Ο Σπύρος Χαμακιώτης είναι ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών. Αυτός είναι ο επίσημος τίτλος του. Στην κυριολεξία, όμως, είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να «στήσει» στα πόδια του το υπό κατάρρευση ίδρυμα. Στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και την Σάσα Σταμάτη μιλάει για τη διετή προσπάθεια να αναμορφώσει λειτουργικά το ίδρυμα και να κάνει καλύτερες τις συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων.

Η συνέντευξη του Σπύρου Χαμακιώτη

Πείτε μας λίγα πράγματα για τη ζωή σας.

Με καταγωγή από τα Καλάβρυτα, η μοίρα μου με έφερε στην Αθήνα για σπουδές στην ΑΣΟΕΕ. Δημιούργησα την οικογένειά μου και εργάστηκα ως οικονομολόγος τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, στο υπουργείο Υγείας και στον Δήμο Αθηναίων, κατά κύριο λόγο σε θέσεις ευθύνης, όπου αποκόμισα γνώση και εμπειρία που με κάθε τρόπο προσπάθησα να διοχετεύσω στον εργασιακό μου βίο και ευρύτερα στην κοινωνία.

Πότε γίνατε πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών;

Μετά τη συνταξιοδότησή μου από τον Δήμο Αθηναίων, αποχωρώντας από τη θέση του γενικού διευθυντή Οικονομικών, με τιμητική πρότασή του ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κ. Μπακογιάννης, και ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, τον Οκτώβριο του  2021, μου ανέθεσαν την ανάληψη καθηκόντων μέλους της Προσωρινής Διοίκησης της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών Γηροκομείο-Πτωχοκομείο. Ευθύς ανέλαβα τα ηνία του πολύπαθου, λόγω ασταθειών και ατασθαλιών των διοικήσεών του, Γηροκομείου ως πρόεδρος της Προσωρινής Διοίκησης. Η τεράστια πρόκληση της Προσωρινής Διοίκησης ήταν να επαναφέρει σε διοικητική λειτουργία και οικονομική ευστάθεια το ίδρυμα, που ήταν υπό κατάρρευση.

Επειτα από διετή προσπάθεια και συντονισμένο σχέδιο δράσης, σε απόλυτη συνεργασία και συμφωνία με τα μέλη της διοίκησης, ισορροπήσαμε οικονομικά το ίδρυμα και καταφέραμε στο διάστημα αυτό να καλύψουμε τις λειτουργικές δαπάνες, τις δαπάνες διαβίωσης και περίθαλψης των ηλικιωμένων και την αδιάλειπτη τρέχουσα μισθοδοσία του προσωπικού του Γηροκομείου, που επί πολλά χρόνια δεν καλύπτονταν.

Προχωρήσαμε στη διαφύλαξη και ανάκτηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΕΑ και αποτρέψαμε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Υπογράψαμε σύμφωνο Εξυγίανσης, που τηρείται ανελλιπώς, ενώ για την εξασφάλιση οικονομικών πόρων και πηγών χρηματοδότησής του προβήκαμε σε αναπροσαρμογές μισθωμάτων ακινήτων, καθώς και σε πλήθος νέων μισθώσεων. Με τη συνδρομή του Δήμου Αθηναίων καθαρίστηκαν και απολυμάνθηκαν όλοι οι χώροι της δομής. Με ίδιους πόρους επισκευάσθηκαν και συντηρήθηκαν κτίρια, ανακαινίσθηκε το καφενείο των ηλικιωμένων, ο ειδικός χώρος εκδηλώσεων, οι χώροι των γραφείων, οι αποθήκες και λειτουργήσαμε για τη σίτιση των φιλοξενουμένων τα σύγχρονα μαγειρεία του Γηροκομείου μας, που παρέχουν καθημερινά φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, με υλικά που προμηθευόμαστε όχι πλέον από δωρεές, αλλά με ίδιους πόρους. Με τη συνδρομή χορηγών, φυτεύτηκαν πάνω από 2.500 δέντρα και καλλωπιστικά φυτά.

Σε συνεργασία με διάφορους φορείς, πραγματοποιήσαμε κλινικές ασκήσεις φοιτητών Νοσηλευτικής στους χώρους των δομών φιλοξενίας, καθώς και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.Προσφάτως δεχτήκαμε την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, τιμή και ευλογία για το ίδρυμα. Από τον Οκτώβριο του 2023, οπότε, κατόπιν αρχαιρεσιών, επανεκλέχθηκα πρόεδρος του Γηροκομείου, με τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για την επέκταση της δομής και την ένταξη περισσότερων φιλοξενούμενων απόρων σε αυτήν.

Τι ετοιμάζετε για τις γιορτές;

Σε καθημερινή πλέον βάση ψυχαγωγούμε στους χώρους δομών φιλοξενίας, με πλήθος εθελοντικών μουσικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, τους φιλοξενουμένους μας. Γιορτινό δώρο και πηγή χαράς, πέραν της μουσικής και του φαγητού, είναι πρωτίστως η αγάπη των επισκεπτών, η ανάγκη συνύπαρξής τους στο κοινωνικό σύνολο. Στο πλήρως ανακαινισμένο κυλικείο του Γηροκομείου πραγματοποιούμε πλήθος εκδηλώσεων και είμαστε σε θέση να διοργανώσουμε περισσότερες. Θέλουμε να στείλετε ένα μήνυμα για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Τους αγαπάμε και τους στηρίζουμε με τη δέουσα ευγνωμοσύνη, φερόμενοι αξιοπρεπώς…

Πώς είναι η ζωή τους στο Γηροκομείο;
Εχετε επισκεφθεί τη δομή και τους χώρους της, έχετε μιλήσει με τους φιλοξενουμένους μας και μπορείτε να αποτυπώσετε την άποψη που ιδίοις όμμασι αποκτήσατε. Πιστεύω ότι οι συνθήκες διαβίωσης θα μπορούσαν με ευκολία να χαρακτηρισθούν εξαιρετικές. Κλιμάκιο ΟΟΣΑ πρόσφατα επισκέφθηκε τον χώρο και εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια.

Υπάρχει κάποια ιστορία που σας έχει συγκινήσει;

Προσωπικώς συγκινούμαι από κάθε χαμόγελο και κάθε δάκρυ που αντικρίζω στα πρόσωπα των φιλοξενουμένων μας. Ολα κρύβουν έναν καημό και μια μοναδική ιστορία ζωής.

Σε εσάς φιλοξενείται και η θρυλική Μαίρη Λίντα. Πώς είναι;

Πολλοί γνωστοί και αγαπητοί καλλιτέχνες είτε φιλοξενήθηκαν είτε εξακολουθούν να φιλοξενούνται στον χώρο μας, μεταξύ αυτών και η αξιολάτρευτη κυρία Λίντα. Δείχνει πολύ ευχαριστημένη και αυτό επιδιώκουμε, στο πλαίσιο του δυνατού, για όλους τους φιλοξενουμένους μας.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο κόσμος;

Υπάρχει πληρότητα αγαθών σίτισης και περίθαλψης. Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε με τον θεσμό του εθελοντισμού τη συντροφιά, προκειμένου να καταπολεμήσουμε το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης. Ο κόσμος μπορεί να επισκέπτεται και να διαβαίνει το υπέροχο πάρκο του ιδρύματος, να προσφέρει από μια ζωγραφιά, ένα χαμόγελο ή ό,τιμπορεί και θέλει να προσφέρει ως συνάνθρωπος. Αν κάποιος επιθυμεί να προσφέρει στην ανακαίνιση των επτά υφιστάμενων δομών, θα ήταν ευχής έργον, προκειμένου να αποκτήσουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε επιπλέον 450 ηλικιωμένους και να προσφέρουμε το βέλτιστο στην κοινωνία μας.

Τι σας ζητάνε οι ηλικιωμένοι περισσότερο;

Νοιάξιμο και ελπίδα.


*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 16/12