Ενα τριήμερο αξίας 13.967 ευρώ
Τα ακριβά γούστα της, τα dinners για λίγους, η δεξίωση με τον πρωθυπουργό και τα δώρα
Της Ανθής Βούλγαρη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Την Ακρόπολη με το κιάλι είδε η Αμάλ Κλούνεϊ Με χολιγουντιανό αέρα και στυλ Τζάκι Κένεντι, η σύζυγος του δημοφιλούς ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ έφαγε το ψαράκι της στο Μικρολίμανο, κατέθεσε τις προτάσεις της στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, έτυχε υποδοχής με δεξίωση από τους Ελληνες φίλους της και αναχώρησε το πρωί της Πέμπτης με προορισμό το Λονδίνο, αλλά χωρίς να έχει περπατήσει στον Ιερό Βράχο, αφού οι κατά τα άλλα σικάτες γόβες της δεν ήταν αρκετά άνετες για την περίσταση.
Το απόγευμα της Δευτέρας, πλήθος φωτογράφων και δημοσιογράφων στήθηκαν έξω από τον εθνικό αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», προκειμένου να υποδεχτούν την κ. Κλούνεϊ και τους δύο συνεργάτες της. Η 36χρονη Βρετανολιβανέζα δικηγόρος, η οποία από το 2010 εργάζεται σε ένα από τα κορυφαία δικηγορικά γραφεία της Βρετανίας, το Doughty Street Chambers, συνοδευόταν από τον πρόεδρο του γραφείου, Τζέφρι Ρόμπερτσον, και τον ειδικό σε θέματα Διεθνούς Δικαίου και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Νόρμαν Πάλμερ.
Οι τρεις τους συνθέτουν μια ιδιαίτερα δυναμική ομάδα, αφού οι δύο δικηγόροι φέρουν τον κορυφαίο τίτλο του επίτιμου συμβούλου της βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ η Αμάλ Κλούνεϊ έχει πλούσιο βιογραφικό, με πελατολόγιο που περιλαμβάνει ακόμη και ισχυρά πολιτικά πρόσωπα.
ΤΑ ΔΩΡΑ.
Το πρωί της Τρίτης, η δικηγορική ομάδα συναντήθηκε με τον υπουργό Πολιτισμού, Κωνσταντίνο Τασούλα, με τον οποίο συζήτησε τα επιχειρήματα τα οποία θα πρέπει να προβάλει η Ελλάδα για τη διεκδίκηση των Γλυπτών. Η κουβέντα κράτησε αρκετή ώρα και αφού ο υπουργός κέρασε τους καλεσμένους του, δώρισε στην κυρία Κλούνεϊ μια παραδοσιακή ηπειρώτικη τσάντα. «Φάνηκε ενθουσιασμένη με το δώρο η κ. Κλούνεϊ και ο υπουργός τής εξήγησε πως πρόκειται για χειροποίητο, παραδοσιακό κομμάτι», μας λέει υπάλληλος του υπουργείου που ήταν παρών. Εν συνεχεία, όλοι μαζί γευμάτισαν στο Μικρολίμανο, στο εστιατόριο του γνωστού σεφ Λευτέρη Λαζάρου, όπου δοκίμασαν ελληνικά πιάτα με άρωμα Αιγαίου.
Η κ. Κλούνεϊ δεν αντιστάθηκε στην ελληνική κουζίνα, ενώ γεύτηκε κόκκινο κρασί. Το μενού περιλάμβανε αχινοσαλάτα, λαβράκι και μπαρμπούνι. Μάλιστα, η γοητευτική δικηγόρος ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από τις δημιουργίες του Ελληνα σεφ, που φεύγοντας δεν παρέλειψε να γράψει και στο βιβλίο με τις ευχές: «Αγαπητό προσωπικό του εστιατορίου «Βαρούλκο». Σας ευχαριστώ για τη ζεστή υποδοχή και το καταπληκτικό γεύμα. Αμάλ».
Το ίδιο βράδυ η κ. Κλούνεϊ βρέθηκε στη δεξίωση που είχε οργανώσει προς τιμήν της η στενή συνεργάτιδα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Λία Δανιόλου-Πολέμη.
Την Τετάρτη η κ. Κλούνεϊ συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος της δώρισε λάδι και ελιές από την Καλαμάτα, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, συνέντευξη Τύπου και γεύμα στο εστιατόριο του Μουσείου, με θέα τον Παρθενώνα. Το μενού περιελάμβανε γαρίδες, σολομό και σαλάτα, ενώ στο τέλος προσφέρθηκε στην κυρία Κλούνεϊ και στους συνεργάτες της τσικουδιά. Στο γεύμα παρέστη η σύζυγος του πρωθυπουργού, Γεωργία Σαμαρά, η οποία συζήτησε για αρκετή ώρα με την Αμάλ.
Η δικηγόρος τόνισε πως έχει γοητευτεί από την ελληνική φιλοξενία, ενώ είπε πως θέλει να ξαναέρθει για να επισκεφθεί τα ελληνικά νησιά. Δυστυχώς, οι ψηλοτάκουνες γόβες της δεν ήταν οι κατάλληλες για μια ξενάγηση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και έτσι η διαπρεπής δικηγόρος επέστρεψε στο ξενοδοχείο της, προκειμένου να ετοιμαστεί για το τελευταίο δείπνο, με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νιόπαντρη δικηγόρος απόλαυσε και μια περιποίηση σώματος και προσώπου στον χώρο του spa του ξενοδοχείου πριν από το δείπνο, το οποίο ήταν prive, παρουσία μόνο εκλεκτών καλεσμένων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και κάποιοι συμφοιτητές της.
Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ.
Η κ. Κλούνεϊ αναχώρησε για το Λονδίνο το πρωί της Πέμπτης, με την υπόσχεση να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση. Τους δικηγόρους συνόδευε πάντα ο Αυστραλός πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ, ο οποίος διατηρεί από τα φοιτητικά του χρόνια φιλία με τον Νόρμαν Πάλμερ και μάλιστα είχε μεσολαβήσει προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά «παλληκάρι», ενώ δήλωσε πως η Ελλάδα είναι πιο έτοιμη από ποτέ να διεκδικήσει τα Γλυπτά.
Διαμάντι και τσάντα αξίας 551.800 ευρώ
Κομψή, με κοσμοπολίτικο αέρα και φινέτσα, όπως ακριβώς αρμόζει στη σύζυγο του Τζορτζ Κλούνεϊ, η 36χρονη δικηγόρος συζητήθηκε για τις ενδυματολογικές της επιλογές και απέσπασε ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια. Το στυλ της ήταν λιτό, αυστηρά μίνιμαλ. Το κομψό φόρεμα με τις λαδί γραμμές, το ψηλόμεσο παντελόνι, το λευκό ταγιέρ και οι ψηλοτάκουνες γόβες της θύμιζαν ντίβες της δεκαετίας του 50, ενώ τα μεγάλα κοκκάλινα γυαλιά, που τα φορούσε ακόμη και επάνω στο κεφάλι της, έδεναν άψογα με τις ενδυματολογικές επιλογές της.
Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης την παρομοιάζουν με την Τζάκι Κένεντι. Και μπορεί να απέφυγε να φορέσει αξεσουάρ, ωστόσο το δαχτυλίδι με το ορθογώνιο διαμάντι των 7 καρατίων , που της έκανε δώρο ο σύζυγός της, ήταν αρκετό για να τραβήξει την προσοχή. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το εν λόγω μονόπετρο κόστισε στον ηθοποιό 551.000 ευρώ, ενώ κλήθηκε να πληρώσει και φόρο 100.000 ευρώ γιατί είχε ξεχάσει να το δηλώσει όταν επέστρεψε από τη Βενετία στο Λονδίνο. Το άλλο χέρι της γοητευτικής κυρίας Κλούνεϊ κοσμούσε η διαμαντένια βέρα, ενώ τα διαμαντένια σκουλαρίκια της έλαμπαν. Η τσάντα που κρατούσε κοστίζει 800 ευρώ. Είναι γνωστού οίκου μόδας, φέρει το όνομά της και δεν την αποχωρίζεται σχεδόν ποτέ, παρά το γεγονός ότι δεν χωράει τους φακέλους της δουλειάς της.
«Ο άντρας μου θα με στηρίξει»
«Ολα θα πάνε καλά», δήλωσε η Αμάλ Κλούνεϊ, η οποία είναι πεπεισμένη πως αυτή τη φορά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επανένωση των Γλυπτών. «Μας κάλεσε η ελληνική κυβέρνηση για να της εκθέσουμε την άποψή μας και να δώσουμε τις συμβουλές μας. Αν και είμαι πρόσφατα παντρεμένη, θεωρώ πως ο σύζυγός μου θα με στηρίξει σε αυτή την προσπάθεια. Η περίπτωση των μαρμάρων του Παρθενώνα είναι μοναδική στην ιστορία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η επανένωσή τους στον τόπο όπου γεννήθηκε ο πολιτισμός είναι σημαντική για ολόκληρη την ανθρωπότητα.Η Ελλάδα έχει δίκιο να τα ζητάει πίσω».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κλούνεϊ και οι συνεργάτες της δεν έχουν προσληφθεί ακόμη από την ελληνική κυβέρνηση και μέχρι στιγμής προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς. Οσον αφορά στους κυρίους Ρόμπερτσον και Πάλμερ, πρόκειται για δύο διακεκριμένους νομικούς. Ο πρώτος έχει ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα με διεθνή θέματα, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και έχει παραστεί σε δίκες που αφορούσαν υποθέσεις τρομοκρατών του IRA. Ο Νόρμαν Πάλμερ ειδικεύεται στο Διεθνές Δίκαιο και σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κ. Κλούνεϊ ειδικεύεται στο Διεθνές Δίκαιο, στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις εκδόσεις και το Ποινικό Δίκαιο.
Η διαβεβαίωση της Πρέσβειρας
Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ήταν το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ της Μαριάννας Βαρδινογιάννη και της Αμάλ Κλούνεϊ. Οι δύο κυρίες μοιράστηκαν τις απόψεις τους, ενώ η γοητευτική δικηγόρος φάνηκε να είναι ενήμερη για τη δράση της κυρίας Βαρδινογιάννη στην UNESCO, και συγκεκριμένα για τη διεθνή εκστρατεία με τίτλο «Return, Restore, Restart», που ως πρώτο στόχο είχε την αναβάθμιση του θέματος στον μεγαλύτερο διεθνή οργανισμό για τον πολιτισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κλούνεϊ και οι συνεργάτες της είχαν ζητήσει να συναντηθούν με την κ. Βαρδινογιάννη, η οποία φέρει τον τίτλο της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως στην UNESCO, προκειμένου να της ζητήσουν να προβάλει τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς στον Οργανισμό. Από τη μεριά της, η κ. Βαρδινογιάννη τούς διαβεβαίωσε ότι θα το πράξει τις επόμενες ημέρες, συνεχίζοντας με ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα, το έργο για την επιστροφή των Γλυπτών που ξεκίνησε το 2003 με την έκθεση για την ενοποίηση του Παρθενώνα στην UNESCO.
Tο εξοδολόγιο
Όπως προκύπτει από τη «Διαύγεια», η επίσκεψη της κυρίας Κλούνεϊ και της παρέας της στοίχισε στην κυβέρνηση 13.967 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, 10.885 ευρώ κόστισαν τα αεροπορικά εισιτήρια, το βαν για τη μεταφορά των δικηγόρων και ο οδηγός. Επίσης, 1.740 ευρώ κόστισαν τα δωμάτια στη «Μεγάλη Βρετανία», 850 ευρώ το γεύμα στο Μουσείο της Ακρόπολης και 492 ευρώ το γεύμα στο εστιατόριο του κ. Λαζάρου.