Οι περιπτώσεις αλλεργικού σοκ δεν είναι λίγες στην Κρήτη που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια είτε από τρόφιμο είτε από τσίμπημα εντόμου

Ανάλογο περιστατικό με αυτό της 17χρονης από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Περιστερίου που βρέθηκε στο Ηράκλειο στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής και έπαθε αλλεργικό σοκ από κατανάλωση βουτύρου στη διάρκεια πρωινού σε ξενοδοχείο είχε σημειωθεί και τον Ιούλιο του 2022, όταν μια ανήλικη τουρίστρια, επίσης σε κατάλυμα της Αμμουδάρας, υπέστη αλλεργικό σοκ από κάποιο τρόφιμο και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Επρόκειτο για μια 17χρονη τουρίστρια, η οποία παραθέριζε στο Ηράκλειο και, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια του πρωινού κατανάλωσε τρόφιμο στο οποίο ήταν αλλεργική, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η μεταφορά της στο εφημερεύον νοσοκομείο.

Διαβάστε ακόμη: Κρήτη: Αγωνία για τη 17χρονη μαθήτρια που υπέστη ανακοπή ύστερα από αλλεργικό σοκ - Στο Ηράκλειο οι γονείς της


Αλλεργικό σοκ και νεκροί από τσίμπημα σφήκας


Τουλάχιστον 3 περιστατικά με αλλεργικό σοκ σημειώθηκαν στην Κρήτη πριν από περίπου έναν χρόνο, όμως από διαφορετικά αίτια. Τον Νοέμβριο του 2022, 40χρνος στο Σίσι Λασιθίου υπέστη αλλεργικό σοκ από τσίμπημα σφήκας, ενώ ένα μήνα μετά, ένας 70χρονος υπέστη ανακοπή από χρήση φαρμάκου.

Λίγες ημέρες αργότερα ένας 41χρονος δέχτηκε απανωτά τσιμπήματα από σφήκες, με αποτέλεσμα να υποστεί βαρύ αλλεργικό σοκ. Ο ίδιος ξεκίνησε με το Ι.Χ. για το νοσοκομείο, όμως μεσοστρατίς κάλεσε ΕΚΑΒ, καθώς δεν μπορούσε να συνεχίσει.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 ένας 28χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του στον Προφήτη Ηλία, όταν σμήνος από σφήκες τού επιτέθηκε, με αποτέλεσμα να υποστεί αλλεργικό σοκ και διπλή ανακοπή καρδιάς, με αποτέλεσμα να καταλήξει. Ο άνδρας εκτελούσε εργασίες στο σπίτι και ήταν πατέρας 2 ανήλικων παιδιών. Ο ίδιος, γνωρίζοντας την αλλεργία του, έκανε χρήση ένεσης αδρεναλίνης, ωστόσο τελικά κατέληξε.


Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί το 2015 στον Κρουσώνα με ακόμη έναν 47χρονο άνδρα νεκρό, ενώ είχε προηγηθεί και ο θάνατος του κοινοτάρχη της περιοχής, που ήταν και μελισσοκόμος, όμως το τσίμπημα αποδείχτηκε μοιραίο. Επίσης, είχε σημειωθεί και ένας θάνατος από αλλεργικό σοκ στη Βόνη Ηρακλείου.

Πηγή: Neakriti.gr