Όλα τα ζώα συντροφιάς σε μητρώο - Οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων πρέπει να ενημερώσουν μέσω του κτηνιάτρου τους την ειδική πλατφόρμα
Οι πρώτες επτά υπηρεσίες είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες είτε απευθείας μέσω του pet.gov.gr είτε μέσω του gov.gr στην κατηγορία «Πολίτης και καθημερινότητα» και το νέο γεγονός ζωής «Ζώα συντροφιάς».
Και η λειτουργία της πλατφόρμας pet.gov.gr, μέσω της οποίας η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με στόχο την εξυπηρέτηση κτηνιάτρων, ιδιοκτητών και διαχειριστών ζώων συντροφιάς, μέσα από μια σειρά νέων ψηφιακών υπηρεσιών, είναι πλέον γεγονός! Οι πρώτες επτά υπηρεσίες που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες είτε απευθείας μέσω του pet.gov.gr είτε μέσω του gov.gr στην κατηγορία «Πολίτης και καθημερινότητα» και το νέο γεγονός ζωής «Ζώα συντροφιάς» είναι οι εξής:
■ Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης ζώων συντροφιάς (περιβάλλον κτηνιάτρου).
■ Βιβλιάριο Υγείας ζώου συντροφιάς (για τους ιδιοκτήτες - διαχειριστές - αναδόχους).
■ Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων ζώων συντροφιάς (για εγγραφή φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων σε μητρώο και διαχείριση των εγγραφών τους από τη Δημόσια Διοίκηση).
■ Μητρώο Καταφυγίων ζώων συντροφιάς (για εγγραφή των καταφυγίων και διαχείριση των εγγραφών τους από τη Δημόσια Διοίκηση).
■ Δήλωση απώλειας ζώου συντροφιάς ή εύρεσης ζώου συντροφιάς (για τους ιδιοκτήτες).
■ Δήλωση μεταβίβασης ζώου συντροφιάς (για τους ιδιοκτήτες).
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τετράποδων να λαμβάνουν κωδικό QR για το ζωάκι τους ώστε σε περίπτωση απώλειας να διευκολύνεται η ταυτοποίησή του. Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του έργου που θα ενεργοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2024, όπως και της τρίτης φάσης που θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία τον Ιούλιο του 2024, θα διατεθούν νέες ψηφιακές λειτουργίες σε ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς και εκτροφείς, ενώ θα τεθεί σε λειτουργία η Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς και θα εμπλουτισθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς πολίτες, δήμους, φιλοζωικές οργανώσεις, σωματεία και καταφύγια.
Διαβάστε ακόμα: Αυτές είναι οι οκτώ ψηφιακές υπηρεσίες στο pet.gov.gr για τα ζώα συντροφιάς
Ενημέρωση στοιχείων - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς
Επισημαίνεται ότι όσα δεδομένα ήταν καταχωρισμένα στο σύστημα «Ζώα συντροφιάς» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταπτώθηκαν στο νέο Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Ζώων Συντροφιάς του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).
Για την ενημέρωση των στοιχείων αυτών, καλούνται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να μεριμνήσουν, μέσω του κτηνιάτρου τους, για την επικαιροποίησή τους. Πρόκειται για δεδομένα, τα οποία είτε είναι υποχρεωτικά βάσει του ν. 4830/2021 να αναφέρονται στο ΕΜΖΣ (όπως η στείρωση εφόσον ένα ζώο είναι στειρωμένο) είτε ήταν υποχρεωτικά και στο παρελθόν (όπως ενδεικτικά ο εμβολιασμός) αλλά παρ’ όλα αυτά δεν είχαν καταγραφθεί έως τώρα. Οι ιδιοκτήτες σκύλων και γατών, οι οποίοι έως σήμερα δεν είχαν προχωρήσει σε σήμανση και καταχώριση του ζώου τους, καλούνται να επισκεφθούν άμεσα τον κτηνίατρό τους για να προχωρήσουν στην καταχώρισή τους στο ΕΜΖΣ.
Σωματεία και οργανώσεις
Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι για τα Φιλοζωικά Σωματεία και τις Οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για λογαριασμό των οποίων ήταν καταχωρισμένα αδέσποτα ζώα συντροφιάς ως δεσποζόμενα στο σύστημα «Ζώα συντροφιάς» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει προβλεφθεί στο ΕΜΖΣ και θα εκκινήσει ειδική ψηφιακή λειτουργία με συγκεκριμένη διαδικασία, περιορισμένης χρονικής κάλυψης, με σκοπό την αλλαγή της κατάστασης των ζώων αυτών εφόσον δεν έχουν υιοθετηθεί και παραμένουν στη διαχείριση του Φιλοζωικού Σωματείου ή της Οργάνωσης ως αδέσποτα.
Πώς μπορεί κανείς να καταγγείλει περιστατικά κακοποίησης
Οι εποχές είναι δύσκολες για τα ζωάκια και κυρίως για τα αδεσποτάκια, όπως έχουμε αντιληφθεί όλοι από τις συνεχείς αποκαλύψεις βάναυσης κακοποίησης τετράποδων. Γι’ αυτόν τον λόγο το Zero Stray Pawject, με σχετική του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίνει αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορεί κανείς να καταγγείλει ένα περιστατικό κακοποίησης ζώου στην Ελληνική Αστυνομία. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Αποστέλλουμε email στο genast@astynomia. gr ή τηλεφωνούμε στο 10410 ή στο 100 ή προσφεύγουμε στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταγγελίας είναι μέσω email. Στην καταγγελία μέσω email εντός 10 ημερών θα λάβουμε απάντηση για την εξέλιξη της υπόθεσης στο οποίο μπορούμε να ανταπαντήσουμε. Επίσης, έτσι δίνεται διαταγή από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Όπως επισημαίνεται: «Η καταγγελία καλό είναι να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες, όπως η ακριβής διεύθυνση με πινέζα στον χάρτη (εφόσον απαιτείται), φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό και αναλυτική περιγραφή του περιστατικού». Σε περίπτωση που η κατάσταση είναι εξαιρετικά επείγουσα «μπορούμε να καλέσουμε μετά την αποστολή email το 10410 και να επισημάνουμε την κρισιμότητα άμεσης παρέμβασης της ΕΛ. ΑΣ. Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι δεν έγιναν τα νόμιμα μπορούμε να προχωρήσουμε σε αναφορά στο kepik@astynomia.gr. Οι καταγγελίες μπορεί να αφορούν και παράνομες γέννες χωρίς την άδεια της πενταμελούς επιτροπής του δήμου ή δεσποζόμενα ζώα χωρίς ηλεκτρονική σήμανση και βιβλιάριο». Στην ανάρτηση αναφέρεται επίσης πως το Zero Stray Pawject «έχει συνάψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία από το 2022 και προχώρησε στην πρώτη υποχρεωτική εκπαίδευση αστυνομικών πρώτης γραμμής για την Προστασία των Ζώων».