Την παράταση όλων των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού του ΕΣΥ της χώρας μας, ώστε τα νοσοκομεία να είναι πλήρως λειτουργικά, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, από το νοσοκομείο Σητείας, ενώ ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα διακοπής της λειτουργίας του συγκεκριμένου Νοσοκομείου, όπως και του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, παρά τα όσα παραπλανητικά έχουν ακουστεί περί του αντιθέτου.

Συγκεκριμένα, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού για να ενισχυθούν άμεσα τα Νοσοκομεία του Λασιθίου ανακοίνωσε από το νοσοκομείο της Σητείας ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Όπως τόνισε «είμαι εδώ για να βεβαιώσω ότι θα ενισχύσουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου και θα το κάνουμε, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Σητειακού λαού». Αφού παρουσίασε το πλάνο των προσλήψεων με τις fast track διαδικασίες, υπογράμμισε ότι παρατείνονται όλες οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού, ώστε τα νοσοκομεία να είναι πλήρως λειτουργικά. Μάλιστα, σημείωσε πως από τις προσλήψεις που θα γίνουν πανελλαδικά, προτεραιότητα θα δοθεί στις λεγόμενες άγονες περιοχές και στις λεγόμενες άγονες ειδικότητες. Ακολούθως καθησύχασε τους υπεύθυνους ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής της λειτουργίας του συγκεκριμένου Νοσοκομείου, όπως και αυτού του Αγίου Νικολάου παρά τα όσα έχουν ακουστεί.

Είχαν προηγηθεί διαδοχικές συσκέψεις με τη συμμετοχή της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ, των Νοσοκομείων Σητείας, Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου, Νεάπολης, των Διευθυντών των Ιατρικών και των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών των νοσοκομείων, εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου Σητείας, του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, των Δημάρχων Ιεράπετρας- ο νυν και ο επόμενος- και Σητείας.

Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη


«Βρίσκομαι σήμερα στη Σητεία στο ανατολικό άκρο της Βόρειας Κρήτης για να τιμήσω των Σητειακό λαό, όλους αυτούς που αγωνιούν και ανησυχούν για τη δημόσια υγεία στην περιοχή. Μετά το Ηράκλειο ήρθα απευθείας εδώ για να βεβαιώσω τους πολίτες ότι το Νοσοκομείο της Σητείας, ένα νοσοκομείο το οποίο βρίσκεται στις βασικές μας προτεραιότητες, θεραπεύει και νοσηλεύει χιλιάδες πολίτες σε μια περιοχή που είναι πολύ παραγωγική, πολυπληθής και ταυτόχρονα τουριστική με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, αλλά την ίδια ώρα έχει προβλήματα με τις υποδομές και δυσκολία στην πρόσβαση.

Είμαι εδώ για να βεβαιώσω ότι θα ενισχύσουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου και θα το κάνουμε, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Σητειακού λαού.

Ήδη αποφασίσαμε, μετά τις συσκέψεις με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, να προκηρύξουμε άμεσα με τις νέες διαδικασίες, δηλαδή την τρίμηνη προθεσμία που δίνει ο νέος νόμος για τις προσλήψεις του ιατρικού προσωπικού, και να προσλάβουμε έναν αναισθησιολόγο, δύο παθολόγους, δυο παιδιάτρους, έναν ακτινολόγο και έναν ορθοπεδικό. Τα ίδια αφορούν και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιοχής, όπως είναι της Ιεράπετρας, η οποία είναι μια άκρως παραγωγική περιοχή που έχει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, όχι μόνο στην πόλη, αλλά και περιμετρικά αυτής, κατά μήκος της νότιας ακτής της Κρήτης, του Ηρακλείου και του Λασιθίου, που είναι εξαγωγική, αναπτυσσόμενη και έχει χιλιάδες εργαζόμενους. Ο στόχος μας είναι και εκεί να προσλάβουμε γιατρούς, να ενισχύσουμε το Νοσοκομείο.

Και σε καμία περίπτωση, τόσο για το Νοσοκομείο της Σητείας, όσο και για το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση σε ό,τι αφορά στη λειτουργία τους. Είμαστε εδώ, λοιπόν, πήραμε αποφάσεις παρατείνονται όλες οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού, των συμβάσεων ορισμένων χρόνων και αυτών που είναι με καθεστώς ΟΑΕΔ. Δεν θα φύγει κανείς, προσλαμβάνουμε νέους ιατρούς και νοσηλευτές και οι προσλήψεις όλες αφορούν πρωτίστως αυτά τα νοσοκομεία τα οποία είναι στις λεγόμενες άγονες περιοχές και έχουν τις λεγόμενες άγονες ειδικότητες, για τις οποίες θα δώσουμε πολύ συγκεκριμένα κίνητρα. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι προκηρύξεις. Τα κίνητρα ανακοινώθηκαν προηγουμένως και θα νομοθετηθούν περαιτέρω, δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω. Θα υπάρξουν και γενικές ανακοινώσεις. Άρα, λοιπόν, αυτό που έχει σημασία είναι ότι τις επόμενες μέρες στην κυριολεξία προκηρύσσονται όλες οι θέσεις που ανέφερα για τη Σητεία και την Ιεράπετρα».

Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις για το αν «χωρούν» τέσσερα νοσοκομεία στον Νομό Λασιθίου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε χαρακτηριστικά: «Πρώτον, δεν υπάρχει καμία τέτοια δήλωση από εμένα. Δεύτερον, έχουμε τρία νοσοκομεία. Το νοσοκομείο της Νεάπολης θα εξελιχθεί σύντομα, και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση, σε ένα σπουδαίο Κέντρο Αποκατάστασης, αυτός είναι ο στόχος μας. Άρα, λοιπόν, αυτό που έχει σημασία είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω τα νοσοκομεία της περιοχής, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν με βάση τα ιδιαίτερα δεδομένα που έχουν αυτές οι περιοχές και κυρίως η Σητεία που είναι σε τόσο μεγάλη απόσταση από το αστικό κέντρο, όπως και η Ιεράπετρα, η οποία έχει το στοιχείο της πολυπληθούς παρουσίας χιλιάδων εργαζομένων και χιλιάδων κατοίκων».

Τέλος, ερωτηθείς για μετακινήσεις ιατρών από το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε πως «και για τον Άγιο Νικόλαο θα γίνουν προκηρύξεις με βάση τα όσα ζήτησε η διοίκηση. Όλα τα νοσοκομεία θα στελεχωθούν πλήρως. Εύχομαι πραγματικά να υπάρξει ενδιαφέρον από την πλευρά των υποψηφίων, έτσι ώστε μαζί με τα κίνητρα που θα δοθούν, να μην ξανακάνουμε αυτή τη συζήτηση».