Την πρόθεση για τη δημιουργία κοινής γραμμής με τη Γαλλία αναφορικά με την παραγωγή φρεγατών στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, σχολίασε η νέα πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Λοράνς Αουέρ.

Η Γαλλίδα πρέσβειρα δήλωσε στην εκπομπή της ΕΡΤ ότι «Θέλουμε να δημιουργήσουμε αλυσίδες παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού που θα είναι κοινές αλυσίδες. Είμαστε έτοιμοι με τη γαλλική πλευρά να συνεχίσουμε αυτή την περιπέτεια, αυτή την εταιρική ελληνογαλλική σχέση και σε θέματα βιομηχανίας. Και πράγματι, με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά».

Για τη σχέση Τουρκίας-Γαλλίας, η Λοράνς Αουέρ επισημαίνει πως είναι μια σχέση υπό συζήτηση και με πολλές υποχρεώσεις από την Άγκυρα, ενώ χαιρετίζει την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. «Είναι σαφές ότι η διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία είναι κάτι το ξεχωριστό. Αλλά όταν μιλάμε για άμυνα, το πλαίσιο στο οποίο εντασσόμαστε είναι το ΝΑΤΟ. Χαιρετίζουμε τη Σύνοδο που μόλις έλαβε χώρα στις 7 Δεκεμβρίου. Είναι κάτι εξαιρετικά θετικό, εξαιρετικά σημαντικό να δούμε ότι η διμερής σχέση αυτή όπως επανατοποθετήθηκε τον Ιούλιο μεταξύ του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του προέδρου Ερντογάν, έχει ως αποτέλεσμα λίγους μήνες αργότερα, πραγματική, απτή πρόοδο. Είναι ένα win-win για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να το πω αυτό, διότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για παράδειγμα στα θέματα μετανάστευσης, επηρεάζεται από τη διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό μας δίνει μια προβλεψιμότητα», τόνισε.

Όσο για τη σχέση Ελλάδας – Αλβανίας που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ένα «αγκάθι» – την υπόθεση Φρέντι Μπελέρη – και αν αυτό θα επηρεάσει την πιθανότητα ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Λοράνς Αουέρ δήλωσε: «Δεν θέλουμε να έχει κάποιο αποτέλεσμα, κάποια συνέπεια».

Ακόμη, η Γαλλίδα πρέσβειρα μίλησε στη συνέντευξή της για τον πόλεμο στη Γάζα και τα εμπόδια στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης στην Ευρώπη, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί, τέλος, στην κλιματική αλλαγή, καθώς και στην αλληλεγγύη που επέδειξε η Γαλλία προς την Ελλάδα, έπειτα από τις φυσικές καταστροφές στον Έβρο και στη Θεσσαλία.