Στο πένθος είναι βυθισμένη η Κρήτη και η οικογένεια της 17χρονης μαθήτριας που υπέστη αλλεργικό σοκ και ανακοπή και τελικά άφησε την τελευταία της πνοή στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, έπειτα από μάχη σχεδόν ενός μήνα.

Συγκλονισμένοι είναι οι γιατροί, οι οποίοι, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλλαν, δεν κατάφεραν τελικά να κρατήσουν στη ζωή το 17χρονο κορίτσι.

«Όταν εκτιμήσαμε τη νευρολογική κατάσταση, είδαμε ότι δυστυχώς υπήρχε εγκεφαλικός θάνατος και αυτό ισοδυναμεί με θάνατο. Κατέληξε τελικά από πολυοργανική ανεπάρκεια», σημείωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Βενιζέλειου», ενώ πρόσθεσε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του βρίσκονται σε συναισθηματική φόρτιση.


Θάνατος 17χρονης από αλλεργικό σοκ: «Υποπτευόμασταν το κακό από την αρχή»

Η 17χρονη ήταν αλλεργική στα γαλακτοκομικά και έπειτα από κατανάλωση βουτύρου έπαθε αλλεργικό σοκ και νοσηλεύτηκε σχεδόν έναν μήνα σε ΜΕΘ, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Βενιζέλειου», Ανέστης Κιούλπαλης, μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» δήλωσε τη θλίψη του για την τραγική αυτή εξέλιξη, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο ήταν προδιαγεγραμμένη.

«Από την αρχή η εικόνα της κοπέλας ήταν πάρα πολύ άσχημη. Υποπτευόμασταν αυτή την κατάληξη. Απλώς δώσαμε τη μάχη και ό,τι περιθώριο υπήρχε και εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες που είχαμε χρονικά κι από άποψη θεραπευτικών μέσων, μέχρι που υποχώρησε το εγκεφαλικό οίδημα. Όταν εκτιμήσαμε τη νευρολογική κατάσταση, είδαμε ότι δυστυχώς υπήρχε εγκεφαλικός θάνατος και αυτό ισοδυναμεί με θάνατο. Κατέληξε τελικά από πολυοργανική ανεπάρκεια», σημείωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Βενιζέλειου», ενώ πρόσθεσε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του βρίσκονται σε συναισθηματική φόρτιση.


Γιατί δεν απέδωσε η ένεση αδρεναλίνης

Σημειώνεται πως η κοπέλα γνωρίζοντας πως είναι αλλεργική σε γαλακτοκομικά προϊόντα είχε μαζί της ένεση αδρεναλίνης και όταν ένιωσε αδιαθεσία την έκανε. Ωστόσο, δεν κατάφερε να τη σώσει.

Όπως σημειώνουν παιδίατροι στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», όσοι γνωρίζουν ότι πάσχουν από κάποια αλλεργία φροντίζουν να έχουν πάντα μαζί τους μία συσκευασία με ενέσεις αδρεναλίνης, τις οποίες συνταγογραφεί ο θεράπων ιατρός. Όμως, δεν είναι σίγουρο πως αυτό θα βοηθήσει σε κάθε περίπτωση.

Ο παιδίατρος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, αναφέρει συγκεκριμένα: «Δεν εξασφαλίζει 100% η ένεση αδρεναλίνης ότι θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα».

Και συνεχίζοντας εξηγεί: «Αν πρόκειται για αλλεργικό σοκ, για οξύ επεισόδιο δηλαδή, είναι πολύ σοβαρό. Γι’ αυτό προτείνονται δύο ενέσεις -με 3 έως 5 λεπτά απόσταση η μία από την άλλη- αν φαίνεται ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν. Γι’ αυτό και η συσκευασία περιέχει δύο ενέσεις. Και οπωσδήποτε φυσικά πρέπει κάποιος να καλέσει άμεσα το ΕΚΑΒ, για να μη χαθεί χρόνος. Τα παιδιά αυτά τα οποία έχουν αλλεργία είναι εκπαιδευμένα από τον γιατρό που τα παρακολουθεί για το πρόβλημά τους και για το τι πρέπει να κάνουν».


To πρόβλημα στη συνταγογράφηση

Με αφορμή το τραγικό αυτό περιστατικό, ο πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων επισημαίνει ένα πρόβλημα που υπάρχει με τη συνταγογράφηση των ενέσεων αδρεναλίνης.

Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον παιδίατρο την πρώτη φορά που θα ανακαλύψει ένα παιδί ότι έχει αλλεργία να του συνταγογραφήσει την ένεση. Εάν όμως δεν χρησιμοποιηθούν οι ενέσεις αυτές, σε έναν χρόνο λήγουν. Τη δεύτερη φορά, ο γονιός θα πρέπει να πάει σε δημόσιο νοσοκομείο να πάρει τη συνταγή αποκλειστικά από διευθυντή αλλεργιολόγο.

«Γιατί να μη δίνουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα στον παιδίατρο να συνεχίσει να συνταγογραφεί τις ενέσεις στο παιδί;», αναφέρει ο κ. Νταλούκας και συνεχίζει: «Συχνά, όταν υπάρχει μεγάλη διαδικασία, ο γονιός αμελεί να πάει να πάρει την ένεση, με τραγικά κάποιες φορές αποτελέσματα», καταλήγει ο γιατρός.


Το χρονικό της τραγωδίας

Η 17χρονη μαθήτρια γνώριζε ότι ήταν αλλεργική στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όμως κατανάλωσε βούτυρο στο πρωινό του ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής.

Μόλις ένιωσε αδιαθεσία, ανέβηκε στο δωμάτιό της και έκανε μια ένεση αδρεναλίνης, την οποία είχε πάντα μαζί της. Όμως, η ένεση δεν απέδωσε και λίγη ώρα μετά εντοπίστηκε αναίσθητη στο δωμάτιό της από καθηγήτριά της.

Το πλήρωμα του ΕΚΑΒ που παρέλαβε το κορίτσι κατάφερε να το επαναφέρει, όμως φαίνεται πως είχε ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς ο εγκέφαλος είχε υποστεί σημαντική βλάβη λόγω της μη επαρκούς οξυγόνωσης.