Μετά τις προηγούμενες ημέρες, όπου σαφώς ήταν πιο χαμηλές οι θερμοκρασίες, φαίνεται πως έρχεται ένα κύμα αφρικανικής ζέστης που θα αλλάξει ριζικά το σκηνικό του καιρού, με τον υδράργυρο να "εκτοξεύεται στα ύψη". Ο μετεωρολόγος του Alpha και του Weather2Go.gr, Γιώργος Τσατραφύλλιας, αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

"Καλημέρα!Κύμα αφρικανικής ζέστης από τις ακτές του Μαρόκο διασχίζοντας Αλγερία, Τυνησία και Λιβύη φθάνει τις επόμενες ημέρες και στη χώρα μας, εκτοξεύοντας τον υδράργυρο στα ύψη.Η θερμοκρασία την ερχόμενη Πέμπτη όπου και θα κορυφωθεί η θερμή εισβολή θα κυμάνθει περίπου 10 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Στην ανάρτηση παραθέτει και χάρτη με τις ανώτατες θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απότομης αλλαγής του καιρού με τις υψηλές θερμοκρασίες αποτελεί η Κρήτη, όπου την προσεχή Πέμπτη ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 24 βαθμούς Κελσίου.

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια





Θα θυμίσει Απρίλιο ο καιρός, λέει ο Μαρουσάκης - Η πρόγνωσή του για τα Χριστούγεννα


Με τα προγνωστικά δεδομένα του Γιώργου Τσατραφύλλια συμφωνεί και η πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχου Μαρουσάκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η εβδομάδα θα θυμίσει περισσότερο Απρίλιο, καθώς ξεκινάει μια θερμή αέρια μάζα από τις ακτές της βόρειας Αφρικής και κατευθύνεται προς τα ανατολικά, όπου θα επηρεάσει και τη χώρα μας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν θερμοκρασίες υψηλές για την εποχή, 18-20 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Ελλάδα και 20-22 στα δυτικά και 22-24 στα ανατολικά και νότια. Από το επόμενο Σαββατοκύριακο (16-17/12) θα αρχίσει να πέφτει ξανά η θερμοκρασία, αλλά δεν περιμένουμε «τσουχτερό» κρύο. Φαίνεται ότι και τα Χριστούγεννα θα είναι ήπιος ο καιρός, καθώς θερμοκρασιακά θα σημειωθούν θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου, ενώ ίσως σημειωθούν κάποιες βροχές εκείνο το διάστημα. Ο μετεωρολόγος του OPEN τόνισε ότι μετά το πέρας της Πρωτοχρονιάς θα αρχίσει ο καιρός να θυμίζει περισσότερο χειμώνα, με πτώση της θερμοκρασίας.