Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, οι εξελίξεις στην υπόθεση του κόµµατος των Σπαρτιατών, που µπορεί να φέρουν αλλαγές ακόµη και στις δυνάµεις των κοµµάτων στη Βουλή, η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και εκµετάλλευσης µιας 12χρονης από τον Κολωνό, αλλά και οι θάνατοι των παιδιών της οικογένειας Πισπιρίγκου θα απασχολήσουν µεταξύ άλλων τη ∆ικαιοσύνη το νέο έτος.

Στο µικροσκόπιο του Αρείου Πάγου βρίσκεται η υπόθεση εξαπάτησης του εκλογικού σώµατος από βουλευτές του κόµµατος Σπαρτιάτες, µε τους 11 νυν και πρώην βουλευτές να έχουν κληθεί για εξηγήσεις ως ύποπτοι για το εν λόγω αδίκηµα. Η αποχή των δικηγόρων «πάγωσε» την υπόθεση τον ∆εκέµβριο, αφού οι συνήγοροί τους δεν εµφανίστηκαν για να λάβουν προθεσµία και να ζητήσουν τη δικογραφία για να προετοιµάσουν τις εξηγήσεις τους.

Πάντως, αν µετά την παροχή εξηγήσεων τους ασκηθεί δίωξη, από ύποπτοι θα καταστούν επίσηµα κατηγορούµενοι, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σηµειώνεται πως την ίδια ώρα αναµένεται και η συζήτηση των προσφυγών που έχουν κατατεθεί στο Εκλογοδικείο και στρέφονται κατά της εκλογής βουλευτών των Σπαρτιατών, υποστηρίζοντας πως απέκρυψαν τον πραγµατικό ηγέτη του κόµµατος, Ηλία Κασιδιάρη.

*Διαβάστε εδώ: Κολωνός: Αντίστροφη μέτρηση για την υπόθεση - Aρχίζει η δίκη στις 8 Ιανουαρίου

Έντεκα µήνες µετά την έναρξη της δίκης της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας κι αφού η ίδια µετρά 20 µήνες στη φυλακή, η απόφαση δεν έχει εκδοθεί. Την ίδια στιγµή, κάθεται ξανά στο εδώλιο για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της, Ίριδας και Μαλένας ∆ασκαλάκη, µε τους προβολείς να πέφτουν στις καταθέσεις των επιστηµόνων και των γιατρών που θα αναδείξουν αν οι θάνατοι των δύο παιδιών της οφείλονται σε παθολογικά αίτια.


Η "αυλαία" του δικαστικού έτους ανοίγει με την υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό

Πυρετωδώς µελετά το υλικό της δικογραφίας για τις υποκλοπές ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, στα χέρια του οποίου πέρασε η πολύκροτη υπόθεση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Η «αυλαία» του δικαστικού έτους ανοίγει στις 8 Ιανουαρίου 2024 µε την υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό. Το πρόβληµα της διοίκησης του Πρωτοδικείου, που κλήθηκε να βρει δικαστική αίθουσα που θα φιλοξενήσει την πολυπρόσωπη δίκη, η οποία περιλαµβάνει 26 κατηγορούµενους, φαίνεται πως λύθηκε µε εντολή του υπουργού ∆ικαιοσύνης, που «έστειλε» τη δίκη σε αίθουσα του Εφετείου, χωρίς να είναι και πάλι βέβαιο ότι θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της διαδικασίας. Βασικοί κατηγορούµενοι στην υπόθεση είναι η µητέρα της 12χρονης και ο 54χρονος Ηλίας Μίχος, ενώ δίπλα τους θα καθίσουν ακόµη 24 πρόσωπα.


Εκδικάσεις

Αλλαγή στον τόπο διεξαγωγής της δίκης για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη προέκυψε µε απόφαση του Αρείου Πάγου, εξαιτίας επεισοδίων στη Χαλκίδα κατά την ανάκριση.

∆ύο κατηγορούµενοι ψαράδες κάθονται στο εδώλιο για το αδίκηµα της ανθρωποκτονίας µε δόλο κατά συναυτουργία, ενώ, σύµφωνα µε τον εκ των συνηγόρων της οικογένειας Μανώλη Φωτάκη, η πλευρά του αείµνηστου πολιτικού έχει προτείνει ως µάρτυρα τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαµαρά, καθώς ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που µίλησε µε τον Σήφη Βαλυράκη πριν δολοφονηθεί.

«Πάγωσε» µόλις ξεκίνησε για δεύτερη φορά από την αρχή η δίκη τής Folli Follie, που έχει διακοπεί λόγω της αποχής των δικηγόρων για το φορολογικό νοµοσχέδιο. ∆εν είναι η πρώτη φορά που µια δικηγορική αποχή «µπλοκάρει» την εξέλιξη της διαδικασίας, καθώς έναν χρόνο νωρίτερα, όταν οι δικηγόροι διαµαρτύρονταν για την ποινική αναβάθµιση του αδικήµατος της σύστασης και συµµορίας, η δίκη οδηγήθηκε σε αναβολή έπειτα από 8 µήνες εκδίκασης και την εξέταση 25 µαρτύρων.

Για τον Σεπτέµβριο του 2024 µεταφέρθηκε η δίκη του ∆ηµήτρη Λιγνάδη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, έπειτα από αναβολή που πήρε τον Νοέµβριο εξαιτίας της δικηγορικής αποχής. Ο καταδικασµένος σε 12 έτη κάθειρξης για δύο βιασµούς ηθοποιός είχε απαλλαγεί κατά πλειοψηφία για τον βιασµό ενός 16χρονου το 2011. Ωστόσο, το Εφετείο θα εξετάσει και τον τρίτο βιασµό, έπειτα από έφεση που άσκησε η εισαγγελέας Βασιλική Χαλβά. Σε περίπτωση που καταδικαστεί ξανά θα πρέπει να επιστρέψει στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του.


Νέες κλήσεις

Εντός του 2024 αναµένεται να οδηγηθούν στη δικαστική αίθουσα ακόµη δύο σηµαντικές υποθέσεις. Πρόκειται για τη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη σε δεύτερο βαθµό, αλλά και για την επίθεση µε βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Η δευτεροβάθµια δίκη του ηθοποιού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού είχε κηρυχθεί ένοχος για δύο απόπειρες βιασµού το 2010 και το 2014 και του επιβλήθηκε ποινή 8 ετών κάθειρξης, την οποία αν καταδικαστεί ξανά θα κληθεί να εκτίσει. Αγνωστοι παραµένουν οι λόγοι που δεν έχει ακόµη προσδιοριστεί το δευτεροβάθµιο δικαστήριο της γυναίκας που επιτέθηκε µε βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, µε την πρωτόδικη απόφαση, που είχε εκδοθεί πριν από 2,5 χρόνια, να έχει στείλει στη φυλακή την 37χρονη κατηγορούµενη για 15 έτη.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής