Έντονα καιρικά φαινόμενα από την Κυριακή θα δώσουν τέλος στον ανοιξιάτικο καιρό του χειμώνα που θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο.


Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χιόνια

Όπως ανέφερε στην πρόγνωσή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, μια «οργανωμένη κακοκαιρία» από την Ιταλία θα φέρει βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς νοτιάδες, αλλά και χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Το φαινόμενο αναμένεται να έχει ένταση και διάρκεια, με ισχυρά φαινόμενα, ενώ σε ανάρτησή του και ο προγνώστης του καιρού Σάκης Αρναούτογλου κάνει λόγο για επιδείνωση από τις 7 μέχρι τις 10-11 Ιανουαρίου, αρχικά με πολύ ισχυρούς νοτιάδες και βροχές και στη συνέχεια και κυρίως από την Τρίτη 9/1 με πολύ ισχυρούς παγερούς βοριάδες αλλά και πολύ σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Ο Σ. Αρναούτογλου συμβουλεύει, μάλιστα, όσους θέλουν να ταξιδέψουν εκείνες τις ημέρες να παρακολουθούν τις καιρικές εξελίξεις τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

*Διαβάστε εδώ: Κορονοϊός: Γέμισαν πάλι νοσοκομεία και εντατικές - Στο 40% η αύξηση στις εισαγωγές

«Οι προγνώσεις αναφορικά με την ένταση και την έκταση των χιονοπτώσεων της νέας εβδομάδας στα κεντρικά και βόρεια κυρίως από την Τρίτη και μετά είναι ακόμη ανοιχτές, εξαρτώμενες απολύτως από την ακριβή θέση και πορεία του χαμηλού», αναφέρει στην ανάρτησή του, εξηγώντας ότι «προσπαθώντας να βρει τα πατήματά του, ο φετινός χειμώνας ενισχύεται» και κάνει έκκληση «όσοι σχεδιάζετε ταξίδι από την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιανουαρίου έως και τις 10-11 Ιανουαρίου, έχετε υπόψη σας, σας παρακαλώ, να παρακολουθείτε τις προβλεπόμενες καιρικές εξελίξεις από τα δελτία καιρού».

Σύμφωνα πάντως με όσα έχει πει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, δεν φαίνεται να πρόκειται για διάλειμμα κακοκαιρίας. Ο μετεωρολόγος κάνει λόγο για «έναρξη διαδοχικών ατμοσφαιρικών διεργασιών γενικότερα στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία της γηραιάς ηπείρου», προειδοποιώντας ότι από τις 11 έως τις 15 Ιανουαρίου «πολική αέρια μάζα από τη Βόρεια-Βορειοανατολική Ευρώπη αναμένεται να κινηθεί νοτιότερα, φτάνοντας μέχρι και τα κεντρικά τμήματα της Ευρώπης, όπου, καθώς θα αλληλεπιδράσει με τα νερά της κεντρικής Μεσογείου αλλά και της Αδριατικής, θα σχηματίσει και πάλι βαρομετρικά χαμηλά προς την περιοχή της Ιταλίας», φέρνοντας στη χώρα μας φθινοπωρινό καιρό με νοτιάδες, ενώ από τις 16 έως τις 23 Ιανουαρίου «είναι αρκετά πιθανό η χώρα μας να μπει σε ένα έντονα χειμωνιάτικο καιρικό μοτίβο, με τα χιόνια να μην αφορούν μόνο τα βουνά μας αλλά και περιοχές με αρκετά χαμηλό υψόμετρο».