Η ελληνική κουζίνα συνεχίζει να κερδίζει την εκτίμηση των διεθνών γαστρονομικών κύκλων, καταλαμβάνοντας εξέχουσα θέση στις λίστες του Taste Atlas.

Η ελληνική κουζίνα βρέθηκε στην δεύτερη θέση της λίστας με τις καλύτερες κουζίνες στη σχετική κατάταξη του Taste Atlas, όπως δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες, με την ιταλική και την ιαπωνική να ισοβαθμούν στην κορυφή. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες επί μέρους κατηγορίες με κατηγορίες φαγητών, πόλεων που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί, καλύτερες περιοχές για φαγητό, που η Ελλάδα διακρίνεται.

Διαβάστε ακόμα: Taste Atlas: Η ελληνική κουζίνα είναι η 2η καλύτερη στον κόσμο για το 2023


Το γιουβέτσι στη 2η θέση των φαγητών φούρνου

Έτσι, στην κατηγορία των καλύτερων casserole, των φαγητών δηλαδή που φτιάχνονται στον φούρνο σε ειδικό σκεύος, στη δεύτερη θέση φιγουράρει το παραδοσιακό γιουβέτσι.

«Αυτή η κλασική ελληνική casserole αποτελείται από έναν συνδυασμό ζυμαρικών και κοκκινιστού κρέατος με ντομάτα που παρασκευάζεται ως πιάτο σε ένα σκεύος. Αν και το μοσχαρίσιο κρέας είναι η παραδοσιακή επιλογή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα είδη κρέατος, ενώ η πλούσια σάλτσα ντομάτας είναι συνήθως καρυκευμένη με κανέλα, μπαχάρι, κόκκινο κρασί, γαρύφαλλο και φύλλα δάφνης», αναφέρει χαρακτηριστικά το Taste Atlas.

«Η παράδοση προτείνει τη χρήση δύο ειδών ζυμαρικών, του μικρού μεγέθους κριθαριού ή των τετράγωνων χιλοπιτών, και την επικάλυψη της κατσαρόλας με μια στρώση τριμμένου τυριού. Το γιουβέτσι, που πήρε το όνομά του από τα τουρκικά πήλινα σκεύη, είναι ένα κοινό γεύμα που σερβίρεται σε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις και σε διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις», προσθέτει η περιγραφή.

Μάλιστα, το γιουβέτσι κατέκτησε και διπλή διάκριση, καθώς ψηφίστηκε ως το πέμπτο καλύτερο πιάτων ζυμαρικών στον κόσμο.


Στις πρώτες θέσεις κάθε λίστας ένα ελληνικό πιάτο

Σε κάθε επιμέρους λίστα, φιγουράρουν ελληνικά πιάτα, τόσο στο σύνολο όσο και στην κορυφή. Για παράδειγμα, η μπουγάτσα βρέθηκε στην τέταρτη θέση των καλύτερων πρωινών του κόσμου ενώ τα τρίγωνα πανοράματος κατέκτησαν την δεύτερη θέση στα καλύτερα γλυκά του κόσμου.

Κορυφαίοι γαστρονομικοί προορισμοί τέσσερις ελληνικές πόλεις

Η ελληνική κουζίνα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αναγνωρισμένη διεθνώς, όπως αποδεικνύεται από τις υψηλές θέσεις που καταλαμβάνει στις επιμέρους λίστες του Taste Atlas με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό.

Το Taste Atlas δημοσίευσε τη λίστα με τις 100 καλύτερες πόλεις στον κόσμο για φαγητό. Στη λίστα φιγουράρουν πέντε ελληνικές πόλεις, με τις τέσσερις μάλιστα στην 50αδα.

Έτσι, στη 19η θέση βρίσκεται το Ηράκλειο (με βαθμολογία 4,60), στην 21η η Αθήνα (4,60), στην 22η η Θεσσαλονίκη (4,59), στην 26η τα Χανιά (4,57) και στην 70η το Μεσολόγγι (4,41).

Η Κρήτη μάλιστα στέφθηκε 4η καλύτερη περιοχή για φαγητό στον κόσμο.

Άλλες διακρίσεις ελληνικών πιάτων

Οι διακρίσεις των ελληνικών πιάτων στις λίστες του Taste Atlas δεν έχουν τέλος. Συγκεκριμένα, τα αγαπημένα μας μελομακάρονα ψηφίστηκαν τα πέμπτα καλύτερα μπισκότα στον κόσμο, το κοκορέτσι το καλύτερο πιάτο με εντόσθια, η λακέρδα το τρίτο καλύτερο τουρσί, ο γύρος το καλύτερο τυλιχτό, τα πιταράκια και το σαγανάκι κατέκτησαν την 2η και 3η θέση αντίστοιχα στα πιάτα με τυρί, η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου η καλύτερη πατάτα στον κόσμο, το μέλι Ικαρίας και το μέλι Ελάτης το 2ο και το πέμπτο καλύτερο στον κόσμο, ο freddo espresso και ο freddo cappuccino 2ος και 3ος καλύτερος καφές στον κόσμο, οι πιπεριές Φλωρίνης πέμπτες στον κόσμο, το λάδι από το Φοινίκι Λακωνίας πρώτο στον κόσμο, ενώ 3ο της Καλαμάτας και 5ο το αγουρέλαιο Χαλκιδικής. Τέλος, το φιστίκι Αιγίνης στέφθηκε ο καλύτερος ξηρός καρπός στον κόσμο ενώ στην 5η θέση βρίσκεται το κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας.