του έτους, μέχρι 31/3/2024. Από κει και πέρα, ετοιμάζεται διάταξη από τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Εσωτερικών που θα δίνει το δικαίωμα περαιτέρω παράτασης των συμβάσεων.

Αντίστοιχη ρύθμιση έχει μπει και στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την οποία «οι Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων και των Διευθύνσεων του ΕΦΚΑ, καθώς και οι εκτελούντες χρέη αναπλη ρωτών στις εν λόγω θέσεις, των οποίων η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδικαίως την 31η/12/2023, λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας, δύνανται -κατό πιν αιτήματός τους- να παραμείνουν στην υπηρεσία τους έως την 31η/12.2024, κατά παρέκκλιση του άρθρου 155 του Υπαλληλικού Κώδικα περί της αυτοδίκαιης απόλυσης λόγω ορίου ηλικίας».

Σκοπός της παραμονής τους είναι η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την απονομή των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, την πραγματοποίηση ελέγχων για την εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας, την υλοποίηση των προγραμματισμένων προσλήψεων προσωπικού και την εφαρμογή του νόμου σχετικά με την επιλογή και τοποθέτηση διευθυντών και γενικών διευθυντών στον ΕΦΚΑ.

Αντίστοιχα, παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 31η/3/2024 η σύμβαση όσων απασχολούνται για τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων, των παιδιάτρων ως οικογενειακών ιατρών, των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ, των εργαζομένων σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας για ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία.

Με το άρθρο 58 ορίζεται πως «Ιατροί κλάδου του ΕΣΥ, των οποίων η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδικαίως την 31η/12/2023, λόγω της συμπλήρωσης του εξηκοστού έβδομου (67ου) έτους της ηλικίας τους, εφόσον η θέση τους δεν έχει προκηρυχθεί ή δεσμευτεί με άλλον τρόπο και συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών, δύνανται να παραμείνουν στην υπηρεσία τους έως την 30ή/6/2024 ως εξής:
● Ιατροί με ειδικότητα αναισθησιολογία, εσωτερική παθολογία, νεφρολογία, ακτι νολογία, ιατρική βιοπαθολογία/εργαστη ριακή ιατρική, πνευμονολογία, ψυχιατρι κή και ψυχιατρική παιδιού και εφήβου που υπηρετούν σε οποιονδήποτε φορέα.
● Ιατροί λοιπών ειδικοτήτων που υπηρετούν σε Γενικά Νοσοκομεία, Γενικά Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής χώρας».

Αίτημα Χρυσοχοΐδη


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Α», το θέμα έχει εγείρει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των νοσοκομείων, μαζί με τις προσλήψεις που σχεδιάζονται, αλλά και τον επαναπατρισμό επιστημόνων, οι θέσεις των οποίων θα συσχετιστούν και με τα πανεπιστήμια.

Το σχέδιο για την παραμονή των γιατρών θα είναι προαιρετικό, αλλά δεν αποκλείει και την επέκτασή του σε άλλους κλάδους του Δημοσίου που σχετίζονται με νευραλγικές θέσεις, που ετοιμάζεται από το υπουργείο Εσωτερι κών με την «αλλαγή του Δημοσιοϋπαλ ληλικού Κώδικα», ο οποίος προβλέπει ότι «λύεται αυτεπάγγελτα η υπαλληλική σχέση» για όσους δημοσίους υπαλλήλους κλείνουν το 67ο έτος. Ουσιαστικά, πρόκειται για την αρχή εξαιρέσεων από τον γενικό κανόνα της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης στα 67 έτη για τους δημοσίους υπαλλήλους, γεγονός που χρειάζεται την επικύρωση του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας.

Το θέμα των αναγκών σε ιατρικό προσωπικό έγινε εμφανές την περίοδο της έξαρσης του κορωνοϊού και αντιμετωπίστηκε το 2020, αλλά μόνο προσωρινά και με νομοθετικές εξάμηνες παρατάσεις, με την τελευταία διάταξη να προβλέπει ότι «οι ιατροί κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), των οποίων η υπαλληλική θα έληγε αυτοδικαίως την 31η/8/2023, δύνανται να παραμείνουν στην υπηρεσία τους έως την 31η/3/2024, εφόσον η θέση τους δεν έχει προκηρυχθεί ή δεσμευθεί με άλλον τρόπο και συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών». Η παράταση αυτή αφορούσε 92 γιατρούς.

Δημοσιεύτηκε στην "Απογευματινή" στις 5 Δεκεμβρίου