Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και υπερβολική ταχύτητα είναι οι δύο βασικότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων την περίοδο των εορτών, όχι µόνο φέτος, αλλά κάθε χρόνο, σχολιάζουν οι αστυνοµικοί τηςιεύθυνσης Τροχαίας του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Μέσα στο τριήµερο των Χριστουγέννων, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Τροχαίας, οκτώ συνάνθρωποί µας έχασαν τη ζωή τους, ενώ δεκάδες άλλοι τραυµατίστηκαν, δύο εκ των οποίων χαροπαλεύουν, ενώ ακόµη δύο ακρωτηριάστηκαν προκειµένου να κρατηθούν στη ζωή.
Πάντα κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων αλλά και της Πρωτοχρονιάς τα τροχαία αυξάνονται κατακόρυφα, µε την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να είναι η βασική αιτία. «Είναι ξεκάθαρο πως οι Ελληνες οδηγοί στις γιορτές χαλαρώνουν υπερβολικά. Αλκοόλ και υπερβολική ταχύτητα εκτινάσσουν τον αριθµό των θυµάτων. Βλέπουν άδειους τους δρόµους και θεωρούν πως µπορούν να αναπτύξουν πρωτοφανείς ταχύτητες στους δρόµους της Αττικής. Εκεί, όµως, χάνεται ο έλεγχος και γίνεται το κακό», δηλώνει στην «Απογευµατινή» της Κυριακής ο δικαστικός πραγµατογνώµονας τροχαίων, Παναγιώτης Μαδιάς.
Το ξενύχτι, η κατανάλωση αλκοόλ και η οδήγηση είναι τρεις διαφορετικές έννοιες, υποστηρίζει ο κ. Μαδιάς, τονίζοντας πως «υπάρχει έλλειψη παιδείας, είναι ξεκάθαρο, δεν υπάρχει κυκλοφοριακή αγωγή». Τα συνεργεία της Τροχαίας το τριήµερο των Χριστουγέννων προχώρησαν σε χιλιάδες ελέγχους αλκοτέστ σε ολόκληρη την Αττική, βεβαιώνοντας παραβάσεις σε εκατοντάδες οδηγούς. Το ίδιο απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία και από αντίστοιχους ελέγχους και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Παραβάσεις

Το λυπηρό είναι πως µεταξύ των παραβατών είναι και αρκετοί νεαροί άνθρωποι, οι οποίοι θα περίµενε κάποιος να έχουν καλύτερη οδηγική συµπεριφορά. Στην πλειονότητα των σοβαρών τροχαίων, που κατεγράφησαν το τριήµερο των Χριστουγέννων, οι οδηγοί είτε βρίσκονταν υπό την επήρεια οινοπνεύµατος είτε οδηγούσαν µε υπερβολική ταχύτητα, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις όπου βεβαιώθηκαν και οι δύο παραβάσεις.
Ακόµη ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως αυτές τις γιορτές κατεγράφησαν πολλά µεµονωµένα τροχαία, δηλαδή περιστατικά στα οποία ενεπλάκη µόνο ένα όχηµα, µε τους οδηγούς να χάνουν τον έλεγχο και να τρακάρουν σε τοίχους σπιτιών, προστατευτικές µπάρες, ενώ αρκετά οχήµατα κατέληξαν ακόµη και µέσα σε καταστήµατα κεντρικών δρόµων. Σύµφωνα µε τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, σε ολόκληρη τη χώρα, το πρώτο 10µηνο του έτους κατεγράφησαν 518 νεκροί, ένας αριθµός που προκαλεί ίλιγγο, αφού επί της ουσίας αφανίζεται ένα µικρό χωριό στην άσφαλτο. Υπενθυµίζεται πως πέρυσι, την περίοδο των εορτών, πραγµατοποιήθηκαν 89.271 έλεγχοι, µε 17.753 οδηγούς να λαµβάνουν κλήση για κάποια παράβαση. Φέτος, η εικόνα φαίνεται να είναι τουλάχιστον η ίδια, εάν όχι χειρότερη, ανέφεραν αστυνοµικοί της ∆ιεύθυνσης Τροχαίας.

Λήψη µέτρων

«Πολλές φορές καλούµαι να εξετάσω περιστατικά στα οποία ενεπλάκησαν αυτοκίνητα, από τα οποία δεν είχε µείνει σχεδόν τίποτε, είχαν γίνει µια µάζα σιδηρικών. Η υπερβολική ταχύτητα είναι κίνδυνος θάνατος και όταν ο οδηγός έχει καταναλώσει αλκοόλ είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κακό δεν θα αργήσει να γίνει. Η πολιτεία οφείλει να λάβει επιπλέον µέτρα, αποκλειστικά σε επίπεδο πρόληψης. Η καταστολή δεν µου λέει τίποτε απολύτως. Πρέπει να µάθουν, ειδικά οι νέοι που θα δώσουν εξετάσεις για διπλώµατα οδήγησης, πως αλκοόλ, ταχύτητα και τιµόνι δεν γίνεται να συνυπάρχουν. Χρειάζονται έλεγχοι από τα συνεργεία της Τροχαίας. Τα αλκοτέστ πρέπει να αυξάνονται την περίοδο των εορτών κατακόρυφα και φυσικά οι συνέπειες να είναι άµεσες για τους παραβάτες. ∆εν µπορείς να κινείσαι σε δρόµο µέσα στο κέντρο της Αθήνας µε 70 και 80 και 90 χλµ./ώρα, είσαι εν δυνάµει δολοφόνος», υποστήριξε ο δικαστικός πραγµατογνώµονας, κ. Μαδιάς.
Λύσεις υπάρχουν σε αυτές τις περιπτώσεις, υποστηρίζουν οι αστυνοµικοί της Τροχαίας. «Αφήνουµε το όχηµά µας και παίρνουµε ταξί, διότι δεν γίνεται να σπαταλά 50, 60 ευρώ ή και παραπάνω για να πιει κάποιος ένα βράδυ και να τσιγκουνεύεται να δώσει 10 ευρώ ή και λίγο παραπάνω για να πάρει ένα ταξί να επιστρέψει σπίτι του - όταν µάλιστα το ποσόν µειώνεται εάν το πάρουν µαζί δύο ή και παραπάνω φίλοι. Μπορείς να επιστρέψεις να το πάρεις την εποµένη, όταν θα είσαι σε φυσιολογική κατάσταση, πρώτα για τη ζωή των συνανθρώπων σου, που είναι νοµοταγείς και δεν θέλουν να εµπλακούν σε τροχαίο, και φυσικά µετά για τη δική σου ζωή», ανέφερε ανώτατος αξιωµατικός της ∆ιεύθυνσης Τροχαίας του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.