Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου
Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο
Σήμερα, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Αγίου Ευστρατίου Αυξεντίου Ευγενίου Μαρδάριου και Ορέστη μαρτύρων, Οσίου Άρεως του σοφού, Αγίου Ιουβεναλίου, Αγίας Λουκίας της παρθένου.
Γιορτάζουν τα ονόματα: Άρης*, Ευστράτιος, Ευστράτης, Στρατής, Στράτος, Ευστρατάς, Στρατάς, Ευστρατία, Στρατούλα, Στράτα, Ευστρατούλα, Αυξέντιος, Αυξέντης, Αυξεντία, Αυξεντούλα*, Ευγένιος, Ευγένης*, Μαρδάριος, Μαρδάρης, Μάρδας, Ορέστης, Ορεστιάς, Ορεστία, Ορεστιάδα*, Ιουβενάλιος, Ιουβενάλης, Γιουβενάλης, Ιουβεναλία*, Λουκάς, Λουκία, Λουκίτσα*.
*Υπάρχουν και άλλες μέρες που γιορτάζει αυτό το όνομα
Άγιοι Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ευγένιος, Μαρδάριος και Ορέστης
Οι Άγιοι Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ευγένιος, Μαρδάριος και Ορέστης μαρτύρησαν κατά το σκληρό διωγμό των χριστιανών επί Διοκλητιανού.
Ο Ευστράτιος, που ήταν ανώτερος αξιωματικός, συνελήφθη από το Δούκα Λυσία. Αυτός, αφού τον βασάνισε με τον πιο φρικτό τρόπο, έπειτα τον έστειλε στον έπαρχο Αγρικόλα. Φημισμένος αυτός για την ωμότητα του απέναντι στους χριστιανούς, έβαλε τον Ευστράτιο να βαδίσει με σιδερένια παπούτσια, που είχαν μέσα μυτερά καρφιά. Κατόπιν τον αποτελείωσε, αφού τον έριξε μέσα στη φωτιά.
Τον Αυξέντιο, που ήταν Ιερέας και συμπολίτης του Ευστρατίου, ο ηγεμόνας τον πίεσε να αλλαξοπιστήσει με πολλές δελεαστικές υποσχέσεις. Αλλά ο άξιος λειτουργός του Χριστού απάντησε: «Δεν είναι ανάγκη να λέω πολλά λόγια Λυσία. Στη ζωή αυτή είμαι του Χριστού και θα είμαι δικός Του μέχρι θανάτου. Και αν αναρίθμητους δαρμούς και πληγές μου δώσεις, και αν με φωτιά και σίδερο με λιώσεις, ο Χριστός μου είναι παντοδύναμος και ο Σταυρός Του ακαταμάχητος. Αυτός καθ’ εαυτόν ο Αυξέντιος είναι αδύνατος. Αλλά του χριστιανού Αυξεντίου το φρόνημα δε θα κάμψεις ποτέ». Εξαγριωμένος ο ηγεμόνας από την απάντηση, αμέσως τον αποκεφάλισε.
Το Μαρδάριο, αφού τρύπησαν τους αστραγάλους του τον κρέμασαν με το κεφάλι προς τα κάτω και τον έκαψαν.
Ο αξιωματικός Ευγένιος, αφού του έκοψαν τη γλώσσα και τα χέρια και του έσπασαν τα πόδια, εξέπνευσε.
Τον δε στρατιώτη Ορέστη τον θανάτωσαν, αφού τον ξάπλωσαν σε πυρακτωμένο κρεβάτι.
Σαν σήμερα, στις 13 Δεκεμβρίου
1577: Ο Φράνσις Ντρέικ σαλπάρει από το Πλίμουθ για να κάνει το γύρο του κόσμου.
1642: O Ολλανδός θαλασσοπόρος και εξερευνητής, Αμπελ Τάσμαν, ανακαλύπτει την Νέα Ζηλανδία.
1803: Πραγματοποιείται το ολοκαύτωμα στο Κούγκι. Ο ιερομόναχος Σαμουήλ, μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθεί αυτός και πέντε Σουλιώτες από τους Τουρκαλβανούς του Αλή, βάζει φωτιά στο βαρέλι με την πυρίτιδα και ανατινάσσονται όλοι μαζί.
1913: Η περίφημη «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι επιστρέφει στη Φλωρεντία, μετά την κλοπή της πριν από 2 και πλέον χρόνια από το μουσείο του Λούβρου από τον ιταλό Βιντσέντζο Περούτζια.
1939: Ναυμαχία του Ρίβερ Πλέιτ: Ο πλοίαρχος Χανς Λάνγκσντορφ του γερμανικού θωρηκτού «Άντμιραλ Γκραφ Σπέε», συμπλέκεται με τα καταδρομικά του Βασιλικού Ναυτικού «Έξετερ», «Αχιλλέας» και «Αίας».
1941: Η Ουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.
1943: Πραγματοποιείται η Σφαγή των Καλαβρύτων. Οι ναζί κατακτητές καταστρέφουν την ορεινή κωμόπολη και εκτελούν 1.100 άτομα.
1959: Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος με 66,29% γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επίσημη ανακήρυξη, της οποίας αναμένεται να γίνει τον Αύγουστο του 1960.
1967: Μετά την αποτυχία του βασιλικού κινήματος για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος διαφεύγει με την οικογένειά του στη Ρώμη, όπου θα ζητήσει πολιτικό άσυλο.
1971: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταλήγει στην υπ’ αριθμόν 305 απόφαση για το Κυπριακό, βάσει της οποίας συνιστάται ο θεσμός των ενισχυμένων συνομιλιών, με συμμετοχή του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ και εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την Τουρκία.
1974: Η Μάλτα ανακηρύσσεται δημοκρατία εντός της βρετανικής κοινοπολιτείας.
1980: Στο Σαν Σαλβαδόρ, ο Χριστιανοδημοκράτης Χοσέ Ναπολέον Ντουάρτε γίνεται ο πρώτος μη στρατιωτικός πρόεδρος της χώρας εδώ και 49 χρόνια.
1982: Σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο 3.000 ατόμων και τον τραυματισμό 2.000 στην Υεμένη.
1983: Ο πολιτικός μηχανικός Τουργκούτ Οζάλ γίνεται πρωθυπουργός της Τουρκίας, έπειτα από τρία χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας.
1990: Ψηφίζεται από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο λεγόμενος «τρομονόμος», που απαγορεύει τη δημοσίευση προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων.
1992: Πάνω από 2.500 άνθρωποι σκοτώνονται από σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ στο νησί Φλόρες, στην Ινδονησία.
1993: Δικαστής του Ντιτρόιτ αθωώνει τον γιατρό Κεβορκιάν, τον «δρ. Θάνατο», που διώκονταν για περίπτωση ευθανασίας, αναγνωρίζοντας «το δικαίωμα στην αυτοκτονία.
1996: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προτείνει στη γενική συνέλευση του οργανισμού ως νέο Γενικό Γραμματέα τον Κόφι Ανάν.
2000: Λήγει η αβεβαιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ, μετά τις εκλογικές παρατυπίες στην πολιτεία της Φλόριντα. Ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ και υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία παραδέχεται ότι ο αντίπαλός του Ρεπουμπλικάνος, Τζορτζ Μπους, είναι ο νικητής.
2002: Η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, δέχεται επίθεση με καραμπίνα μέσα στο αυτοκίνητό της από τον 35χρονο, Γιώργο Σκανδάλη, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Από την επίθεση τραυματίζεται ο οδηγός της.
2002: Αποφασίζεται η ένταξή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με άλλες εννέα χώρες. Οι 15 ηγέτες αποφασίζουν, επίσης, την υπό όρους ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, το Δεκέμβριο του 2004.
2003: Περίπου 600 άνδρες του Δ’ Συντάγματος Πεζικού των ΗΠΑ, συνεπικουρούμενοι από άνδρες των ειδικών δυνάμεων, συλλαμβάνουν σ’ ένα λαγούμι λίγο έξω από το Τικρίτ τον πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.
2004: Ο Αλέκος Αλαβάνος διαδέχεται τον Νίκο Κωνσταντόπουλο στην ηγεσία του Συνασπισμού.
2007:Υπογράφεται η Συνταγματική Συνθήκη στη Λισαβόνα από τους ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2021: 106 μέλη μιας ουκρανικής νεοναζιστικής ομάδας νέων συλλαμβάνονται στη Ρωσία, ύποπτα για σχεδιασμό επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων μαζικών δολοφονιών. Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ότι χρηματοδοτούν οικονομικά την ομάδα. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι οι συλλήψεις και οι επακόλουθες αναφορές των ρωσικών μέσων ενημέρωσης είναι σκηνοθετημένες στο πλαίσιο των μέτρων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.