Ως άτομο με πλήρη επίγνωση των πράξεών του και, μάλιστα, με μια σαθρή ιδέα για το τι είναι σωστό και τι λάθος παρουσιάζεται ο 71χρονος Χρήστος Πατακός, που σκότωσε την πρώην σύντροφό του το πρωί της Τρίτης στην τοποθεσία Αμπελάκια στη Σαλαμίνα.

Ο 71χρονος φονιάς, μάλιστα, πέρασε την… ώρα του σε καφετέρια στο Κερατσίνι, μόλις μία ώρα μετά τη δολοφονία της 43χρονης Γεωργίας Πούτου. Όπως αναφέρουν μαρτυρίες, αλλά και όπως αποτυπώνεται σε βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας του καταστήματος, ο εν λόγω άνδρας κάθισε για περίπου τρεισήμισι ώρες στην καφετέρια, συνομιλώντας με τους θαμώνες και τον ιδιοκτήτη, μέχρι και τις έντεκα το πρωί, οπότε αποχώρησε.

Μάλιστα, όσον αφορά την παρουσία του σε εκείνο το μέρος, ο ίδιος είπε στους αστυνομικούς: «Πήγα στο Κερατσίνι, σε μια καφετέρια, και ήπια έναν καφέ και έμεινα στο αμάξι. Σκεφτόμουν ή να παραδοθώ ή να αυτοκτονήσω. Της άξιζε. Δεν σεβάστηκε όσα έκανα».

Λίγο αργότερα, όταν η είδηση της δολοφονίας άρχισε να διαδίδεται, αλλά και να παρουσιάζεται η φωτογραφία του θύματος, άνθρωποι του καφέ που φέρεται να γνώριζαν το ζευγάρι ενημέρωσαν τις Αρχές για την παρουσία του και από εκεί συνεχίστηκε το ανθρωποκυνηγητό μέχρι τη σύλληψή του το απόγευμα της Τρίτης σε περιοχή μεταξύ Δραπετσώνας και Κερατσινίου, έξω από κάποιες ψαροταβέρνες.

Όπως σημείωσε η «ON time», ο 71χρονος δολοφόνος ομολόγησε από την πρώτη στιγμή την πράξη του, ενώ μιλώντας στους αστυνομικούς έκανε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τη γυναίκα με την οποία μοιραζόταν την ίδια στέγη τα τελευταία επτά χρόνια. Ο ίδιος φέρεται να ισχυρίζεται πως η 43χρονη τον απατούσε.

«Αποφάσισα να το κάνω από τη στιγμή που τη βρήκα με άλλον. Δεν εκτιμούσε όσα είχα κάνει γι’ αυτήν. Την έπιασα να με απατάει και αποφάσισα να το κάνω. Για να μάθει. Δεν άξιζε να ζει. Κρίμα για το παιδί. Το παιδί το αγαπάω. Κρίμα που θα μείνει μόνο του. Γι’ αυτό περίμενα να φύγει το παιδί από το σπίτι, ώστε να μην είναι μπροστά», σημείωσε στην ομολογία του.

Από εκεί και πέρα, περιέγραψε πως τις τελευταίες ημέρες, μετά την «ανακάλυψη» της φερόμενης απάτης, έμενε στο αυτοκίνητο που είχε κλέψει από τη 43χρονη μετά τον ξυλοδαρμό της την περασμένη Παρασκευή. «Δεν είχα φύγει από τη Σαλαμίνα μετά το περιστατικό και κοιμόμουν στο αυτοκίνητο από την Παρασκευή το βράδυ. Ήξερα τι ώρα φεύγει το παιδί και μόλις έφυγε, πήγα στο σπίτι. Την πυροβόλησα τρεις φορές και την πέτυχα δύο. Ήμουν αποφασισμένος να το κάνω. Το όπλο το πήρα από έναν Ρομά στη Σαλαμίνα πριν από τρεις ημέρες. Το αγόρασα τετρακόσια ευρώ», είπε, με τα λεγόμενά του να επιβεβαιώνονται με βάση πληροφορίες. Ο πωλητής του όπλου φέρεται να δουλεύει σε τοπική λαϊκή αγορά της Σαλαμίνας.

Διαβάστε ακόμα: Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα - Ξεσπά η μητέρα της 43χρονης: "Είναι τρισάθλιος, τον συντηρούσαμε και μου σκότωσε το παιδί"

Χωρίς δικηγόρο

Χθες το πρωί οι άνδρες της Ασφάλειας Πειραιά μετέφεραν τον 71χρονο στο δικαστικό μέγαρο της πόλης, προκειμένου να παραστεί ενώπιον του εισαγγελέα για την απαγγελία των κατηγοριών και την άσκηση ποινικής δίωξης.

Ο 71χρονος δεν είχε δικηγόρο, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος πρόθυμος να τον αναλάβει. Ο δράστης του στυγερού εγκλήματος ζήτησε και έλαβε διορία μέχρι την Παρασκευή για να απολογηθεί, ενώ αναμένεται να διοριστεί συνήγορος υπεράσπισης από το δικαστήριο.

Οι Αρχές τόσο κατά την άφιξη όσο και κατά την αναχώρηση από το δικαστικό μέγαρο εφάρμοσαν υψηλά μέτρα προστασίας, ενώ ο δράστης φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.


Άστραψε και βρόντηξε η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.

Με ιδιαίτερα επικριτική διάθεση, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, σήμανε καμπανάκι κινδύνου για την ελληνική κοινωνία, αφού, όπως τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1, έχει διαπιστωθεί αδιαφορία από κάποιους από τους περίοικους του ζευγαριού για την κατάσταση που βίωναν και η οποία ήταν γνωστή.

Η αστυνόμος Β’ του Αρχηγείου δήλωσε με πικρία πως δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν κάποιοι και να περιγράφουν κακοποιητικές συμπεριφορές που χρονολογούνται μήνες πριν, δίχως να κάνουν μια κίνηση να καλέσουν την Αστυνομία, έστω και ανώνυμα: «Απ’ όσο γνωρίζει η Αστυνομία, τελευταία φορά η γυναίκα κακοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ. Μετέβη στο αστυνομικό τμήμα το Σάββατο για να καταγγείλει τον κακοποιητή. Δεν ξέρουμε πόσες φορές έχει κακοποιηθεί στο παρελθόν, καθώς δεν υπάρχει αρχείο στο αστυνομικό τμήμα της Σαλαμίνας», είπε αρχικά.

Και συνέχισε: «Από μαρτυρίες μαθαίνουμε πως η γυναίκα κακοποιούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, οι γείτονες γνώριζαν, η κοινωνία γνώριζε, αλλά κανείς ποτέ δεν σήκωσε το τηλέφωνο. Κι αυτό το λέω με μεγάλη πικρία, καθώς το 2023 δεν είναι δικαιολογία το "φοβάμαι να καταγγείλω στην Αστυνομία"».

Ολοκληρώνοντας, σημείωσε πως το panic button, το οποίο είχε χορηγηθεί στην άτυχη γυναίκα (μέσω εφαρμογής), έχει σώσει πάνω από 130 γυναίκες τους τελευταίους οκτώ μήνες, ενώ έκανε έκκληση στο κοινό να αναφέρει περιστατικά κακοποίησης που πέφτουν στην αντίληψή του, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα μπλέξει κανείς αν ανώνυμα καλέσει το 100 και ενημερώσει πως δίπλα του μία γυναίκα ή οποιοσδήποτε άνθρωπος κακοποιείται».

Δημοσιεύθηκε στην Ontime