«Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση». Αυτή ήταν η πρόταση της εισαγγελέως στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης στη δευτεροβάθμια δίκη για τη δολοφονία του Δημήτρη Γραικού που συγκλόνισε το πανελλήνιο, καθώς βρέθηκε θαμμένος μαζί με το αυτοκίνητό του σε στάβλο στη δυτική Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 2019, ενώ ήταν εξαφανισμένος για 2,5 χρόνια.

Η εισαγγελική λειτουργός, πρότεινε την ενοχή του κρεατέμπορα – όπως και πρωτόδικα – για την πράξη της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τονίζοντας ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε με δόλο, αποδέχθηκε το γεγονός ότι το θύμα μπορούσε να πεθάνει από τα χτυπήματα που του κατάφερε και στη συνέχεια έσπευσε να εξαφανίσει τα ίχνη του, ενώ σχετικά με το κίνητρο ανέφερε ότι ήταν η οικονομικές διαφορές.

Διαβάστε ακόμα: Δίκη Γραικού: "Έτσι αποφάσισα να θάψω πτώμα και αυτοκίνητο" – Σοκάρει η απολογία του καθ’ ομολογίαν δράστη


Καταπέλτης η εισαγγελέας: Είχε ανθρωποκτόνο δόλο

Σε μια αγόρευση που διήρκεσε 90 λεπτά η δικαστική λειτουργός περιέγραψε και σταχυολόγησε όλα όσα ακούστηκαν στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης από μάρτυρες, ειδικούς επιστήμονες, κρατικούς λειτουργούς, συγγενείς θανόντα και δράστη.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας τόνισε ότι ο 50χρονος, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, ξυλοκόπησε άγρια το θύμα με κλωτσιές και γροθιές, με μανία και σφοδρότητα. «Όταν κάποιος χτυπάει στο θώρακα και στα πλευρά, με μανία και όλη του τη δύναμη και του σπάει τα κόκαλα, φυσικά και αποδέχεται το γεγονός ότι αυτός μπορεί να πεθάνει και ο κατηγορούμενος αυτό το αποδέχθηκε, είχε ανθρωποκτόνο δόλο», είπε στην πρότασή της.

«Ο κατηγορούμενος έδειρε με σφοδρότητα και μανία το θύμα και αυτό προκύπτει από τα χτυπήματα που έφερε η σορός. Όταν αντιλήφθηκε την πράξη του έσπευσε να εξαφανίσει τα ίχνη». Αυτά ήταν μεταξύ άλλων τα λόγια της εισαγγελέως κατά την αγόρευσή της στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης στη δευτεροβάθμια δίκη για τη δολοφονία του Δημήτρη Γραικού, σύμφωνα με το thesstoday.gr.

Μάλιστα έκανε αναφορά και στη συμβολή της εκπομπής της Αγγελικής Νικολούλη «Φως στο Τούνελ» στην εξιχνίαση του στυγερού εγκλήματος.

«Ή το σχεδίασε μέρες πριν και στόχευε να κάνει αυτήν την ενέργεια, κάτι το οποίο δεν έχουμε κανένα στοιχείο από τα πραγματικά περιστατικά ή το αποφάσισε εκείνη την ώρα και είμαστε σε αυτήν την περίπτωση. Έχουμε δόλο. Ο οποίος φαίνεται από τις πράξεις», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμα: Συνεχίζει στο Eφετείο η δική για τη δολοφονία του Δημήτρη Γραικού: "Θα μπορούσα να είμαι εγώ στη θέση του "


Η αιτία θανάτου

Η εισαγγελέας μίλησε για την στιγμή που οι ειδικοί του τμήματος Γεωλογίας ανακάλυψαν το όχημα του Γραικού στον αύλειο χώρο της μονάδας του, ενώ μάλιστα σημείωσε πως ο δράστης θεώρησε υπέρβαση που αποκάλυψε μετά από ερωτήσεις των αρχών πού ήταν θαμμένος ο κτηνοτρόφος.

Ως αιτία θανάτου του Γραικού αναγνωρίστηκε από την ιατροδικαστή υπηρεσίας η βαριά θωρακική κάκωση με τον τεχνικό σύμβουλο ιατροδικαστή της οικογένειας του θύματος να συμφωνεί. Οι σύμβουλοι της πλευράς του καθ’ ομολογίαν δράστη απέδωσαν την αιτία θανάτου σε ανακοπή, υπενθύμισε η δικαστική λειτουργός.
Σε άλλο σημείο κατέστησε σαφές πως τα χτυπήματα που έφερε το θύμα στα πλευρά δεν ταιριάζουν με την εκδοχή πως προκλήθηκαν από την πτώση του δράστη πάνω στο θύμα κατά τη διάρκεια του καυγά. Αντί αυτού ισχυρίστηκε πως σύμφωνα με τους ειδικούς αυτά τα χτυπήματα προέρχονται συνήθως μετά από τροχαίο ατύχημα.

«Έσπευσε από το πρώτο λεπτό να κρύψει τα ίχνη του»

Ορίζοντας την ΚΑΡΠΑ που ισχυρίστηκε ότι έκανε στο θύμα ο κατηγορούμενος σημείωσε πως η τεχνική εφαρμόζεται μέχρι να έρθει βοήθεια, κάτι το οποίο όμως δεν έγινε ποτέ.

«Ο θανών δεν πήγε το μοιραίο βράδυ στη μονάδα του κατηγορούμενου για να δει αν είχε ζώα, όπως ανασκεύασε στην απολογία του ο ίδιος. Όπως προκύπτει ο Γραικός τον ακολούθησε για να του ζητήσει τα χρήματα που του όφειλε. Εκεί έφτασε έξω φρενών καθώς είχε αδικηθεί. Διαφώνησαν, ενδεχομένως το θύμα όντως να τον έβρισε και ο κατηγορούμενος τον έδειρε με σφοδρότητα και μανία και αυτό προκύπτει από τα χτυπήματα που έφερε η σορός που βρέθηκε σαπωνοποιημένη» ανέφερε σε σημείο της αγορεύσεως της η εισαγγελέας για να συμπληρώσει: «Ούτε την ώρα που οι ειδικοί ανακάλυψαν το αμάξι του κτηνοτρόφου παραδέχθηκε όσα είχε κάνει ενώ παράλληλα προσπάθησε να παραπλανήσει τις αρχές λέγοντας και πάλι ψεύδη».

«Η αμέσως μετέπειτα συμπεριφορά του καταδεικνύει ότι επιδοκίμασε το εγκληματικό αποτέλεσμα, έσπευσε από το πρώτο λεπτό να κρύψει τα ίχνη του. Ούτε τηλεφώνησε όταν είδε πεσμένο τον άνθρωπο στο ΕΚΑΒ, ενώ είχε σήμα στο κινητό του, όπως θα έκανε κάθε άνθρωπος. Ο δράστης δεν ήθελε να ειδοποιήσει κανέναν, επιδοκίμασε το έγκλημα από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό, μέχρι και όταν αποκαλύφθηκε το έγκλημα, ούτε εκείνη τη στιγμή παραδέχθηκε ότι έκανε αυτήν την εγκληματική ενέργεια, ότι τον σκότωσε»
, ανέφερε.

Σχετικά με τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου, ότι βρίσκονταν εν βρασμώ ψυχής, η εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθεί καθώς δε δικαιολογείται από τις πράξεις του. «Μας περιέγραψε ότι του είπε κάποιες βρισιές και μας είπε την μόνη φράση ότι “είσαι π…ης άντρας, στα γήπεδα ακούμε χειρότερα. Μας είπε ότι το θύμα έβρισε τη μάνα του, αλλά ούτε εχθές ήθελε να μας πει συγκεκριμένα πιες ήταν αυτές οι φράσεις για να τις αξιολογήσουμε και να δούμε τι ήταν αυτό που δε μπορούσε να αντέξει» είπε σε άλλο σημείο της πρότασής της, επισημαίνοντας ότι το θύμα πήγε για να πάρει τα λεφτά του ενώ ο κατηγορούμενος είχε την οικονομική δύναμη.

Η απολογία

Υπενθυμίζεται ότι ο 50χρονος κατηγορούμενος που απολογήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου και πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης, ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια του 59χρονου θύματος που έκρυβε την αλήθεια για τόσο μεγάλο διάστημα.

«Τον χτύπησα για να σταματήσει να βρίζει, όχι για να τον σκοτώσω. Δεν ήξερα ότι μπορεί να πεθάνει τόσο εύκολα ένας άνθρωπος, του έκανα ΚΑΡΠΑ για να τον επαναφέρω”, επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της απολογίας του, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο δε χρωστούσε χρήματα στο θύμα, αλλά εκείνος του χρωστούσε από τις σφαγές των ζώων. “Δεν τον μισούσα, δεν είχα καμία διαφορά μαζί του. Εκείνος με έβρισε και μου όρμησε» ανέφερε.

Ο 50χρονος ξεκίνησε την απολογία του λέγοντας ότι με το θύμα είχαν οικονομικές συναλλαγές καθώς του είχε πάει ζώα για σφάξιμο και εκείνη την ημέρα είχαν βρεθεί για να κάνουν τον λογαριασμό. Κάποια στιγμή ο Δημήτρης Γραικός του ζήτησε να του δανείσει κάποια ζώα, όμως ο κρεατέμπορας ισχυρίστηκε ότι δεν τα διέθετε. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας το θύμα, σύμφωνα με τον ίδιο, τον περίμενε στη κτηνοτροφική του μονάδα και μόλις έφτασε τον έβρισε και τον έπιασε από τον γιακά καθώς διαπίστωσε ότι μπορούσε να του δανείσει ζώα και του έλεγε ψέματα.

«Δεν είχα καταλάβει ότι με ακολούθησε μετά τη συνάντησή μας. Έφτασα στην μονάδα και ήταν εκεί με το αυτοκίνητό του. Τον ρώτησα «τι κάνεις εδώ, γιατί ήρθες;» και μου απάντησε «έχεις ζώα αλλά μου είπες ότι δεν έχεις». Εκεί διαπίστωσε ότι εγώ του είχα πει ψέματα. Ήθελε τα ζώα γιατί σε μια εβδομάδα θα του έκαναν έλεγχο και ήθελε 15 ζώα για την επιδότηση γιατί θα έχανε 14.000 ευρώ. Ήρθε να διαπιστώσει αν είπα αλήθεια ή ψέματα. Δε μπορούσε να πιστέψει ότι δεν έχω ζώα», ανέφερε.

Περιγράφοντας όσα έγιναν στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι τότε υπήρξε συμπλοκή. «Μου είπε σε έντονο τόνο ότι του είπα ψέματα, του απάντησα ότι «δε μπορώ άστο» και αμέσως τσατίστηκε. Δε ξέρω πως το είδε εκείνη τη στιγμή. Κατευθείαν άρχισε να βρίζει εμένα. Μετά τσατίστηκε και φώναζε περισσότερο. Όταν του είπα «σήκω φύγε» μου επιτέθηκε και σήκωσα το χέρι και τον χτύπησα, έβριζε τη μάνα μου. Εκεί πάνω, μόλις με έβρισε και με έπιασε από το γιακά, σήκωσα το χέρι και τον χτύπησα, μόλις με ταρακούνησε. Δε χρειάστηκε να πάρω φορά, τον χτύπησα με το δεξί χέρι με την κάτω παλάμη. Έβαλα δύναμη. Τον χτύπησα στο αριστερό μάτι. Δυνατά. Ήμουν 135 κιλά δεν είχα ξανά χτυπήσει άνθρωπο, δεν είχα εξασκηθεί στο μποξ, δεν έκανα άρση βαρών. Ήμουν από μικρός δυνατό παιδί επειδή δούλευα στις εργασίες του πατέρα μου».

Πηγή: thesstoday.gr, pelop.gr