Η ελληνική κουζίνα, με τη πλούσια ιστορία και παράδοση της, συνεχίζει να εντυπωσιάζει τους λάτρεις του φαγητού σε όλο τον κόσμο.

Η δημοφιλής πλατφόρμα Taste Atlas, η οποία συγκεντρώνει αξιολογήσεις από εκατομμύρια χρήστες, ανακοίνωσε τις 100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου για τη σεζόν 2023-2024. Η ελληνική κουζίνα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κατακτά τη δεύτερη θέση, πίσω από την Ιταλία και την Ιαπωνία.

Η Taste Atlas αξιολογεί τις κουζίνες του κόσμου με βάση διάφορα κριτήρια, όπως τη χρήση τοπικών υλικών, την ποικιλία των πιάτων, την πρωτοτυπία των συνταγών και τη γεύση.

Στην πλατφόρμα υπήρξαν συνολικά 395.205 αξιολογήσεις πιάτων και 115.660 αξιολογήσεις προϊόντων και πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των φαγητών.

Δεύτερη κουζίνα στον κόσμο η Ελληνική

Με βάση αυτές τις αξιολογήσεις βγήκε ο μέσος όρος για τις κουζίνες με την καλύτερη βαθμολογία στον κόσμο.

Την πρώτη θέση μοιράστηκαν η Ιταλία και η Ιαπωνία, οι οποίες κατέγραψαν την ίδια μέση βαθμολογία. Σημείωσαν με άριστα το 5 βαθμολογία 4,65, οπότε και στην τελική κατάταξη βρίσκουμε Ιταλία Νο1 και Ιαπωνία Νο2.

Νο 3 αλλά ουσιαστικά με την δεύτερη βαθμολογία με 4,64, η ελληνική κουζίνα.

Στην 15η θέση της κατάταξης συναντάμε την Τουρκική κουζίνα και στη θέση 88 βρίσκεται η κουζίνα της Κύπρου.

Τοπ το βραζιλιάνικο κρέας Picanha

Το πιάτο με την καλύτερη βαθμολογία για το 2023 είναι το βραζιλιάνικο κρέας Picanha.

Ακολουθεί το μαλαισιανό ψωμί Roti Canai και τα ταϊλανδέζικα stir fry Phat Kaphrao. Η πεντάδα κλείνει με την Ναπολιτάνικη πίτσα από την Ιταλία και το κινεζικό Guotie.

Ντάκος, κοκορέτσι και γιουβέτσι ξεχωρίζουν

Μάλιστα στην λίστα η ελληνική κουζίνα εκπροσωπείται από 7 πιάτα ελληνικά παραδοσιακά.

Αυτά είναι η σαλάτα Ντάκος στην 17η θέση, τα Παϊδάκια στην 26η, το Γιουβέτσι στην 64η, ο Γύρος στην 69η, το Κοκορέτσι στην 79η θέση, το Κλέφτικο στην 90η θέση και το Σουβλάκι στην 95η θέση.

Τα πιάτα από όλο τον κόσμο που ξεχωρίζουν