Του Γιώργου Νόκου, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 

Στις κορυφαίες θέσεις της ελληνικής οικονομίας ανεβαίνει αργά, αλλά σταθερά ο Γ. Μουρμούρας τα τελευταία τρία χρόνια. Από υφυπουργός Οικονομικών το 2011 στην κυβέρνηση Παπαδήμου, μετά από παρέμβαση Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου ως σύμβουλος του πρωθυπουργού επί των οικονομικών και διευθυντής του Οικονομικού του Γραφείου το 2012 και πλέον υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, με αρμοδιότητες την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, τις αγορές κεφαλαίου, καθώς και την εξυγίανση τραπεζών.

Την ίδια ώρα, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με μεγάλη διαφορά ώρας, ένας συνεπώνυμος μακρινός συγγενής του περπατάει με χαρακτηριστική άνεση στους διαδρόμους των γραφείων του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Ουάσινγκτον και μιλάει με όλα τα κορυφαία στελέχη του Ταμείου, ακόμα και με την Κριστίν Λαγκάρντ. Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Μουρμούρα - ή Αλεξ, όπως συνηθίζεται να τον αποκαλούν στις ΗΠΑ.

Αν και η συγγένειά τους είναι μακρινή, και οι δύο θεωρούνται ειδήμονες στον ίδιο επιστημονικό τομέα, τα οικονομικά, ενώ αμφότεροι κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη. Ο Αλ. Μουρμούρας, γεννημένος το 1959, σε μια αγροτική οικογένεια, στην περιοχή της Χαλάστρας, έξω από τη Θεσσαλονίκη, τελείωσε τις πρώτες τάξεις του σχολείου στην τοπική σχολική μονάδα.

Το επόμενο βήμα ήταν αυτό που τον εκτίναξε μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Τρία χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση ο Αλ. Μουρμούρας αποφοίτησε από το φημισμένο Αμερικανικό Κολλέγιο της Θεσσαλονίκης και μετανάστευσε στις ΗΠΑ για να φοιτήσει στο διάσημο Harvard. Μάλιστα, ακολούθησε κατά πόδας τα βήματα ενός άγνωστου τότε μαθητή, που είχε κάνει την ίδια διαδρομή τρία χρόνια νωρίτερα. Του σημερινού υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Το πρώτο του πτυχίο δεν προμήνυε την κατάληξή του, αφού επέλεξε να σπουδάσει Εφαρμοσμένα Μαθηματικά (τομέα στον οποίο έκανε μεταπτυχιακό ο Γκίκας Χαρδούβελης), τελειώνοντας το 1981. Σειρά είχε το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα το 1988 για διδακτορικό στα Οικονομικά και στη συνέχεια διάφορες κομβικές θέσεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως διευθυντής προπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Την ίδια περίοδο που ο Γ. Μουρμούρας βρισκόταν στο Λονδίνο, σπουδάζοντας στο London School of Economics, ο Αλ. Μουρμούρας έχτιζε μεθοδικά το όνομά του στις ΗΠΑ, πραγματοποιώντας ομιλίες και σεμινάρια σε πανεπιστήμια ως συνεργάτης καθηγητής Οικονομικών. Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει. Το 1992 άνοιξαν οι μεγάλες πόρτες του ΔΝΤ για τον Αλ. Μουρμούρα, με έναν Γάλλο να βρίσκεται, όπως και σήμερα στο τιμόνι του, τον Michel Camdessus. Μετά από 22 ολόκληρα χρόνια, έχει περάσει από σχεδόν όλες τις νευραλγικές θέσεις του Ταμείου, γυρνώντας όλον τον κόσμο και έχοντας αναλάβει την υλοποίηση σημαντικών προγραμμάτων του Ταμείου.

Ξεκινώντας την πορεία του στο τμήμα Φορολογικών Υποθέσεων του διεθνούς οικονομικού οργανισμού ως οικονομικός αναλυτής, ο Αλ. Μουρμούρας άλλαξε γρήγορα τμήμα, εξελισσόμενος σε ανώτερο οικονομικό αναλυτή στο τμήμα Αναπτυξιακών Πολιτικών.

ΚΡΙΣΗ.

Το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης από το 2008 και μετά σήμανε την ανέλιξη του Αλ. Μουρμούρα στην ιεραρχία του ΔΝΤ. Ο Ελληνας οικονομολόγος ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης του Ταμείου, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ με αποστολή στη Μαλαισία. Με λίγα λόγια, κάτι σαν τον Τόμσεν της Μαλαισίας. Ο ίδιος ακόμα και σήμερα είναι επικεφαλής στον τομέα που έχει την ευθύνη πέντε ασιατικών χωρών, του Μπρουνέι, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, των Φιλιππίνων και της Σιγκαπούρης, ως τμήμα της Διεύθυνσης Ασίας και Ειρηνικού του Ταμείου.


Ερχεται στην Ελλάδα για διακοπές και ομιλίες

O Αλέξανδρος Μουρμούρας από τη στιγμή που βρέθηκε στις ΗΠΑ δεν έχασε την επαφή του με την Ελλάδα, αφού πραγματοποιούσε συχνά επισκέψεις είτε για διακοπές με την οικογένειά του είτε για να μιλήσει σε συνέδρια και σεμινάρια, όπως το 2005 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου μίλησε στο ίδιο σεμινάριο με τον σημερινό γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Μαν. Μαματζάκη. Φέτος το καλοκαίρι βρέθηκε για αρκετές μέρες στη Μήλο και τον Ολυμπο. Η οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί την πατρίδα του, φυσικά, δεν τον αφήνει αδιάφορο. Σε οποιοδήποτε σεμινάριο βρεθεί ανά τον κόσμο, μόλις μάθουν ότι είναι Ελληνας, ένα από τα πρώτα πράγματα που τον ρωτούν είναι για την κατάσταση στη χώρα μας. Εκείνος, προσπαθώντας να εξηγήσει την ελληνική κρίση, πηγαίνει πίσω στον χρόνο, στην εποχή του Κώστα Σημίτη, όταν «η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ και παραχώρησε την άσκηση της νομισματικής της πολιτικής στη Φρανκφούρτη», όπως έχει πει, αφαιρώντας το δικαίωμα της υποτίμησης του νομίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο κ. Μουρμούρας, βέβαια, δεν απομακρύνεται και πολύ από τις επιλογές του ΔΝΤ στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, αφού ως μοναδική λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας θεωρεί την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας, των τεχνολογικών αλλαγών και της μείωσης των γενικών εξόδων του κράτους, επισημαίνοντας όμως τις δυσκολίες που προκαλούν οι συνδικαλιστές και οι επιπτώσεις της ύφεσης στους Ελληνες.