Το «πρώτο βήμα» για τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών και αμοιβαίων αναγνωρίσεων πανεπιστημίων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου έγινε χθες στη Βουλή, με νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει την αναγνώριση τίτλων σπουδών από κυπριακά πανεπιστήμια σε 60 ημέρες.

Συγκεκριμένα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων συζητήθηκε σχέδιο νόμου που αφορά την κύρωση συμφωνίας μεταξύ των υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου για την ακαδημαϊκή αναγνώριση των τίτλων σπουδών των πανεπιστημίων και την απλοποίηση της σχετικής διαδικασίας.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο αφορά την άμεση αναγνώριση των πτυχίων των πανεπιστημίων της Κύπρου, αλλά και αντίστροφα, επικυρώνοντας συμφωνία που είχε υπογραφεί την 1η Φεβρουαρίου 2023, μεταξύ των υπουργείων Παιδείας των δύο χωρών για τη διευκόλυνση της συνεργασίας στον τομέα της ακαδημαϊκής αναγνώρισης των τίτλων σπουδών των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, υπάρχουν ήδη ορισμένοι τίτλοι σπουδών, οι οποίοι απονέμονται και από τα δύο κράτη και θεωρούνται ακαδημαϊκά αναγνωρισμένοι από την ημερομηνία που η συμφωνία τίθεται σε ισχύ. Όπως ανακοίνωσε χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, το πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ των δύο υπουργείων, ενώ η έμφαση του προγράμματος συνεργασίας, όπως είπε ο Κ. Πιερρακάκης, θα δοθεί στην ανταλλαγή καλών πρακτικών. «Φρονώ ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα διευκολύνει σημαντικά τα παιδιά μας που σπουδάζουν στην Κύπρο και θα απαλλάξει τον ΔΟΑΤΑΠ από περιττή γραφειοκρατία», όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Η συμφωνία θα αφορά όλους τους τίτλους σπουδών που εκδίδουν αυτά τα Ιδρύματα, πτυχία, μεταπτυχιακούς τίτλους, ενιαίους και αδιάσπαστους τίτλους μεταπτυχιακού επιπέδου, καθώς και διδακτορικά διπλώματα, 6 ως 8 δηλαδή επίπεδο του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων. Θα αναγνωρίζονται μέσα σε 60 ημέρες από τον ΔΟΑΤΑΠ οι τίτλοι σπουδών των κυπριακών πανεπιστημίων και μέσα σε 90 ημέρες από το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων οι τίτλοι σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, στην Ελλάδα φοιτούν περίπου 4.000 Κύπριοι σπουδαστές και στην Κύπρο περίπου 18.000 Έλληνες εκ των οποίων περίπου οι μισοί με φυσική παρουσία. «Η αναγκαιότητα είναι οι φοιτητές αυτοί να μην ταλαιπωρούνται όταν επιστρέφουν στις χώρες τους κατά τη διαδικασία αναγνώρισης του ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών που απέκτησαν», είπε ο υπουργός.

Συντόμευση της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών από τα πανεπιστήμια Ελλάδας και Κύπρου

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διευκόλυνση των διαδικασιών και τη συντόμευση της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών που προέρχονται από τα πανεπιστήμια των δύο χωρών. Αρμόδιοι φορείς για την ακαδημαϊκή αναγνώριση των τίτλων σπουδών παραμένουν για την Ελλάδα ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) και για την Κύπρο το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ). Όσον αφορά τον χρόνο διεκπεραίωσης, όπως προαναφέρθηκε, η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ακαδημαϊκής αναγνώρισης ενός τίτλου σπουδών ορίζεται σε 90 ημέρες για την Κύπρο και σε 60 ημέρες για την Ελλάδα, από την ημερομηνία κατά την οποία ο φάκελος αναγνώρισης κατατίθεται πλήρης.

Τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν

ΕΛΛΑΔΑ
►Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
► Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ)
► Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
► Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
► Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
► Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
► Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
► Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
► Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
► Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
► Ιόνιο Πανεπιστήμιο
► Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
► Πανεπιστήμιο Αιγαίου
► Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
► Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
► Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
► Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
► Πανεπιστήμιο Κρήτης
► Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
► Πανεπιστήμιο Πατρών
► Πανεπιστήμιο Πειραιά
► Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
► Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
► Πολυτεχνείο Κρήτης
► Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

ΚΥΠΡΟΣ
► Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
► Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
► Πανεπιστήμιο Frederick
► Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
► Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
► Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου
► Uclan University Cyprus
► Philps University
► American University of Cyprus (AUSY)
► Cyprus School Of Molecular Medicine - The Cyprus Institute of Neurology and Genetics
► The Cyprus Institute
► Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου
► Το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (Cyprus University of Limassol)
► Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού - Mediterraneo (American University of Beirut - Mediterraneo).

Οι νέοι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας οι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, καθώς και οι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ειδικών μαθημάτων, μουσικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών, για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2024.

Σταθερές μένουν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής στη συντριπτική πλειονότητα των σχολών και τμημάτων των πανεπιστημίων μεταξύ των οποίων οι πλέον περιζήτητες Ιατρικές, Νομικές και Πολυτεχνικές. Αντιθέτως, σε ορισμένα τμήματα κυρίως περιφερειακών πανεπιστημίων παρατηρούνται αυξομειώσεις στις ΕΒΕ, με συνέπεια να δυσκολεύεται ή να διευκολύνεται αντιστοίχως η πρόσβαση των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων που θα γίνουν το 2024. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τμημάτων που όρισαν νέους αυξημένους συντελεστές ΕΒΕ είναι: το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο ΑΠΘ και το τμήμα Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αντιστοίχως, μείωση συντελεστών ανακοίνωσαν τμήματα όπως Φιλολογίας ΑΠΘ και Μαθηματικών Ιωαννίνων.

Αναλυτικά η υπουργική απόφαση με τους συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας: www.minedu.gov.gr.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»