Αδυναµία να ελέγξουν τα φαινόµενα σκληρής βίας, που αυξάνονται ραγδαία το τελευταίο χρονικό διάστηµα, εµφανίζουν οι διωκτικές Αρχές. Οι συµµορίες των µπράβων λυµαίνονται τα νυχτερινά κέντρα και άλλα καταστήµατα, όχι µόνο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αλλά στην Πάτρα, στα Ιωάννινα και στο Ηράκλειο, µε τους δράστες να κυκλοφορούν ανενόχλητοι, σαν να µη φοβούνται τις συνέπειες της ∆ικαιοσύνης. Το ίδιο συµβαίνει και µε την παραβατικότητα ανηλίκων, που το 2023 έχει «χτυπήσει κόκκινο», ενώ η οπαδική βία επίσης έχει αναθερµανθεί. Σε όλες αυτές τις προκλήσεις, οι αστυνοµικοί δείχνουν να µην έχουν βρει ακόµη τρόπους αντιµετώπισης των καταστάσεων, έχοντας µονίµως τον ρόλο της διερεύνησης τετελεσµένων πράξεων, µε την πρόληψη να υπάρχει µόνο στα… χαρτιά.

Διαβάστε ακόμα: Νέο περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 16χρονος που γρονθοκόπησε συμμαθητή του σε τουαλέτες σχολείου

Αλβανική µαφία

Η αλβανική µαφία κρατά τα ηνία στις συµµορίες που πωλούν προστασία, ενώ εξειδικεύεται επίσης στη διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και γυναικών. Το ενδιαφέρον είναι πως οι περισσότεροι εκ των µελών της κυκλοφορούν µε ελληνικές ταυτότητες, τις οποίες εξέδωσαν κατά βάση στα Ιωάννινα, µιας και όλοι τους δηλώνουν στα χαρτιά πως προέρχονται από τη Χειµάρρα. Ταυτότητες σε Αλβανούς µπράβους, όµως, έχουν βγάλει και άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς ποτέ να αποκαλυφθεί ποιοι και κάτω από ποιες συνθήκες τούς τις έδωσαν. Η απόπειρα δολοφονίας των τριών νεαρών Κρητικών στο Γκάζι είναι µόνο ένα περιστατικό σκληρής βίας από τα πολλά που καταγράφονται, ολοένα και πιο συχνά, στο αστυνοµικό δελτίο. ∆ιότι η ανεξέλεγκτη βία καταγράφεται όχι µόνο µεταξύ των ανθρώπων της νύχτας, αλλά και ανάµεσα σε ανηλίκους, µε την παραβατικότητα να ξεφεύγει φέτος πέρα από κάθε έλεγχο.

«Αμούστακοι» κακοποιοί

Οι συλλήψεις ανηλίκων επειδή ξυλοκοπούν, εκβιάζουν και ληστεύουν συνοµηλίκους τους, µικρότερους ή και µεγαλύτερους ανθρώπους αποτελούν καθηµερινότητα για τους αστυνοµικούς, µε τους δράστες, λόγω ηλικίας, να µην αντιµετωπίζουν επί της ουσίας συνέπειες και να συνεχίζουν ακάθεκτοι τη δράση τους. Στους ανηλίκους, όλα γίνονται είτε για ένα κινητό τηλέφωνο είτε για το χαρτζιλίκι που κουβαλάνε τα θύµατα και σπανιότερα για το ποια οµάδα θα επικρατήσει σε µια περιοχή.

80% αύξηση στις συλλήψεις ανηλίκων για εγκληµατική οργάνωση το 2023

∆υστυχώς, δεν είναι µόνο η επίθεση που δέχεται το θύµα, αλλά και ο δηµόσιος εξευτελισµός, αφού συνήθως κάποιος εκ των δραστών καταγράφει µε το κινητό του τηλέφωνο την επίθεση και εν συνεχεία την ανεβάζει σε µέσα κοινωνικής δικτύωσης, µόνο και µόνο για να δείξει την… ανωτερότητα της συµµορίας του ή τι µπόρεσαν να κάνουν στο θύµα τους και να το διαποµπεύσουν.

Οι Εισαγγελίες Ανηλίκων, όπως και τα τµήµατα της Ασφάλειας σε ολόκληρη τη χώρα πλέον έχουν δύο-τρία περιστατικά ηµερησίως ανήλικης παραβατικότητας. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω στοιχεία:

33% αύξηση φέτος στις συλλήψεις ανηλίκων για επικίνδυνες σωµατικές βλάβες

-80% αύξηση το 2023 σε σχέση µε το 2022 στις συλλήψεις ανηλίκων για εγκληµατική οργάνωση. 
-33% αύξηση φέτος σε σχέση µε πέρυσι στις συλλήψεις ανηλίκων για επικίνδυνες σωµατικές βλάβες. 
-46% αύξηση στις συλλήψεις ανηλίκων για κλοπές φέτος σε σχέση µε πέρυσι.
-34% αύξηση των «αµούστακων» ληστών το 2023 σε σχέση µε το 2022. Συχνά, αρκετοί εκ των συλληφθέντων ανηλίκων εµπλέκονται και σε περιπτώσεις οπαδικής βίας.

Στα γήπεδα

Τα µέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την καταπολέµηση της βίας στα γήπεδα δεν θα έχουν αποτέλεσµα, εξέφρασαν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αστυνοµικοί της Ασφάλειας

46% αύξηση στις συλλήψεις ανηλίκων για κλοπές φέτος σε σχέση µε το 2022

Αττικής. Οι έµπειροι αστυνοµικοί ανέφεραν πως µε το κλείσιµο των θυρών για δύο µήνες ή µε την τοποθέτηση καµερών δεν λύνεται το πρόβληµα. Τα καπνογόνα και τα δυναµιτάκια που µπαίνουν στις κερκίδες των φιλάθλων δεν περνούν από τις θύρες όπου ελέγχονται όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν τον αγώνα, αλλά µέσω άλλων διαδροµών. Οπως, δηλαδή, συνέβη µε την αιµατηρή επίθεση µε θύµα τον 31χρονο αστυνοµικό στου Ρέντη, όπου το όχηµα τύπου βαν ήρθε και ξεφόρτωσε τα πολεµοφόδια. Η υπόθεση αυτή, αν και αποτελεί θέµα ιδιαίτερης ευαισθησίας για τους αστυνοµικούς να βρουν τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τον βαρύτατο τραυµατισµό του συναδέλφου τους, δεν… τρέχει µε τους ρυθµούς που θα επιθυµούσαν. Αν και έχουν προκύψει ευρήµατα για εµπλεκόµενα πρόσωπα, οι εισαγγελικές Αρχές ζητούν το κάτι παραπάνω για

34% αύξηση των ανήλικων ληστών για το 2023 σε σχέση µε πέρυσι

την έκδοση ενταλµάτων σύλληψης. Βέβαια, αυτό είναι ένα µόνο περιστατικό οπαδικής βίας, µε τους χούλιγκαν συχνά πυκνά να λύνουν τις διαφορές τους µε τα χέρια, µε επιθέσεις σε συνδέσµους αντίπαλων οµάδων, και ενίοτε να ξεσπούν στις αστυνοµικές διµοιρίες περιµετρικά των γηπέδων. Οσον αφορά, δε, την υπόθεση δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή, το θέµα µάλλον έχει ξεχαστεί, αφού επιπτώσεις, είτε σε αστυνοµικούς για το φιάσκο είτε στους έως σήµερα συλληφθέντες, τελικά φαίνεται πως δεν υπάρχουν. Οι µεν υπαίτιοι αστυνοµικοί αναµένουν το αποτέλεσµα της Ε∆Ε, που δείχνει να έχει «σκαλώσει» σε κάποιο γραφείο, οι δε Κροάτες χούλιγκαν σταδιακά αφήνονται ελεύθεροι.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 23/12/2023.