Απότομη και ριζική θα είναι η μεταβολή του καιρού, που θα ξεκινήσει από σήμερα το απόγευμα μέχρι και αύριο, Πέμπτη, το βράδυ. Μεταξύ των περιοχών που θα "χτυπηθούν", σύμφωνα με την πρόγνωση του Meteo, θα είναι και η Αττική. Καταιγίδες και πρόσκαιρες χαλαζοπτώσεις θα συνθέσουν το σκηνικό, ενώ οι βροχοπτώσεις που αναμένονται εκτιμώνται πως θα είναι επιπέδου 3 (μέτριες).

Η πρόγνωση του Meteo για την κακοκαιρία


Ατμοσφαιρική διαταραχή, ταχέως κινούμενη από τις θαλάσσιες περιοχές βορείως της Λιβύης προς τη Νότια Τουρκία, θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας από το απόγευμα της Τετάρτης 20/12 έως το βράδυ της Πέμπτης 21/12.

Στον Χάρτη 1 παρουσιάζεται η εκτιμώμενη θέση της διαταραχής τη νύχτα της Τετάρτης 20/12 προς Πέμπτη 21/12 καθώς και η βορειοανατολική κίνηση της.



Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν από το απόγευμα της Τετάρτης 20/12 στο Νότιο Ιόνιο, στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στο Ανατολικό Αιγαίο, οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη 21/12 θα επεκταθούν στη Θεσσαλία, στο υπόλοιπο Αιγαίο και στα νότια τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης. Από το μεσημέρι της Πέμπτης 21/12 οι βροχές θα περιοριστούν στο Ανατολικό, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο και θα εξασθενήσουν.

Καταιγίδες με πιθανότητα σποραδικών χαλαζοπτώσεων θα σημειωθούν στο Νότιο Ιόνιο, στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στο Αιγαίο οι οποίες από το απόγευμα της Πέμπτης 21/12 θα περιοριστούν στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο.

Σε ότι αφορά την Αττική, βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το απόγευμα της Τετάρτης 20/12 έως το απόγευμα της Πέμπτης 21/12.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Πέμπτη 21/12 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Μέτρια).

Στον Χάρτη 2 παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ της Πέμπτης 21/12.




Οι άνεμοι στο Αιγαίο δεν θα ξεπερνούν τα 6-7 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο θα φτάνουν κατά τόπους τα 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης (20-12-23) μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (21-12-23) στη Νότια Κρήτη και πιθανώς στη Νότια Πελοπόννησο.

β. Από τις πρώτες ώρες της Πέμπτης (21-12-23) μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (κυρίως περιοχή Σάμου - Ικαρίας) και τις ανατολικές Κυκλάδες και μέχρι το απόγευμα στα Δωδεκάνησα.
 
Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο, αναφέρει η ΕΜΥ στο δελτίο.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό μέχρι τα Χριστούγεννα - Ανεβαίνει ο υδράργυρος θα "χτυπήσει" 20ρια

Σε ό,τι αφορά το σκηνικό του καιρού και πώς θα είναι Παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα, η ΕΜΥ εκτιμά πως θα "γλυκάνει", με το θερμόμετρο στα νότια της χώρας να δείχνει μέχρι και 20 βαθμούς. Πιο αναλυτικά: 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-12-2023
Στα δυτικά, τα νότια και το ανατολικό Αιγαίο νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και στα Δωδεκάνησα μέχρι το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια 6 και βαθμιαία από το μεσημέρι στην περιοχή Κρήτης, νοτίων Κυκλάδων και Δωδεκανήσων τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια τους 13, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 17 και στην ανατολική νησιωτική Ελλάδα τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βορειοδυτικά νωρίς το πρωί θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23-12-2023
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας πιθανώς να σημειωθούν στα δυτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 3 με 5, στα νότια 6 και τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία μετά το μεσημέρι στα βόρεια θα επικρατήσουν νοτιοδυτικοί άνεμοι 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει, στα βόρεια μικρή πτώση και στα κεντρικά και τα νότια μικρή άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24-12-2023 (ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ)
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα βόρεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 25-12-2023 (ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ)
Γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές. Πρόσκαιρες νεφώσεις αναμένονται στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους.
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια τους 15 με 16 και στα νότια τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου.