Σε σκηνικό που περισσότερο θυµίζει... Απρίλιο και όχι ∆εκέµβριο περνάµε φέτος τις εορταστικές ηµέρες των Χριστουγέννων. Οι θερµοκρασίες διατηρούνται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και τα µέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία δεν «δείχνουν» ότι θα υποδεχθούµε τη νέα χρονιά µε χιόνια, επιβεβαιώνοντας για ακόµα µια φορά ότι εδώ και χρόνια οδηγούµαστε σε ένα πιο θερµό καιρικό µοτίβο.

Τι λένε οι µετεωρολόγοι στην «Απογευµατινή» της Κυριακής

Οι µετεωρολόγοι Γιάννης Καλλιάνος και Κλέαρχος Μαρουσάκης µίλησαν στην «Απογευµατινή» της Κυριακής για το πού οφείλεται αυτή η µεγάλη µεταβολή που βιώνουµε. «Αυτό που είδαµε φέτος, αυτό που βλέπουµε δηλαδή µέχρι στιγµής, είναι ότι βρισκόµαστε λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή θερµοκρασιακά επίπεδα» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. «Σε µια φυσιολογική θερµοκρασία για τον µήνα ∆εκέµβριο για την Αττική, µέγιστη θερµοκρασία είναι περίπου οι 15 βαθµοί Κελσίου. Τις περισσότερες ηµέρες του µήνα ήµασταν κοντά στους 17-18-19 βαθµούς, πιο πάνω δηλαδή από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα» αναφέρει.

Ο κ. Μαρουσάκης σηµειώνει ότι αυτές οι θερµοκρασίες δείχνουν «µια όχι τόσο φυσιολογική συµπεριφορά για τον µήνα ∆εκέµβριο, γι’ αυτό τον είχα χαρακτηρίσει σαν Απριλο-δεκέµβριο. Οτι δηλαδή ο Δεκέµβριος κατά κάποιον τρόπο µία φέρνει τον Απρίλιο και µία προσπαθεί να φέρει τον εαυτό του, να γίνει δηλαδή ∆εκέµβριος και πάλι. Η υπερθέρµανση γενικότερα του πλανήτη ασκεί επίδραση, όπως όλα δείχνουν, όχι µόνο στους καλοκαιρινούς µήνες, όπου έχουµε περισσότερα επεισόδια καύσωνα, αλλά ασκεί επίδραση ακόµα και στους φθινοπωρινούς και χειµερινούς. Το φθινόπωρο είχαµε πολύ πιο χαµηλές βροχές, ιδιαίτερα για την Ανατολική και Νότια Ελλάδα είχαµε έντονη ανοµβρία µε υψηλές θερµοκρασίες. Τώρα βλέπουµε ότι πάει να διορθωθεί λίγο το φαινόµενο της ανοµβρίας, αλλά παραµένουν και πάλι υψηλές οι θερµοκρασίες. Και όλα αυτά βέβαια συσχετίζονται µε την κλιµατική αλλαγή». Οπως όλα δείχνουν, θα κάνουµε Χριστούγεννα µε υψηλές για την εποχή θερµοκρασίες και δεν φαίνεται να αλλάξουµε χρόνο στα «λευκά».

Διαβάστε ακόμα: Καιρός: Ηλιόλουστα Χριστούγεννα με τη θερμοκρασία στους 21 βαθμούς

«Προς την Πρωτοχρονιά θα πάµε λίγο πιο κάτω, αλλά δεν φαίνεται να έχουµε αξιόλογο κρύο» αναφέρει. «Αν διατηρηθούν αυτά τα στοιχεία που µας λένε οι περισσότερες µελέτες, υπάρχει αυξηµένη πιθανότητα, τα επόµενα χρόνια, τις ηµέρες των Χριστουγέννων να τις περνάµε µε γενικά ήπιο καιρό, όπως και φέτος, και ουσιαστικά ο πραγµατικός χειµώνας να έρχεται αργότερα, γύρω στον Ιανουάριο ή ακόµα και τον Φεβρουάριο» δηλώνει ο Γιάννης Καλλιάνος, µετεωρολόγος και βουλευτής της Ν.∆. «Πριν από περίπου 25 χρόνια, στο Πανεπιστήµιο Πατρών ένας πολύ αξιόλογος καθηγητής µάς έλεγε: “Θα έρθει κάποια στιγµή, ύστερα από χρόνια, που το κλιµατιστικό από το κρύο θα το αλλάζουµε κατευθείαν την επόµενη µέρα στο ζεστό, χωρίς να έχει προηγηθεί ένα διάστηµα που δεν θα το χρησιµοποιούµε”» λέει ο κ. Καλλιάνος.

«Πολύ απλά, θα έρθει η στιγµή που δεν θα υπάρχουν 4 εποχές και έτσι από τις έντονες ζέστες των καλοκαιριών, µέσα σε λίγες µέρες θα αισθανόµαστε τις κρύες συνθήκες των χειµώνων, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχουν οι εποχές του φθινοπώρου ή της άνοιξης. Αυτό ακριβώς που περιέγραφε τότε εκείνος ο καθηγητής ήταν ουσιαστικά το αποτέλεσµα της κλιµατικής κρίσης ή πιο απλά της αλλαγής του κλίµατος. Καλοκαίρια δηλαδή που θα είναι παρατεταµένα και θα “τραβάνε” σε µάκρος».

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» της Κυριακής.