Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στη 1.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης σε γραφεία επιχείρησης στον Πειραιά από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη στην είσοδο πολυκατοικίας στην οδό Φίλωνος, με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές υλικές ζημιές το κτίριο και παρακείμενα καταστήματα.

Άγνωστοι δράστες χωρίς να γίνουν αντιληπτοί τοποθέτησαν στην είσοδο του καταστήματος τον εκρηκτικό μηχανισμό και τραπήκαν σε φυγή. Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν το σημείο στο οποίο μετέβη και το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.


Από θαύμα σώθηκε άστεγος - Μεγάλες υλικές ζημιές

Από θαύμα σώθηκε άστεγος που την ώρα της έκρηξης βρισκόταν πολύ κοντά στο σημείο και ευτυχώς δεν τραυματίστηκε.

Πάνω από το κατάστημα στο οποίο τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός στεγάζονται γραφεία ναυτιλιακών εταιρειών και δικηγορικά γραφεία.

Από την ισχυρότατη έκρηξη προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές και σε διπλανό κατάστημα αλλά και σε παρακείμενα κτίρια σε ακτίνα περίπου 300 μέτρων.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαβάστε ακόμα: Πειραιάς: Ισχυρή έκρηξη σε γραφεία εταιρείας τα ξημερώματα - Από θαύμα σώθηκε άστεγος - Μεγάλες υλικές ζημιές

«Η καταστροφή είναι τεράστια», λέει η ιδιοκτήτρια του καταστήματος

Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος που καταστράφηκε ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ τα εξής: «Είναι μεγάλες οι ζημιές και η καταστροφή τεράστια. Ακουσα την έκρηξη, αλλά δεν φαντάστηκα ότι θα ήταν τέτοια η ένταση. Υπάρχει κάμερα, δεν ξέρω ποιος είναι ο στόχος. Υπάρχουν γραφεία και καταστήματα στην περιοχή».

«Προφανώς δεν ήμασταν εμείς στόχος»
δήλωσε στην ΕΡΤ η ιδιοκτήτρια του καταστήματος η οποία έκανε λόγο για ολική καταστροφή της επιχείρησής της.

Σημειώνεται ότι στο κτήριο της οδού Φίλωνος φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, δικηγορικα γραφεία, ναυτιλιακή εταιρεία, ασφαλιστική εταιρεία κ.ά. ενώ στο ίδιο σημείο είχαν τοποθετηθεί γκαζάκια το 2020.

Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια του καταστήματος με τα παπούτσια στο ισόγειο του κτηρίου, σε ένα από τα καταστήματα υπάρχει κάμερα ασφαλείας από την οποία οι αστυνομικοί θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν υλικό που θα τους οδηγήσει στον δράστης ή στους δράστες.

Μεγάλη η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης

Μεγάλη φαίνεται ότι ήταν η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποίησαν οι άγνωστοι βομβιστές τα ξημερώματα της Τετάρτης στον Πειραιά με αποτέλεσμα από την έκρηξη να προκληθούν σημαντικές ζημιές ακόμα και σε απόσταση 300 μέτρων από την οδό Φίλωνος όπου είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η πρώτη εκτίμηση των αστυνομικών που ανέλαβαν την έρευνα κάνει λόγο για μεγάλη ποσοότητα εκρηκτικών που πιθανότατα πυροδοτήθηκε από βραδύκαυστο φυτίλι με τον εκρηκτικό μηχανισμό να πιστεύεται ότι είχε τοποθετηθεί σε μεταλλικό δοχείο.

Είναι ενδεικτικό ότι από την έκρηξη της βόμβας λίγο πριν τις 1:30 τα ξημερώματα που είχε τοτοποθετηθεί δίπλα στην είσοδο καταστήματος με παπούτσια που βρίσκεται στο ισόγειο του 7οροφου κτηρίου στην Φίλωνος δημιουργήθηκε κρατήρας 40 εκατοστών.

Οι φωτογραφίες από το κτίριο αποτυπώνουν ξεκάθαρα την ισχύ της έκρηξης και το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε.

Δείτε εικόνες

ekrixi_peiraia6055995-006
ekrixi_peiraia6055993-005
ekrixi_peiraia6055991-004
ekrixi_peiraia6055988-003
ekrixi_peiraia6055982-010
ekrixi_peiraia6055984-001
ekrixi_peiraia6055987-002
ekrixi_peiraia6055981-007
ekrixi_peiraia6055977-008
ekrixi_peiraia6055978-009