Η σύλληψη του Don Leon, κατά κόσμον Νικηφόρου Μπούκλη, αποτελεί απλώς το κερασάκι στην τούρτα. Οι «ευαγγελιστές» του παράνομου πλουτισμού, του σεξισμού και της… αμετροέπειας βρίσκονται συχνότερα πλέον στις δαγκάνες του νόμου. Οι τράπερ, ή μία σημαντική μειονότητα (;) στις τάξεις τους, φαίνεται πως αυτά που γράφουν τα εφαρμόζουν. Η περίπτωση του Don Leon είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές. Ο 28χρονος τράπερ συνελήφθη στις 2 Δεκεμβρίου για τον ίδιο λόγο που είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του 2021: Μέλος εγκληματικής οργάνωσης που ανατίναζε ATM, μετατρέποντας τα κέρδη σε μέσο επίδειξης. Ο… υπότροπος Don Leon σέρνει τον χορό και οι υπόλοιποι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ακολουθούν… Για τη «λογική» πίσω από τη δράση του αλλά και των άλλων παραβατικών τράπερ μιλά στα «Π» η διδάκτωρ Ψυχολογίας Θεοδώρα Παπαδοπούλου-Χαμουζά, δίνοντας παράλληλα το στίγμα της επίδρασης που έχει η συγκεκριμένη μουσική.

don_leon
▶ O Don Leon είναι ο τελευταίος τράπερ που συνελήφθη για παραβατική συμπεριφορά

Η ιδιαίτερη… σχέση του Thug Slime με τον νόμο

Εκτός από τον Don Leon, και ο Thug Slime έχει ιδιαίτερη… σχέση με τον νόμο, με την τελευταία σύλληψη να χρονολογείται στις 2 Ιουνίου στα Εξάρχεια για παράβαση του νόμου περί όπλων. Τον Νοέμβριο του 2021 είχε βρεθεί ένοχος για βαριά σωματική βλάβη από κοινού, οπλοφορία και οπλοχρησία. Τον Μάιο του 2022 είχε συλληφθεί για κατοχή ναρκωτικών. Τον Δεκέμβριο του 2022 είχε συλληφθεί όταν σε τυχαίο έλεγχο στο αυτοκίνητό του είχαν βρεθεί ένα πιστόλι Zastava με γεμάτο γεμιστήρα και δύο μαχαίρια.

thug_slime
▶ Για διάφορα αδικήματα έχει συλληφθεί ο Τhug Slime

Οι στίχοι της τραπ μουσικής είναι οφθαλμοφανές πως εξυμνούν παραβατικές συμπεριφορές. Η δρ Παπαδοπούλου-Χαμουζά εντοπίζει στη ρίζα της την αιτία του στρεβλού: «Πρέπει πρωτίστως να δούμε το τι εκφράζει η συγκεκριμένη μουσική. Εκφράζει τον μισογυνισμό, εκφράζει την απαξίωση πληθυσμιακών ομάδων όπως οι φτωχοί. Μας δείχνει ένα σαθρό αξιακό σύστημα, όπου με το χρήμα μπορείς να κάνεις τα πάντα, πως δεν υπάρχουν όρια…Η επίδειξη ισχύος», σημειώνει στα «Π». Η επίδειξη ισχύος μπορεί να συνδεθεί τρόπον τινά και με την οπλοκατοχή, για την οποία έχει απασχολήσει δις ο τράπερ Trannos. Ηταν Νοέμβριος του 2022 όταν συνελήφθη από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, καθώς εντοπίστηκε στο όχημά του όπλο. Ο Trannos είχε συλληφθεί για τον ίδιο ακριβώς λόγο τον Μάιο του 2022 στο Μπουρνάζι.

trannos
▶ Ο Τrannos έχει κατηγορηθεί για οπλοκατοχή

Θεοδώρα Παπαδοπούλου: Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και έρχεται μέσω των ταυτίσεων

«Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και έρχεται μέσω των ταυτίσεων», περιγράφει η δρ Παπαδοπούλου-Χαμουζά αναφορικά με την επιρροή αυτού του είδους της μουσικής. «Πολύ περισσότερο τα παιδιά, που ταυτίζονται με τους καλλιτέχνες και με την τραπ μουσική. Εχουν αρχίσει με τον καιρό και χάνονται τα πρότυπα. Τα περίεργα να κανονικοποιούνται. Οι επιρροές εγκαθιδρύονται στον ψυχισμό, ιδίως των ευάλωτων. Υπάρχει μια μεγάλη ευαλωτότητα, τα παιδιά δεν έχουν βάσεις. Εν τη απουσία προτύπων είναι εύκολο να περάσει αυτός ο πρωτογονισμός που έρχεται μέσα από την τραπ μουσική», εκτιμά η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια.

Τραπ και ναρκωτικά

Η διακίνηση ναρκωτικών έχει την τιμητική της στους στίχους της ελληνικής τραπ και ο τράπερ Strat έχει κατηγορηθεί γι’ αυτό το αδίκημα, καθώς στις 7 Νοεμβρίου ο 27χρονος επιχείρησε να διαφύγει πεζός από έλεγχο. Κατά την καταδίωξη φέρεται να πέταξε μία συσκευασία με 122 γραμμάρια κοκαΐνη. Πάνω του βρέθηκαν 2.350 ευρώ.

strat
▶Ο Strat έχει κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών

Πάντως, πρόβλημα μπορεί να εντοπιστεί και στον πομπό του μηνύματος, όχι μόνο στον δέκτη. Η διδάκτωρ Ψυχολογίας τονίζει στα «Π» πως δεν αποκλείεται κάποιοι από τους καλλιτέχνες να φτάσουν στο σημείο να νοσούν ψυχικά: «Βεβαίως και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες είναι θύματα. Ο άνθρωπος γεννιέται ως επί το πλείστον με μία “καλή” κατεύθυνση. Οι άνθρωποι που κάνουν αυτό το επάγγελμα και το προβάλλουν είναι πολύ πονεμένες ψυχές οι ίδιοι. Ετσι φτάνει ένας άνθρωπος στον πρωτογονισμό, για να μη χρησιμοποιήσω τον όρο της ψυχικής νόσου. Εκτός βεβαίως αν θεωρήσουμε πως δεν πιστεύουν σε τίποτα απ’ όσα περιγράφουν στη μουσική τους», συμπληρώνει.

Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, τα παραδείγματα των παραβατικών τράπερ είναι πολλά. Πιο… εντυπωσιακή όμως είναι η περίπτωση του CJ, ο οποίος κατηγορείται για τη διάπραξη 11 ληστειών στη Θεσσαλονίκη, με οκτώ από αυτές να γίνονται σε διάστημα μόλις δύο ωρών! Καταληκτικά, η κ. Παπαδοπούλου-Χαμουζά τονίζει πως η ανάγκη για την επαναφορά της διδασκαλίας της ενσυναίσθησης, ιδίως στις μικρότερες ηλικίες, είναι επιτακτική. «Αν θέλουμε πραγματικά να δούμε το τι μπορεί να γίνει, πρέπει να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα και τα εργαλεία για να βρουν την ταυτότητά τους. Με παράλληλη ιδιότητα ως γλωσσολόγος δίνω μεγάλη έμφαση στις λέξεις. Το “τραπ” στην τραπ μουσική θα μπορούσε να είναι και μια “παγίδα”. Αντί να δώσουμε εντέλει τα εργαλεία στα παιδιά για να δομήσουν προσωπικότητα και να είναι επιλεκτικά, δώσαμε πυρηνικά όπλα για να καταστραφούν. Δεν μπορεί ένα παιδί 8 ετών να είναι βίαιο. Αυτό είναι σφαλιάρα για την κοινωνία», καταλήγει στα «Π» η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια.

cj
▶ Για έντεκα ληστείες κατηγορείται ο CJ

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»