Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υπεράσπιση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και της δημόσιας δωρεάν Υγείας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου Κρήτης. Πλήθος κόσμου διαμαρτυρήθηκαν για την υποβάθμιση του νοσοκομείου, ενώ τον λόγω πήραν τόσο ο νέοας δήμαρχος Μανώλης Μενεγάκης όσο και ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος. 

Στην διαδήλωση συμμετείχαν δεκάδες κοινωνικοί και εργασιακοί φορείς, ενώ το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ κήρυξαν στάση εργασίας από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι. Τις ώρες αυτές υπήρξε καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων, κατόπιν σχετικών αποφάσεων του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου και του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Αγίου Νικολάου, ενώ κλειστές παρέμειναν οι υπηρεσίες του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Τα αιτήματα για την ενίσχυση του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Η ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και για τη Δημόσια Δωρεάν Υγεία διατύπωσε τα παρακάτω αιτήματα: 

- Δραστική βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων στο ΕΣΥ, αυξήσεις και επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης εφημεριών και πρόσθετων αμοιβών, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και την προσωπικότητα των εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς, να αντιστραφεί το κύμα παραιτήσεων και να δημιουργηθεί κλίμα προσέλκυσης νέων γιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ. 

- Όχι στα “μπαλώματα” με μετακινήσεις (μεταξύ τμημάτων και μονάδων υγείας) και με προσλήψεις συμβασιούχων, ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι κ.ο.κ. 

- Πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και όλων των δημόσιων νοσοκομείων του νομού Λασιθίου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για την απεξάρτηση, όχι στο κλείσιμο του ΚΕΘΕΑ. 

- Προστασία και ενδυνάμωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ, καμία πληρωμή από τους ασθενείς. 

Διαβάστε επίσης: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Κανένα θέμα για διακοπή της λειτουργίας των νοσοκομείων Σητείας και Αγίου Νικολάου

____________2023-12-14__2_21_38___
____________2023-12-14__2_21_48___
____________2023-12-14__2_21_59___
____________2023-12-14__2_22_22___


Μενεγάκης: Οι πολίτες σήμερα μίλησαν, η τοπική κοινωνία κραυγάζει 

«Οι πολίτες σήμερα ‘μίλησαν’, η τοπική κοινωνία κραυγάζει για τα δικαιώματα της, την υγεία τη στηρίζουμε όλοι μαζί», τόνισε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Μανώλης Μενεγάκης κατά την ομιλία του στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και της δημόσιας υγείας που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της πόλης το πρωί της Πέμπτης παρουσία χιλιάδων κόσμου. Όπως τόνισε, η Νοσοκομειακή περίθαλψη του νομού «είναι μια αλυσίδα με τον κεντρικό ρόλο του ΓΝΑΝ λόγω των αντίστοιχων υπηρεσιών του όταν ένας κρίκος σπάσει όλο το οικοδόμημα κινδυνεύει». Αναφέροντας τις υπηρεσίες του ΓΝΑΝ τόνισε ότι, πέραν όλων των άλλων, καλύπτει ευρύτερες ανάγκες από πολλές περιοχές αλλά και τους επισκέπτες του τόπου. «Χωρίς επαρκή μισθολογικά κίνητρα δεν θα υπάρξει βελτίωση στη δημόσια Υγεία» επεσήμανε, λέγοντας πως «πρέπει η κεντρική διοίκηση να κοιτάξει με σοβαρότητα την ενίσχυση του Νοσοκομείου μας όπως και όλων των Νοσοκομείων».



Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος: Για να μην βρεθούμε στην τελευταία πράξη του δράματος

«Η δημόσια Υγεία στο νομό Λασιθίου είναι μεγάλος ασθενής, χαίρομαι για τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στον Άγιο Νικόλαο και εύχομαι να είναι μια δυνατή ‘φωνή’ που θα ακούσουν όλοι, για να μην βρεθούμε στην τελευταία πράξη του δράματος» τόνισε ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ανοίγοντας με την ομιλία του το μεγαλειώδες συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και της δημόσιας υγείας που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της πόλης παρουσία χιλιάδων κόσμου. Αναφερόμενος στην πλήρη υποστελέχωση και στο επαπειλούμενο κλείσιμο κλινικών του ΓΝΑΝ με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων μηνών, ο Μητροπολίτης σημείωσε πως «εάν δεν δοθούν κίνητρα στους υγειονομικούς, δεν μπορεί να γίνει τίποτα». Παράλληλα, επεσήμανε πως «το κλείσιμο και η απαξίωση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου σημαίνουν ότι σε λίγα χρόνια δεν θα έχουν πρόσβαση στην υγεία μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», προσθέτοντας «ας αφήσουμε μικροπολιτικές και συμφέροντα και ας διατρανώσουμε να ακουστεί παντού ότι το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου θα συνεχίσει να υπάρχει για να διακονεί και τους ανθρώπους του τόπου και τους επισκέπτες μας».



Πηγή: εφημερίδα Ανατολή, Νέα Κρήτη, cretalive.gr