Tου Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο στενούς συνεργάτες της Αγκελα Μέρκελ, καθώς από το 2006 είναι διπλωματικός της σύμβουλος, ενώ από το 2011, όταν ανέλαβε επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Καγκελαρίας, συμβάλλει καθοριστικά στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας, εστιάζοντας τα τελευταία χρόνια στην περίπτωση της Ελλάδας.

Δεν είναι τυχαίο ότι από την έναρξη των επαφών Αθήνας-Βερολίνου αποτέλεσε τον έμπιστο ενδιάμεσο της επικοινωνίας Μέρκελ - Σαμαρά, επισκεπτόμενος αρκετά συχνά την ελληνική πρωτεύουσα.

Ο λόγος για τον Νικολάους Μέγιερ-Λάντρουτ, ο οποίος στις αρχές του προηγούμενου μήνα βρέθηκε για μερικές ημέρες στην Αθήνα, προκειμένου να προετοιμάσει τη συνάντηση των δύο Ευρωπαίων ηγετών, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», είχε εντατικές επαφές με τους συνεργάτες του Ελληνα πρωθυπουργού, ενώ διαμόρφωσε σε συνεργασία με αυτούς και κυρίως τους Στ. Παπασταύρου και Χρύσανθο Λαζαρίδη την ατζέντα των θεμάτων που τελικά συζητήθηκαν.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που ο κ. Λάντρουτ επισκέπτεται τη χώρα μας. Είναι γνωστό, εξάλλου, στους καλά γνωρίζοντες τις ελληνογερμανικές επαφές ότι έχει περάσει αρκετές φορές το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου τα τελευταία χρόνια. «Η συμμετοχή του στη διαμόρφωση των απαιτήσεων της Γερμανίας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας είναι κομβική, με αρκετούς να πιστεύουν ότι είναι και καθοριστική», αναφέρει άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα «μυστικά» των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών για την υλοποίηση του Μνημονίου.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο επί των ευρωπαϊκών υποθέσεων της καγκελαρίας έχει διακριθεί για την επιμονή του να υπογράψουν όλοι οι Ελληνες πολιτικοί αρχηγοί τα Μνημόνια, έχοντας επισημάνει ότι «είναι πολλά τα λεφτά και ως εκ τούτου δεν επιτρέπονται αποκλίσεις». Εκτός του Μεγάρου Μαξίμου, ο έμπιστος συνεργάτης της Αγκελα Μέρκελ έχει επαφές και με Ελληνες υπουργούς. Για παράδειγμα, στα τέλη Αυγούστου συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, ο οποίος βρέθηκε στο Βερολίνο έπειτα από πρόσκληση του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

ΜΕΡΚΟΖΙ.

Η επιλογή, πάντως, της κ. Μέρκελ να αναθέσει στον κ. Λάντρουτ τον κομβικό αυτό ρόλο, μεταξύ καγκελαρίας και Μεγάρου Μαξίμου, δείχνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ίδιας για την υπόθεση της Ελλάδας. Και αυτό γιατί ο υψηλόβαθμος διπλωματικός σύμβουλος έχει χειριστεί στο παρελθόν σημαντικά «στοιχήματα» της κ. Μέρκελ, όπως ήταν οι προσπάθειες της Γερμανίας να διαμορφωθεί ένας ισχυρός άξονας εντός της Ε.Ε. με τη Γαλλία για τη διάσωση του ευρώ. Αυτός ήταν ουσιαστικά ο εμπνευστής του περίφημου «Μερκοζί», όπως είχε χαρακτηριστεί η στενή συνεργασία Μέρκελ - Σαρκοζί τα προηγούμενα χρόνια. Στην κατεύθυνση αυτή, οι προτάσεις που καταθέτει στην καγκελαρία δείχνουν να επηρεάζουν αρκετά την πολιτική της Μέρκελ στη διαμόρφωση μιας ενιαίας οικονομικής πολιτικής εντός της ευρωπαϊκής κοινότητας.

«Η Ευρώπη χρειάζεται μια οικονομική διακυβέρνηση, μια κοινή οικονομική πολιτική, ένα συνολικό, αρμονικό φορολογικό σύστημα και τουλάχιστον συγκρίσιμα πρότυπα για το κοινωνικό κράτος. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν το είχε καταγράψει τόσο ξεκάθαρα», είχε γράψει πρόσφατα το περιοδικό «Spiegel», αναφερόμενο σε αυτόν.

Το, μικρό και αραιά επιπλωμένο, γραφείο του βρίσκεται στον τρίτο όροφο της καγκελαρίας στο Βερολίνο. Πριν αναλάβει επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Καγκελαρίας, ο κ. Λάντρουτ είχε περάσει πολλά χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ήταν επίσης υπεύθυνος για το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο από την εποχή που καγκελάριος ήταν ο Χέλμουτ Κολ.

Από το 1995-1999 ήταν αναπληρωτής επικεφαλής του κεντρικού υπουργείου στη Βόννη, με ευθύνη τη Συνθήκη του Αμστερνταμ και την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, ενώ μεταξύ του 1999 και του καλοκαιριού του 2002 υπηρετούσε ως πρόεδρος της Μόνιμης Αντιπροσωπίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Fan της Eurovision λόγω της ξαδέλφης του

Μπορεί ο κ. Λάντρουτ να θεωρείται σκληρός διπλωμάτης και ένας εκ των ισχυρότερων συνεργατών της κ. Μέρκελ, ωστόσο είναι και... fan της Eurovision. Και δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, δεδομένου ότι η πρώτη του ξαδέλφη ασχολείται χρόνια με τον μουσικό διαγωνισμό, ενώ το 2010 είχε κερδίσει την πρώτη θέση. Ο λόγος για τη Λένα Μέγιερ-Λάντρουτ, η επιτυχία της οποίας ενθουσίασε όλη την οικογένειά της και τον σύμβουλο της καγκελαρίας, με τον οποίο λέγεται ότι κάθε φορά που συναντιούνται συζητούν για την Ελλάδα, καθώς η δημοφιλής τραγουδίστρια έχει εδώ αρκετούς θαυμαστές.

Η ίδια δεν χάνει ευκαιρία σε συνεντεύξεις της να μιλά για τη χώρα μας, δείχνοντας τη συμπάθειά της στους Ελληνες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση. «Οταν επέστρεψα στη Γερμανία μετά τη νίκη μου στη Eurovision, μου επεφύλασσαν τιμές ολυμπιονίκη που έφερε στην πατρίδα του το χρυσό μετάλλιο. Πολλοί είπαν και έγραψαν ότι ήταν υπερβολικό και, εδώ που τα λέμε, δεν είχαν άδικο. Είχε πλάκα όμως. Η Γερμανία έχει περάσει στη συνείδηση της υπόλοιπης Ευρώπης σαν αυστηρή απουσιολόγος, σαν χώρα που δεν έχει πιο ανάλαφρες πλευρές και δεν διασκεδάζει στη Eurovision, όπως, για παράδειγμα η Ελλάδα», είπε πρόσφατα, επισημαίνοντας πως «μπορεί στην Ελλάδα να υπάρχει έντονη οικονομική κρίση, αλλά στη Γερμανία φοβούνται ότι είναι κολλητική σαν γρίπη».