Την ομάδα που ενορχήστρωσε την επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις και παρέδωσε τον οπλισμό στους χούλιγκαν, η επίθεση των οποίων είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού της ΥΑΤ, αναζητούν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας.

Ανάμεσα σε αυτούς, είναι ο φυσικός αυτουργός της επίθεσης, ένας άνδρας που καταγράφεται στις μαρτυρίες ως ένας κουκουλοφόρος που έδινε διαταγές στο τι πρέπει να κάνουν οι περίπου 100-150 χούλιγκαν.

Σε αυτή την ομάδα, εντασσόταν και ο 18χρονος σπουδαστής σχολής υδραυλικών ο οποίος αργά το βράδυ του Σαββάτου προσήχθη στα γραφεία της Ασφάλειας ως ύποπτος για τον βαρύτατο τραυματισμό του νεαρού αστυνομικού. Ο νεαρός, μέσα σε λίγη ώρα «έσπασε» και ομολόγησε πως αυτός έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα προς τον αστυνομικό, χωρίς όμως να έχει σκοπό να τον τραυματίσει. Η φωτοβολίδα όμως, χτύπησε στο έδαφος, αναπήδησε και κατέληξε στον μηρό του αριστερού ποδιού του αστυνομικού.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους, τουλάχιστον τρία ή τέσσερα ακόμη άτομα που τους προμήθευσαν με μολότοφ, φωτοβολίδες και ξύλα. Ανάμεσα στους αποκαλούμενους «καθοδηγητές», περιλαμβάνονται δύο παλιοί γνώριμοι των αρχών καθώς και ένας ακόμη νεαρός άνδρας. Το τέταρτο πρόσωπο, δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη από τις αρχές, που ψάχνουν αναζητούν στοιχεία σε βάρος τους.

18χρονος: «Έκανε γκελ η φωτοβολίδα»

Δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να κάνει κακό στον αστυνομικό, ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεση του ο 18χρονος σπουδαστής. Αφού ομολόγησε πως αυτός έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα, υποστήριξε ότι δεν ήθελε να τραυματίσει κανέναν. Η κατάθεση του εξετάζεται από τις αρχές καθώς δήλωσε πως ένας κουκουλοφόρος, τους συγκέντρωσε και τους έδωσε κατευθύνσεις που να πάνε και πως θα χτυπήσουν τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στα μέτρα ασφαλείας.

«Αυτόν τον άντρα δεν τον ήξερα, φορούσε μια φουλ φεις κουκούλα και είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του. Αυτός μας είπε να επιτεθούμε στους αστυνομικούς. Βγήκαμε από το γήπεδο, μας έδωσε μολότοφ, ξύλα, πέτρες και τις φωτοβολίδες. Εγώ δεν ήξερα να τη χρησιμοποιώ και μου έδειξε εκείνη τη στιγμή πως να την πιάσω και πως να την ρίξω… Έριξα τη φωτοβολίδα ευθεία αυτή έκανε γκελ στο οδόστρωμα και καρφώθηκε στο πόδι του αστυνομικού. Τον είδα να πέφτει στο δρόμο και μετά γύρισα την πλάτη μου και με τους υπόλοιπους μπήκαμε πάλι μέσα στο γήπεδο».

Οι αστυνομικοί ρώτησαν τον 18χρονο, εάν μετά τη ρίψη της φωτοβολίδας, συνέχισαν να πετούν μολότοφ κατά των δυνάμεων. Ο 18χρονος, φέρεται να απάντησε πως ο ίδιος και η παρέα του δεν ήταν αυτοί που έριξαν τις εκρηκτικές βόμβες μολότοφ την ώρα που οι συνάδελφοι του θύματος προσπαθούσαν να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και στο δεξί πόδι από θραύσμα ο 31χρονος αστυνομικός. Αντιθέτως, υποστήριξε πως επέστρεψαν στο γήπεδο για να κρυφτούν, χωρίς όμως να ξαναδεί τον «καθοδηγητή», τον ηθικό αυτουργό των επεισοδίων στο σημείο, του οποιου τα στοιχεία υποστήριξε πως δεν γνώριζε.

Η μαρτυρία που οδήγησε στα ίχνη του 18χρονου

Ένας φίλαθλος που άκουσε τον 18χρονο να… καυχιέται πως «χτύπησε αστυνομικό» επικέντρωσε τις έρευνες των αστυνομικών προς συγκεκριμένη ομάδα χούλιγκαν και από εκεί, στα ίχνη του 18χρονου σπουδαστή της σχολής υδραυλικών.

Στην κατάθεση του, ο φίλαθλος ανέφερε στους αστυνομικούς πως τον άκουσε να λέει: «χαμός έγινε έξω, την πέσαμε στους μπάτσους. Εγώ πέτυχα έναν». Η μαρτυρία αυτή, σε συνδυασμό με οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας αλλά και από υλικό που ανακτήθηκε από κινητά τηλέφωνα, οδήγησαν τους αστυνομικούς στην ομάδα του σκληρού πυρήνα των χούλιγκαν που αφού επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, επέστρεψαν στο γήπεδο και κρύφτηκαν ανάμεσα στους φιλάθλους. Η σύλληψη του 18χρονου, ήταν θέμα χρόνου.

Τόσο ο κατηγορούμενος, όσο και ο φίλαθλος, η μαρτυρία του οποίου ήταν καταλυτική ώστε να οδηγηθούν οι αρχές στην σύλληψη του, ήταν ανάμεσα στους 424 που είχαν προσαχθεί μετά τα επεισόδια από το γήπεδο πετοσφαίρισης στην διεύθυνση Αλλοδαπών.

Στο μικροσκόπιο των αρχών μια ομάδα χούλιγκαν

Πρόσωπα γνώριμα των αστυνομικών αρχών, περιλαμβάνονται στην ομάδα των 40 ατόμων που έχουν μπει στο μικροσκόπιο, τόσο για τον εντοπισμό των καθοδηγητών των επεισοδίων όσο και για την ρίψη εκρηκτικών μολότοφ (μολότοφ που έχουν προσαρτημένα γκαζάκια) στους αστυνομικούς την ώρα που προσπαθούσαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στον 31χρονο αστυνομικό.

Πρόκειται για μια ομάδα περίπου 40 ατόμων, όλοι γνωστοί για πρόκληση επεισοδίων και συμμετοχή σε επεισόδια. Ανάμεσα τους φέρονται να βρίσκονται ο φερόμενος ως καθοδηγητής των επεισοδίων, αλλά και τρία ή τέσσερα ακόμη άτομα. Πρόκειται για τους ανθρώπους που προμήθευσαν με πολεμοφόδια τους χούλιγκαν. Των δύο, τα στοιχεία είναι γνωστά. Ένα ακόμη πρόσωπο που έχει μπει στο μικροσκόπιο των αρχών είναι ένας νεαρός που ελέγχεται για τη συμμετοχή του στα επεισόδια.

Πατέρας 18χρονου: «Κατέστρεψε τη ζωή του»

«Εαν ο γιος μου το έχει κάνει, κατέστρεψε τη ζωή του. Τον έπιασαν χθες (Σάββατο) το βράδυ στο σπίτι της κοπέλας του. Ήταν σε αυτούς που είχαν πιάσει την Πέμπτη αλλά τον άφησαν την Παρασκευή το βράδυ. Εγώ το έμαθα από την κοπέλα του που με πήρε και μου είπε να πάω στην ΓΑΔΑ για να του φέρω φαγητό. Ήρθαν και κάτι Αστυνομικοί από εδώ, από το σπίτι, και μου είπαν ότι έχουν πιάσει και άλλα 15-20 άτομα. Το παιδί αυτό είναι 18 χρονών, μόνο πορτοκαλάδα έπινε. Πήγαινε στη σχολή να γίνει υδραυλικός, δεν τον είχα να κάνει αυτό το πράγμα», ανέφερε σε δήλωση του στην κρατική τηλεόραση ο πατέρας του 18χρονου. Όπως μάλιστα ανέφερε στους αστυνομικούς ο πατέρας του νεαρού αγοριού και ο δεύτερος γιος του, ηλικίας 16 ετών, βρίσκεται ανάμεσα στους 424 αφού τα δύο αδέλφια είχαν πάει μαζί να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

Βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος του 18χρονου

Το ενδεχόμενο της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου εξετάζουν οι αστυνομικού και οι δικαστικές αρχές καθώς πλέον δεν αποκλείεται να υπάρξει κατηγορία για εγκληματική οργάνωση και άλλες βαρύτατες κατηγορίες.

Προς το παρόν, σε βάρος του 18χρονου έχουν ασκηθεί διώξεις από τον Εισαγγελέα Πειραιά για Απόπειρα ανθρωποκτονίας, Έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες,  Κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες, Διατάραξη οικιακής ειρήνης από κοινού, Βιαιοπραγία από κοινού και Κατοχή βεγγαλικών, κροτίδων και γενικά εύφλεκτων υλικών από κοινού.